Ima rušenja, nema rušenja



Ima rušenja, nema rušenja

Mi smo velika familija, a i ja sam navik`o na komfor. Ali, da je mnogo – mnogo je, jer je mene izgradnja koštala samo malo više od cene legalizacije





Gradilo se i još uvek se gradi na Vlasini. Ali, to nije nikakva novost. Svako ko voli da pobegne u prirodu, a uz to ima malo više para od običnih smrtnika, sagradio je sebi vikendicu. Sa, ili bez dozvole, bitno je da je sagrađena. E, sad, nekad je moglo i bez, ali više ne. Krajnji rok za podnošenje zahteva za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata bio je 11. mart ove godine. Po procenama direktora Direkcije za građevinsko zemljište u Surdulici, Dragana MICIĆA, očekivano je bar 1.200 zahteva za lagalizaciju nelegalne gradnje na Vlasini. Međutim, u Građevinsko-urbanističkoj službi (GUS) u Surdulici, koja je zadužena za zahteve za područje ove opštine, pod koju spada i Vlasina, još uvek nemaju precizne podatke o broju podnetih zahteva.

NEMA MNOGO NELEGALNIH

Na Vlasini zatičemo šefa pomenute službe, diplomiranog građevinskog inženjera, Svetomira STOJANOVIĆA. Službeni automobil, sako, aparat i brdo papira na prednjem sedištu. Kaže da je došao da vidi šta se radi, a i da odmori glavu od kancelarije, iako je neradan dan. Po njegovim rečima, ukupno na Vlasini ima oko 200 objekata koji nisu legalizovani.
– Na potezu od hotela do brane je legalno bar 98 odsto objekata – tvrdi šef GUS i dodaje da kod nekih ima manjih odstupanja u kvadraturi, ali da će i to biti rešeno, jer je većina vlasnika podnela zahteve.
Stojanović kaže da je važeći Zakon mnogo liberalniji od prethodnih, tako da će većina objekata koji su bespravno izgrađeni u proteklih 20-30 godina biti ubeleženo u katastar nepokretnosti.
– Najviše nelegalno izgrađenih objekata ima u „Leskovačkom naselju“, oko 40, nekih petnaestak vikendica ima na Vlasina Ridu, koliko ima i u naselju Košare, u mahali Strahinjani ima dvadesetak. Veliki je prostor, pa svuda ima po neki objekat koji je izgrađen bez dozvole – kaže STOJANOVIĆ.
Šef GUS ne može da tvrdi da će neki objekti biti porušeni:
– Prošle godine je porušeno desetak objekata koji su bili u zoni zaštite. U zoni 50 metara od obale ne bi smelo da bude nikakvih objekata, ali ne mogu sa sigurnošću da tvrdim kako će to biti regulisano – kaže STOJANOVIĆ.

IMA SE, MOŽE SE

U komšiluku hotela „Narcis“ u izgradnji je nešto što nikako ne liči na vikendicu, jer ima prizemlje i još tri nivoa, ali krov ne. Ovaj objekat nije manji od 300 kvadrata, ali vlasnik nije bio tu, pa nemamo pravu informaciju. U pravcu ka hotelu još jedan novi objekat privlači pažnju. Koliko smo uspeli da saznamo od prolaznika, nije za privatnu namenu, već je vlasnik isplanirao da u prizemlju napravi zatvoreni bazen, a na spratu apartmane za turiste.
U „Leskovačkom naselju“ nisu raspoložni za priču, jer ih „legalizacija košta kao vikendica“. Ipak, pod uslovom da nema slikanja i pominjanja imena, dobijamo kratku izjavu:
– Šta da ti kažem? Kol`ko me košta legalizacija? Piši, 15 `iljade evra – kaže vikendaš.

NI ZA BENZIN

Na konstataciju da je sagradio 150 kvadrata na planini, odgovara:
– Pa, mi smo velika familija, a i ja sam navik`o na komfor. Ali, da je mnogo – mnogo je, jer je mene izgradnja koštala samo malo više od cene legalizacije – nezadovoljno konstatuje sagovornik.
Iako je u subotu (27. mart) bilo sunčano i toplo, a put od Surdulice do Vlasine ravan kao pista, konobari i vlasnici ugostiteljskih objekata u predelu izuzetnih odlika sedeli su skrštenih ruku. Osim našeg nevoljnog sagovornika nisu bili mnogobrojni ni oni koji su u svoje objekte uložili po nekoliko desetina hiljada evra. Bilo ih je taman toliko da ih nabrojite na prste obe ruke. Ili Vaš izveštač ima probleme sa vidom, ili su se oni dobro kamuflirali kada su videli fotoaparat i standardnu novinarsku torbicu, ili su pukli sve pare na podnošenje zahteva za legalizaciju, pa sada nemaju ni za benzin do čuvenog odmarališta.


KUĆA SPLAV
Jedan od zaštitnih simbola Vlasinskog jezera, kuća splav će, po rečima šefa GUS, biti uklonjen:
– Taj objekat će biti uklonjen, jer nema dozvolu. I ranije je vođen postupak oko uklanjanja tog splava, pa je to došlo i do Vrhovnog suda, jer sam doneo rešenje o uklanjanju dok sam radio u građevinskoj inspekciji. Ipak, Vrhovni sud je doneo odluku da se postupak ponovi. Nakon toga sam ja otišao na neki novi posao i to je ostalo nerešeno – kaže STOJANOVIĆ

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar