Strujomeri na magnetni pogon



Strujomeri na magnetni pogon

U 2009. godini državnom preduzeću „Elektroprivreda Srbije“ (EPS) je ukradeno više od 1,2 milijarde kilovat sati, što je u deviznoj protivvrednosti 61,36 miliona evra prema prosečnoj ceni kilovat sata, saopšteno je u Nišu prošlog petka, na vanrednoj konferenciji za novinare rukovodstva ovog privrednog društva





Ova vest u našem gradu verovatno ne bi zavredela veću pažnju da u EPS nisu istakli kako je Vranje sa još nekoliko opština koje mu garvitiraju među vodećim gradovima po krađi struje, ukupno vredne preko 300 miliona dinara.

ORGANIZOVANI KRIMINAL

A da je problem zaista veliki svedoči i podatak o dugovanju za struju vranjskih kompanija i domaćinstava (vidi okvir). Na području šest elektrodistribucija od Zaječara do Vranja, prošle godine je ukradeno oko 274 miliona kilovat-sati struje, što predstavlja gubitak od 12,5 miliona evra. Na teritoriji čitave Srbije EPS je evidentirao krađu struje u vrednosti od nešto preko 60 miliona evra. Pomoćnik direktora Direkcije za distribuciju električne energije EPS, Radovan Stanić, kaže da je Elektroprivreda Srbije u 2009. godini bila suočena s najvećom krađom državne imovine, koja je već poprimila obrise organizovanog kriminala.
– Ovo što je urađeno EPS-u je najveća krađa državne imovine u protekloj godini. U pojedinim slučajevima čak ima i karakteristike organizovanog kriminala- rekao je Stanić.
Da priča po kojoj su građani Srbije jako dovitljivi u prevarnim poslovima nije samo jedan od stereotipa o nama, svedoče i reči Miroljuba Nikolića, rukovodioca Centra za smanjenje gubitaka pri EPS, koji opisuje svu imaginaciju građana ovdašnjih. Prema njegovim rečima, jaki magneti su apsolutni hit među pomagalima za krađu struje.
– Iako tehnike krađe variraju od domaćinstva do domaćinstva, najučestalije su samovlasno priključenje na mrežu, korišćenje električne energije preko nemerenog voda i onemogučavanje ispravnog merenja. Najšire rasprostranjen način smanjenja računa za struju je postavljanje jakih magneta na brojila, koji blokiraju ili usporavaju rad ovih mernih aparata – rekao je Nikolić
Na konferenciji za štampu u Nišu rečeno je da je u periodu od 2006. do 2009. godine „Jugoistok“ podneo oko 8.000 krivičnih prijava za krađu struje, od čega je okončano oko 2.160 predmeta. 
Struja je kao i svaka druga roba pa je u 1.720 slučajeva dokazana je krivica onih koji su krivično gonjeni, u 118 slučajeva izrečena je kazna zatvora, u 323 slučaja izrečena je novčana kazna, a ostali slučajevi okončani su uslovnim osudama ili opomenama. 
U avgustu 2009. donet je Akcioni plan za sprovođenje programa mera za smanjene gubitaka u distributivnom delu EES, pa su tako formirane 392 ekipe za kontrolu kupaca. Prilikom 286.400 kontrola otkriveno je 4.711 slučajeva neovlašćene potrošnje 388 miliona kilovat časova u periodu od 2006.-2009. godine.
Na teritoriji koju strujom snabdeva ED „Jugoistok“ koji obuhvata šest elektrodistribucija od Zaječara do Vranja, prošle godine je ukradeno oko 274 miliona kilovat sati struje što je finansijski gledano gubitak od oko 12,5 miliona evra, saopštilo je direktor „Jugoistoka“ u Nišu, Dragoljub Zdravković .
-Na teritiriji „Jugoistoka“ prošle godine je ukradeno oko 274 miliona kilovat sati struje što iznosi oko 12,5 miliona evra – rekao je Zdravković.

NA PET METARA VISINE

Veliki problem za radnike ED „Vranje“ predstavlja očitavanje strujomera u opštinama i selima gde pretežno živi albansko stanovništvo, tvrde u ovom preduzeću. Zbog visokih zidova koje opasuju njihova imanja javljaju se poteškoće pri pokušajima prilaska strujomerima mnogih potrošača sa krajnjeg juga Pčinjskog okruga, istaknuto je na konferenciji.
Prema podacima ED „Vranje“ na dan 30. mart 2010. godine najveći novčani gubici nastali zbog krađe struje (zvanično se ova vrsta kriminala eufemistički naziva „komercijalni gubici“) u Pčinjskom okrugu javljaju se u Preševu (134,6 miliona dinara), Vranju (117,5 miliona) i u Bujanovcu (oko 66,1 milion). Da bi se stalo na put krađi struje, prema rečima Miroljuba Rašića, rukovodioca Sektora za trgovinu električnom energijom u DB „Vranje“, uskoro će početi izmeštanja strujomera van kuća korisnika. Strujomeri će biti postavljeni na električne vodove u neposrednoj blizini domaćinstva koje snabdevaju strujom, na visinu od pet metara.


VRANjANCI DUGUJU 1,16 MILIJARDI
Dugovanje vranjskih potrošača prema ED „Vranje“ na dan 30. mart 2010. iznosilo je 2,3 milijardi dinara u pet opština Pčinjskog okruga. Od ove cifre oko 1,7 milijardi „otpada“ na domaćinstva a oko 600 miliona dinara je dugovanje privrede.
Najveći dug jednog domaćinstva u Vranju iznosi više od milion dinara. Od toga, 1,16 milijardi dinara duguju Vranjanci.

Top lista najvećih dužnika ED „Vranje“ na dan 30. mart 2010. godine
Firma            dug u milionima                        broj neplaćenih dinara mesečnih faktura
1.Jumko                56,5                                                                 3,3
2.Simpo               35                                                                     16
3.Komunalac Buj.   21,3                                                                    4
4.FOPA                18,1                                                                    6
5.MUP 10,6 6
6.Zavarivač           8,4                                                                   36
7.Delišes               7                                                                     10
8.Moravica            5,1                                                                     4
9.Ugos. pred           4,5                                                                      7
10.Železnica Srbije 3,6                                                                   4

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar