Izgubićemo i ono što nemamo



Izgubićemo i ono što nemamo

Fabrika auto i elektro opreme „RS Partners PES“ privatizovana je i svečano, u prisustvu ruskog ambasadora, otvorena 2. maja 2008. Firma je poslovala, radnici su bili zadovoljni a novi vlasnici ispunjavali ugovorene obaveze sve do decembra prošle godine, kada je 174 zaposlenih prestalo da prima plate





Direktor „RS Partners PES“ (bivša „DP Zastava PES Surdulica“) Blagoje STOJANOVIĆ je u četvrtak (30. mart), u vreme kad smo otišli u Surdulicu najpre bio na sastanku sa poslovnim partnerima iz Preševa, pa nije bio u mogućnosti da nas primi. Iako smo dogovorili razgovor, do zaključenja ovog broja (sreda, 7. april) gospodin Stojanović nije našao vremena za nas.

SVE JE GORE I GORE

Iako više od tri meseca ne primaju naknadu za svoj rad, ni zaposleni u „RS Partners PES“ nisu voljni da javno pričaju o svojim nevoljama. Na kraju radnog dana, pred Veliki petak, iz fabrike izlazi četrdesetak radnika.
– U firmi sam trideset godina i ne pamtim gori period od trenutnog – kaže jedan radnik koji je sa još troje kolega krenuo kući.
– Poslednju platu sam primio decembra, i to svega 6.000 dinara – nevoljno kaže naš sagovornik.
Njegova koleginica se nadovezuje da od početka godine samo odlaze na posao, ali da nemaju plate.
– Od kad je firma privatizovana, stanje je sve gore i gore – dodaje jedan od radnika.
Upravni odbor firme nedavno je doneo odluku koja bi u svakoj normalnoj sredini izazvala nevericu. Odlučeno je, naime, da se radnicima isplaćuje mesečni topli obrok od 100 dinara.
– Za te pare možemo da kupimo polovinu lepinje dnevno i da nam to bude topli obrok – kaže njegova koleginica iz firme.
– Ma, i proizvodnja je otišla u p…. m……, a i mi smo na kraju živaca. Obećavaju nam da će biti bolje, ali mi ne vidimo nikakve naznake da će se to i ostvariti. Baš si naišao na nas, dugogodišnje u firmi – kaže naš sagovornik, pali svoj „jugo“ i odlazi na zaslužen popodnevni odmor.
Njihove kolege koje su još uvek oko firme nisu voljni da kažu bilo šta za medije, jer se plaše da ne izgube i ono što nemaju. Po starom srpskom običaju, odgovaraju:
– Bolje da si ćutim, jer ne valja kad prozboriš. Nemam gde, silom prilika sam ovde, pa iako ne primam platu nadam se da će biti bolje, a nada poslednja umire – kaže jedan radnik i odmahuje rukom kada ga pitamo na kojem radnom mestu radi.
Predsednik Samostalnog sindikata u preduzeću Dobri JANKOVIĆ nije želeo da daje izjavu za „Vranjske“.
– U firmi imamo tri sindikata i ja ne mogu sam da pričam o stanju – bio je kratak JANKOVIĆ.


DRAGAN STEVANOVIĆ, BIVŠI PREDSEDNIK SO SURDULICA
SVE ZAVISI OD VLASNIKA

Narodni poslanik Srpske radikalne stranke (SRS), a predsednik Skupštine u vreme kada je firma privatizovana, Dragan STEVANOVIĆ kaže da su novi vlasnici ispunili sve ugovorne obaveze, ali i ističe da kasnije nije učinjeno ništa da se proizvodnja nastavi u kontinuitetu.
– Ja znam da ljudi koji su kupili preduzeće imaju dovoljno novaca i da, ukoliko žele, mogu da vrate firmu na noge. Kompanija je lepo sarađivala sa nama, ali se taj odnos promenio kada je sadašnja garnitura došla na vlast. Ubeđen sam da bi sve bilo drugačije da smo mi (SRS) opstali na vlasti u lokalu. Ne vidim da aktuelni predsednik opštine pokazuje neko interesovanje da se problem reši. Kada je u pitanju 100 dinara mesečno za topli obrok zaposlenima, Stevanović kaže da je odluka besmislena i krajnje nemoralna:
– Pa, toliko košta jedan doručak. Takva odluka ne da nije moralna, nego je sramna i treba da služi na čast onima koji su je doneli.

ANDREJ DIMITRIJEVIĆ, ČAN UO „RS PARTNERS“
Vidimo izlaz iz tunela

Predstavnik vlasnika kapitala ne misli da je trenutna situacija u firmi alarmantna i ističe da nije bilo, niti će biti otpuštanja radnika. On ističe da vidi perspektivu i izlaz iz loše situacije, očekujući isplatu plata u narednih mesec, dva.
– Mi (vlasnici) dajemo sve od sebe da ponovo pokrenemo proizvodnju i da fabrika radi sa 100 odsto kapaciteta. Ono što se trenutno dešava u firmi posledica je činjenice da je „Zastava“, naš glavni kupac, privatizovana i na taj način smo mi ostali bez velikog posla. Tačno je da je proizvodnja pala na svega 52 odsto – priznaje Dimitrijević.
– Propao je i jedan „Dženeral motors“, a mi i dalje uspevamo da čarobnjaštvom održimo koliko – toliko proces proizvodnje. Pa, „Fiat“ je kupio „Zastavu“ i iako su svetski poznata firma njima država pomaže, a mi koji samo sopstvenim sredstvima održavamo proizvodnju – kaže član UO.
Na pitanje kada će zaposleni u „RS Partners“ u Surdulici primiti plate, on odgovara:
– Radnici će primiti plate, jer u suprotnom sledi propast. U fabrici imamo tri sindikata i sve su to pametni i razumni ljudi. Imamo dogovor sa njima da nećemo otpuštati radnike. Nadam se da će plate biti isplaćene za mesec dva – kaže Dimitrijević.
On objašnjava da svakodnevno ima kontakte sa predstavnicima autoindustrije:
– Pregovaramo sa predstavnicima „Magme“, „Dajmlera“, a u kontaktima smo i sa „Folksvagenom“. Sve su to jake firme i mi smo investirali dosta novca u preduzeće, pa nam nije u interesu da firma propadne. Pregovori sa klijentima su u na dobrom putu da spasemo fabriku – optimista je član UO koji na kraju zaključuje:
– Jeste da je fabrika u tunelu, ali najvažnije je da mi vidimo svetlost.

KO JE „RS PARTNERS PES“
Većinski vlasnik „RS Partners PES“, sa 70 odsto akcija je „Preduzeće za kapitalno investiranje, trejding i konsalting RS Junajtid partners grup DOO“ iz Beograda sa 209 zaposlenih, osnovano 5. septembra 2007. godine. Ostatak od 30 odsto kapitala u „RS Partners PES“ u Surdulici je u vlasništvu takozvanih malih akcionara. Akcijski fond Republike Srbije ima 2,42 odsto akcija.Pored firme u Surdulici, ovo preduzeće ima 50 procenata kapitala u firmi „RS Partners Biser“ koje je registrovano za bavljenje grubim građevinskim radovima i specifičnim radovima niskogradnje, kao i stopostotno vlasništvo u firmi „RS konstrakšn menadžment“ koja je registrovana za istu delatnost, obe iz Beograda.


VERICA KALANOVIĆ U SURDULICI
Prioritet je razvoj nerazvijenih opština
Ministarka za Nacionalni investicioni plan (NIP) Verica Kalanović kazala je da će u toku 2010. godine u Surdulici biti kompletno završena rekonstrukcija starog objekta predškolske ustanove „Naša radost“. Kalanovićka je ocenila da su projekti koji su finansirani sredstvima iz NIP-a za 2009. godinu urađeni prema planu, ocenivši da je razvoj nerazvijenih opština veoma bitan:
– Za tako nešto potrebno je nekoliko stvari. Jedna od prvih je da napravimo dogovor između građana i predstavnika lokalne samouprave. U ovom slučaju gospodin Novica Tončev, kao predsednik opštine i mi iz republičke vlasti moramo da uložimo u putnu infrastrukturu po definisanoj strategiji. I ne samo u nju, već i u komunalnu, u škole i vrtiće, u sportsku halu i u institucije kulture, kao i gradske ulice. Znači, moramo da ulažemo u to da menjamo sliku opštine. Druga stvar je da moramo definisati prioritete prema broju korisnika, značaja za privredni razvoj. Treća stvar koja je veoma bitna je ta da bez privrede nema razvoja, tako da moramo da biramo projekte koji podržavaju privredni razvoj – rekla je Kalanovićka.
Prošle godine Surdulica je od NIP-a dobila oko 45 miliona dinara, ove 25 miliona, a Kalanovićka je za 2011. obećala oko 50 miliona dinara.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar