Tezge kao apoteke



Tezge kao apoteke

Ova situacija učinila je da knjige kupujemo u trafikama a lekove na pijacama





Uz malo truda, na subotnjim tezgama obe vranjske pijace, u opštem šarenilu primetićete kako se tu i tamo presijavaju folije sa natpisima na latinskom: „ranisan“, „cinarizin“, „aminalom“… Iako te iste folije povezane gumicom nisu roba kao neko drugo, švercovano dobro, jednostavno su postavljene bez cene, pakovanja, osnovnih podataka o poreklu, sastavu, roku upotrebe, načinu rukovanja i doziranja, suprotno svom važećim propisima ove zemlje.

SINKO, DA TI KAŽEM

Iako se radi o lekovima koji se čak i ne prodaju u originalnom pakovanju, Vranjanci, pritisnuti oskudicom ih masovno kupuju. Penzioner Milan Ristić, upravo je obavio medikamentsku nabavku na jednoj od tezgi i nije krio sreću zbog toga. Uzeo je jednu tablu „ranisana“. Uveren je da su lekovi sa pijace identični onima u apotekama.
-Sinko da ti kažem nešto. Ja nemam ni pare, ni vreme da čekam redovi, pečati, neke overe, doktori sa sestre da ispiju kafu, pa još na sva ta zadovoljstva ja plaćam i participaciju. Pitam si ga doktora koji lekovi da pijem, kupim si gi na pijac gotova stvar – kaže ovaj čovek.
Sredovečni prodavac u iznošenim vojničkim pantalonama, podiže na čelo svoje naočare. Kao da je diplomirani farmaceut, objašnjava svojstva „ranitona“ koji prodaje na svojoj tezgi.
-Ma slobodno ga gupi. Slobodno. To ti je doboro za cirkulaciju. Treba da ga koriste svi što mnogo pešače, stoje, sede ili leže. Svi koji imaju problem sa cirkulacijom i srčani bolesnici. A koriste ga mnogi. On ti deluje kao kad imaš lošu struju na neki aparat, pa mu staviš stabilizator i onda imaš dobru struju. Tako je kažem ti. Slobodno ga gupi. Koriste ga i doktori – ističe ovaj neimenovani stručnjak.
Miljana Obradović vlasnica apoteke „Diva farm“ kaže da mnoge lekove kojih ima na pijaci nema u njenoj apoteci.
-„Raniton“ nemamo u prodaji, niti sam čula da postoji takav lek. Vrlo je moguće da je to neka zamena za drugi lek – kaže Obradovićeva.
Lekari se, naravno, gnušaju i same pomisli da se lekovi mogu pazariti i na pijaci.
Doktor Zvonimir Djorđević internista vranjske Bolnice tvrdi da takvo lečenje predstavlja pravu igru sa zdravljem:
– To su lekovi bez porekla, diskutabilno je da li imaju aktivnu supstancu koja sadrži lekovita svojstva. Ako aktivnu supstancu nema, već neku drugu, može se desiti milion štetnih situacija po organiazm – tvrdi Djorđević.
– Jednostavno je najsigurnije uzimati lekove preko recepata. Takva procedura je duža i skuplja, ali je takođe i najsigurnija – dodaje on.
Lekovi koji se najčešće mogu sresti na pijaci su „raniton“, „refalin“, „cinarizin“, „renisan“ i „aminalon“.

DUPLO JEFTINIJE

Miljana Obradović vlasnica apoteke „Diva farm“ kaže da su to pretežno lekovi „široke potrošnje“.
– Na sivom tržištu uglavnom se mogu naći lekovi široke potrošnje. Refalgin, na primer, od 500 mg, koji staje 45 dinara takođe se koristi za određene poremećaje u stomaku. Lek „cinarizin“ se koristi za kontrolu mučnine, ošamućenosti, vrtoglavice i sličnih smetnji. „Aminalon“ je sredstvo za obnavljanje moždanih ćelija. Uglavnom ga koriste stariji ljudi, jer im je potrebno poboljšanje moždane cirkulacije. U principu ovo su lekovi koji idu na recept i ne bi trebalo da se nabavljaju van apoteka i bez konsultacija sa stručnim licem. Ima puno lekova sa nekim kineskim supstancama nedokazanog porekla. To su lekovi neadekvatno čuvani, transportovani, prodavani… Mogu naškoditi zdravlju. Moguće je da postoje i kućne radionice lekova -kaže Miljana Obradović.
Lekovi i ostala medicinska sredstva koja se mogu kupiti na pijaci i ulicama često su i duplo jeftiniji, ali spekulacije koje se vode oko njihovog porekla najznačajnija su stavka koja se tiče efikasnosti i isplativosti.
Prema rečima Biljane Trajković, bivše radnice „Koštane“, korisnice usluga pijačnih apoteka, lekovi koje kupuje su najčešće iz Bugarske i Makedonije.
– Dugo na pijaci kupujem lekove. To činim zbog krize, a i mrzi me da čekam za recept – kaže Trajkovićeva.
Ova situacija učinila je da lekove kupujemo na pijacama a knjige na kioscima.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar