Stojčić drži banku



Stojčić drži banku



Svako jutro, pred kancelarijom gradonačelnika, kolona predstavnika sportskih klubova strpljivo čeka. Ištu pare a zna se kod koga je banka. Stojčić, priča se, uz obavezan osmeh i tapšanje po ramenu, svima obeća sve, a onda po svom ličnom nahođenju i mogućnostima, ni od koga kontrolisan, prebacuje pare krajnjim korisnicima.
Po starom socijalističkom običaju, jer oni, punim kapacitetom i ni od koga ometani, decenijama vode ovu firmu, za svakoga ima pomalo, a najviše ide onima koji su najbliži centrima moći, dakle pulenima SPS-a.
U poslovanju Sportskog saveza, jasno je to i posle letimičnog posmatranja, ima mnogo nelogičnosti, a malo odgovornosti. Sportski klubovi se koriste kao izborna baza, budući da je na ovaj ili onaj način u njihov rad uključeno više hiljada ljudi. Koliko se svesno ulazi u čitav posao pokazuje i činjenica da se na čelu sportskih kolektiva u gradu nalaze pouzdani ljudi, koji su ili stranački kadrovi, te tako šire u sportskom narodu nijhov uticaj, ili su pak zaposleni na čelnim funkcijama u samom SS, što ih na ozbiljan način dovodi u sukob interesa. Ali, to se malo koga tiče – pare nesmetano teku, doduše u sve manjem i manjem obimu, a njihova kontrola prepuštena je dobroj volji predsednika SS Zorana Antića i njegovih saradnika. Javnosti ostaje samo da se čudi i krsti na sve što vidi, u nedostatku prave akcije pre svega parlametarnih institucija, a onda i pravosudnih organa, jer i za nijh ovde, očigledno je, ima dosta posla.

SHEMATSKI PRIKAZ



„Vranjske“ je posle prošlonedeljnog teksta o raspodeli para za sport iz gradskog budžeta posetilo je nekoliko čelnika klubova, kunući se da u njihov klub nikada nije stigao ni deo onih para koje su navedene kao zvanična dotacija. Naravno, nespremni su da o tome i javno progovore, jer ruku koja te hrani ne smeš da ujedaš. No, neki od kontaktiranih klubova potvrdili su tačnost cifara, neki su ih opovrgli, pa su sve nedoumice samo pojačane.
Socijalistički način izvrgavanja ruglu svih gradskih institucija ovde je belodano, skoro shematski prikazan. Pare za sport odobrava Skupština grada, i tu prestaju njene ingerencije, jer nikada ne dobija povratnu informaciju šta je realizovano od onoga što su odbornici odobrili. Novac klubovima, i to po njihovim zahtevima koji idu preko SS, odobrava jedino i isključivo gradonačelnik Miroljub Stojčić, i to kako ima i kako on misli da treba. Ostali su isključeni iz ovog posla, i time je transparentnost dodele sredstava svedena na minimum. Na kraju, u budžetu se daju samo konačne cifre, koje, pokazuje malo istraživanje, i ne moraju uvek da budu tačne.
Na ovaj način, Grad luta između profesionalnog sporta, u visokim rangovima, i masovnog amaterskog sporta, koji mora da funkcioniše po sili zakona. Nema za sve, to je jasno, ali ostaje nejasno zašto u podeli sportskih para nema nikakvog sistema, nego je sve palo na leđa osovine Stojčić – Antić i njihovih miljenika. Eto, u vreme opšte besparice, bez odluke Skupštine, i kao jedina insitucija u gradu kojoj je to dozvoljeno, Sportski savez podigao je komercijalni kredit od oko tri miliona dinara, za koji rate sada plaćaju klubovi. Priča se da je „Dinamo“ dobio 1,6 miliona, rukometaši 800.000, a pored „Juga“ (400.000 dinara), nešto skromnije sume dobili su i OK „Mladost“ i ŽRK „Jumko“. Valja primetiti da su to sve klubovi čiji se predsednici nalaze na čelnim funkcijama u SS, dakle na samom izvoru prihoda. Uzmu kredit, lepo međusobno podele, i svi zadovoljni. Ono, i nije red da Grad preko neke svoje firme uzima kredit recimo za ribolovce, ili planinare. Skupština tu nije neophodna, jer su sportisti, čini se, iznad, ili u njamanju ruku izvan svih zakona.

PROJEKTNO FINANSIRANjE

No, na ovakav, ili sličan način, funkcioniše sport u čitavoj Srbiji. Samo, pitanje je ima li toliko zloupotreba svuda, kao što je to slučaj ovde. Po gore navedenom spisku moći u vranjskom sportu dele se i pare, pa je tako omogućeno da na 100 kik boksera funkcionišu dva kluba, što svakako duplira troškove, i moguće je da klub koji se bori za visok plasman dobija iz budžeta samo 600.000 dinara, naspram isto odbojkaškog kluba koji se bori za opstanak u istoj ligi, ali dobija više miliona dinara. Sve je ovde moguće, jer su granice čitave priče postavljene tako da odgovaraju isključivo mešetarima lokalne stvarnosti, koje nema ko da u tome spreči.
Dugo najavljivano projektno finansiranje ovde je samo pusti san. Ono se sastoji iz toga da svaki klub, za sve što mu treba, za putovanja do Beograda, za autobus, dnevnice, sendviče, naveden tačan iznos i taj iznos pravda računima… Pa da neko, jednom, vidi da li je to realno ili nije. Ovako, ispada da klub koji putuje samo do Žbevca dobija više para nego onaj koji putuje do Subotice, jer je bliži ruci koja drži ključ od kase.
Gro para, naravno, ide „Dinamu“, klubu koji posluje nelegalno već godinama, jer mu je račun u blokadi. Ostalima, koliko ostane. Ne ostaje malo, ali, novac je toliko nepravedno deljen, sa toliko očigledno neobjašnjivih detalja, da čitava priča služi pre svega za sprdnju javnosti. Građanima ništa drugo i ne preostaje, nego da se sprdaju, kad niko od onih kojima je to posao ne reaguje na čitavu priču. A mesta reakciji svakako ima, sudeći bar po izjavama onih koji pare dobijaju, na različite načine. Kao i u slučaju kulture, u ovde je Grad, u liku 12 godina prisutnog prvog čoveka Vranja Miroljuba Stojčića, sa mnogima potpisao nekakve ugovore koji podrazumevaju da Grad ima velike finansijske obeveze prema njima, a da zauzvrat nema nikakvu kontrolu tokova novca koji se po ugovoru usmeravaju. Pitanje – dokle tako, nije na dnevnom redu. Socijalisti ne pokazuju spremnost da stvari menjaju u smislu zakonskog ponašanja, skupština nema volje da iskoristi svoje ingerencije, opozicije nema, DS samo gleda šta SPS radi i nervira se, a pare i dalje nesmetano idu tamo gde Mire hoće. Ni od koga kontrolisane, osim od onih kojima su tokovi novca opis posla. A oni su se u tome toliko izveštili, da čak i ne razumeju zašto se svi okolo bune. Može li se ova situacija promeniti? Teško, reklo bi se, u ovakvom političkom rasporedu snaga. Paradoksalno, on će takav i ostati sve dok stvari funkcionišu kao danas – to je uzročno posledična veza čiji raskid praktično obara socijaliste sa vlasti. Onaj ko to ne razume, baš nema šta da traži na lokalnoj političkoj sceni.

 


VEDRAN TAŠKOVIĆ, KBK „JUNIOR“ I KMF „PRESTIŽ“
Mire nam još duguje!

Vedran Tašković, šef kik boks kluba „Junior“, kaže da su troškovi koji su pokazani kao budžetski uz ime njegovog kluba „otprilike tu negde“, ali da se tu mora voditi računa o raznim stvarima. Na primer, klub na čijem je čelu ima nekoliko reprezentativaca sa vrhunskim rezultatima, sva putovanja na koja se ide su najčešće do Beograda, tamo je neophodno takmičarima platiti tri obroka…
– Takmičarima plaćamo tri vrste hranarine. Oni najbolji dobijaju 100 odsto od onoga što je predvideo zakon, A klasa bez reprezentativnog učinka dobija 70 odsto, dok juniori dobijaju po 50 odsto od dozvoljene hranarine. Ona ove godine iznosi oko 6.500 dinara mesečno, a mi je isplaćujemo na ruke, i ona je oslobođena poreza – objašnjava Tašković.
Dakle, u klubu naprave spisak, podignu novac iz banke i podele ga takmičarima, a oni potpišu priznanicu da su ga primili. Lepo, i po zakonu.
Što se tiče KMF „Prestiž“, koji radi u balon sali u Asanbairu, Tašković je tamo volonterski tehnički sekretar, ali ipak dovoljno upućen u stvari. U tom klubu zaposlen je samo, preko SS, nekadašnji fudbaler Nenad Jakšić. Iako cifra od 1,7 miliona dinara za rad tog kluba izgleda astronomska, Tašković tvrdi da to nije baš tako.
– Od formiranja Mini – maksi lige, koja se organizuje pod patronatom FSS, mi smo iz budžeta trebali da dobijemo, za tri godine, oko 3,1 milion dinara, a uplaćeno nam je oko 2,4 miliona. Po ugovoru koji imamo sa gradom, po svakoj ekipi Grad je dužan da nam za organizaciju takmičenja u kome prođu skoro sva vranjska školska deca uplaćuje po 36.000 dinara, ali se ta sredstva isplaćuju kako kad – tvrdi Tašković.

 

KK „JUG“
Nismo dobili tolike pare

Sportski direktor KK „Jug“ Goran Smiljković tvrdi da ne može biti ni reči o 3,35 miliona dinara, koliko SS tvrdi da je prebacio tom klubu iz budžeta.
– Ne, sigurno nismo dobili tolike pare. Zvanično, nama je iz budžeta prebačeno 2,55 miliona dinara, plus još oko 400.000 iz kredita koji sada otplaćujemo po 40.000 dinara mesečno. Ovo je skoro profesionalni klub, u kome igrači u proseku primaju oko 150 do 180 evra mesečno. Plaćamo sve poreze, a igračima novac, po platnom spisku, isplaćujemo na ruke – kaže Smiljković.
Iako radi u klubu, Smiljković platu prima u SS, baš kao i tehnički sekretar „Juga“. No, njihove plate prikazane su kao izdvajanje za „Jug“, što samo pokazuje koliko se u SS ne zna ko pije, ko plaća, a ko naručuje.

IGOR ANDONOV, ZAMENIK GRADONAČELNIKA
Put novca je jasan

Da li DS, kao partner u vlasti, na neki način kontroliše novac koji se sliva u vranjski sport?
– Put novca je jasan: Skupština odobrava određena sredstva za te namene, klubovi preko SS iznose svoje zahteve, a gradonačelnik Stojčić, kao izvršilac budžeta, određuje kome će klubu ići koliko novca. Lično, smatram da se mnoge stvari oko SS moraju menjati. Nije dobro da u pojedinim sportovima imamo po dva kluba u istom rangu, i da oba finansira grad. Imamo preveliki broj klubova, a nemamo jasnu strategiju. Tražio sam u više navrata od gradskog veća razna objašnjenja u vezi SS, ali ih nisam dobio. Tamo zaista postoji problem, i mi smo voljni da ga rešimo.
Postoji li rešenje?
– SS funkcioniše na čudan način, sa velikim brojem klubova koji imaju velike zahteve. Po mom mišljenju, Grad samo treba da kaže koliko novca može da odvoji za sport, a da SS sam određuje prioritete i pravi raspodelu novca po klubovima. Ovako, SS potpuno pogrešno funkcioniše, i skida svaku odgovornost, svaljujući sve na gradonačelnika. Pre mesec dana tražili smo razgovor po pitanju rada SS, ali nekome ne odgovara da se tamo stvari srede. Bilo je reči i o projektnom finansiranju, ali nekima ni to ne odgovara.

DARKO STANOJKOVIĆ, DIREKTOR SPORTSKE HALE
IMAM UGOVOR SA GRADOM

Direktor Hale u Vranju Darko Stanojković potvrđuje tačnost podatka po kome je Hala iz budžeta dobila više od 10 miliona dinara u prošloj godini.
– MI imamo ugovor sa gradom, koji se obnavlja svake godine, i po kome se iz budžeta plaća korišćenje prostora u Hali, za sve klubove i sve njihove utakmice, za školski sport plus za sve gradske manifestacije koje se ovde održavaju – pojašnjava Stanojković.

DRAGAN STOJANOVIĆ FIRGA, FK „PAVLOVAC“
ŠTA JA ZNAM

Dragan Stojanović Firga, koji je „sve i svja“ u fudbalskom Pavlovcu, nije zaposlen u klubu, nego platu prima u SS, gde je zadužen za „amaterizam, za sportsko selo“.
– Pa, sigurno je tačno da nam je SS dao toliko para koliko piše, jer mi imao 30 utakmica godišnje, pa petliće, omladince… Tu su putovanja, opreme, hrana, sokići… Kako pravdamo pare? Pa, računima, hranarina, šta ja znam – kaže Pavlović.

PETAR JOVANOVIĆ, STK „VRANjE“
NEMAMO NIJEDNOG ZAPOSLENOG

Petar Jovanović Giba, šef vranjskih stonotenisera, ne negira da se za klub izdvaja jedna plata mesečno, ali tvrdi da čoveka koji je prima niko nikada nije video u klubu.
– Ove godine iz budžeta smo dobili 40 odsto manje novca nego prošle. Oko70 odsto dobijenih sredstava trošimo na putovanja, a ostalo na zarade igrača. Po obrascu PP1 plaćamo stipendije i hranarne, koje se kreću od šest do sedam hiljada dinara, što se cifra na koju se ne plaća porez. Bile su kontrole, sve pregledale, i potvrdile da je naše poslovanje u redu – kaže Jovanović.

KADROVISANjE
Kadrovisanje u SS posebna je priča. Na njegovom čelu volonterski se nalazi prvi socijalistički operativac Zoran Antić, koji je uz to i predsednik ŽOK „Vranje“, dakle u oštrom sukobu interesa, jer i odobrava i troši pare, i sam sebi tom prilikom polaže račune. Nije u boljoj poziciji ni šef OK „Mladost“ Aleksadar Cale Nikolić, kadar DS, koji platu prima kao sekretar SS. Ove pošasti nije pošteđen ni direktor SS Dušan Tomić, čelni čovek ŽRK „Vranja“. Koliko se ovakvoj kadrovskoj politici daje značaj pokazuje i podatak da su glavni seoski aktivisti SPS-a, Miroslav Firga Stojanović i bivši potpredsednik OO SPS-a Miroslav Nikolić čelni ljudi FK „Pavlovac“ i FK „Polet“. Da za socijalistima ne zaostaju ni demokrate kazuje činjenica da je sportski direktor „Dinama“ potpredsednik SS Dejan Jova Ivanović, dok je socijalista Slobodan Antić predsednik a demokrata Goran Smiljković, soprtski direktor KK Jug. Na čelu šah kluba je socijalista u penziji Božidar Ilić, dok je nazanimljivija priča sa Savezom za rekreativni sport, na čijem se čelu nalazi Staništa Stošić, siva eminencija vranjskog sporta od rata naovamo. Priča se da je Stošić, koji je već davno trebalo da ode u punu penziju, izjavio da će to učiniti tek kada to isto uradi i njegov parnjak Dragomir Tomić, koji je još pre nekoliko godina uspunio sve uslove za penzionisanje. Ovakvo bahato ponašanje omogućeno je isključivo nekom zaštitom moćnika, za koju i nije teško pretpostaviti sa koje strane dolazi. Radoslav Mojsilović, poslanik Nove Srbije, na čelu je rukometnog kluba a sportski direktor je Goran Ristić Šaprance radi u obezbeđenju Miroljuba Stojčića. Igor Mladenović, bliski rodjak gradonačelnika, je na čelu KBK „Vranje“, a njegov teča, Miroljub Stojčić, lično, je predsednik KMF „Rušče“.

 

O prebacivanju novca klubovima isključivo odlučuje gradonačelnik, Zoran Antić je neka vrsta transmisije a na kraju lanca se nalaze poverljivi stranački kadrovi

Svako jutro, pred kancelarijom gradonačelnika, kolona predstavnika sportskih klubova strpljivo čeka. Ištu pare a zna se kod koga je banka. Stojčić, priča se, uz obavezan osmeh i tapšanje po ramenu, svima obeća sve, a onda po svom ličnom nahođenju i mogućnostima, ni od koga kontrolisan, prebacuje pare krajnjim korisnicima.
Po starom socijalističkom običaju, jer oni, punim kapacitetom i ni od koga ometani, decenijama vode ovu firmu, za svakoga ima pomalo, a najviše ide onima koji su najbliži centrima moći, dakle pulenima SPS-a.
U poslovanju Sportskog saveza, jasno je to i posle letimičnog posmatranja, ima mnogo nelogičnosti, a malo odgovornosti. Sportski klubovi se koriste kao izborna baza, budući da je na ovaj ili onaj način u njihov rad uključeno više hiljada ljudi. Koliko se svesno ulazi u čitav posao pokazuje i činjenica da se na čelu sportskih kolektiva u gradu nalaze pouzdani ljudi, koji su ili stranački kadrovi, te tako šire u sportskom narodu nijhov uticaj, ili su pak zaposleni na čelnim funkcijama u samom SS, što ih na ozbiljan način dovodi u sukob interesa. Ali, to se malo koga tiče – pare nesmetano teku, doduše u sve manjem i manjem obimu, a njihova kontrola prepuštena je dobroj volji predsednika SS Zorana Antića i njegovih saradnika. Javnosti ostaje samo da se čudi i krsti na sve što vidi, u nedostatku prave akcije pre svega parlametarnih institucija, a onda i pravosudnih organa, jer i za nijh ovde, očigledno je, ima dosta posla.

SHEMATSKI PRIKAZ

„Vranjske“ je posle prošlonedeljnog teksta o raspodeli para za sport iz gradskog budžeta posetilo je nekoliko čelnika klubova, kunući se da u njihov klub nikada nije stigao ni deo onih para koje su navedene kao zvanična dotacija. Naravno, nespremni su da o tome i javno progovore, jer ruku koja te hrani ne smeš da ujedaš. No, neki od kontaktiranih klubova potvrdili su tačnost cifara, neki su ih opovrgli, pa su sve nedoumice samo pojačane.
Socijalistički način izvrgavanja ruglu svih gradskih institucija ovde je belodano, skoro shematski prikazan. Pare za sport odobrava Skupština grada, i tu prestaju njene ingerencije, jer nikada ne dobija povratnu informaciju šta je realizovano od onoga što su odbornici odobrili. Novac klubovima, i to po njihovim zahtevima koji idu preko SS, odobrava jedino i isključivo gradonačelnik Miroljub Stojčić, i to kako ima i kako on misli da treba. Ostali su isključeni iz ovog posla, i time je transparentnost dodele sredstava svedena na minimum. Na kraju, u budžetu se daju samo konačne cifre, koje, pokazuje malo istraživanje, i ne moraju uvek da budu tačne.
Na ovaj način, Grad luta između profesionalnog sporta, u visokim rangovima, i masovnog amaterskog sporta, koji mora da funkcioniše po sili zakona. Nema za sve, to je jasno, ali ostaje nejasno zašto u podeli sportskih para nema nikakvog sistema, nego je sve palo na leđa osovine Stojčić – Antić i njihovih miljenika. Eto, u vreme opšte besparice, bez odluke Skupštine, i kao jedina insitucija u gradu kojoj je to dozvoljeno, Sportski savez podigao je komercijalni kredit od oko tri miliona dinara, za koji rate sada plaćaju klubovi. Priča se da je „Dinamo“ dobio 1,6 miliona, rukometaši 800.000, a pored „Juga“ (400.000 dinara), nešto skromnije sume dobili su i OK „Mladost“ i ŽRK „Jumko“. Valja primetiti da su to sve klubovi čiji se predsednici nalaze na čelnim funkcijama u SS, dakle na samom izvoru prihoda. Uzmu kredit, lepo međusobno podele, i svi zadovoljni. Ono, i nije red da Grad preko neke svoje firme uzima kredit recimo za ribolovce, ili planinare. Skupština tu nije neophodna, jer su sportisti, čini se, iznad, ili u njamanju ruku izvan svih zakona.

PROJEKTNO FINANSIRANjE

No, na ovakav, ili sličan način, funkcioniše sport u čitavoj Srbiji. Samo, pitanje je ima li toliko zloupotreba svuda, kao što je to slučaj ovde. Po gore navedenom spisku moći u vranjskom sportu dele se i pare, pa je tako omogućeno da na 100 kik boksera funkcionišu dva kluba, što svakako duplira troškove, i moguće je da klub koji se bori za visok plasman dobija iz budžeta samo 600.000 dinara, naspram isto odbojkaškog kluba koji se bori za opstanak u istoj ligi, ali dobija više miliona dinara. Sve je ovde moguće, jer su granice čitave priče postavljene tako da odgovaraju isključivo mešetarima lokalne stvarnosti, koje nema ko da u tome spreči.
Dugo najavljivano projektno finansiranje ovde je samo pusti san. Ono se sastoji iz toga da svaki klub, za sve što mu treba, za putovanja do Beograda, za autobus, dnevnice, sendviče, naveden tačan iznos i taj iznos pravda računima… Pa da neko, jednom, vidi da li je to realno ili nije. Ovako, ispada da klub koji putuje samo do Žbevca dobija više para nego onaj koji putuje do Subotice, jer je bliži ruci koja drži ključ od kase.
Gro para, naravno, ide „Dinamu“, klubu koji posluje nelegalno već godinama, jer mu je račun u blokadi. Ostalima, koliko ostane. Ne ostaje malo, ali, novac je toliko nepravedno deljen, sa toliko očigledno neobjašnjivih detalja, da čitava priča služi pre svega za sprdnju javnosti. Građanima ništa drugo i ne preostaje, nego da se sprdaju, kad niko od onih kojima je to posao ne reaguje na čitavu priču. A mesta reakciji svakako ima, sudeći bar po izjavama onih koji pare dobijaju, na različite načine. Kao i u slučaju kulture, u ovde je Grad, u liku 12 godina prisutnog prvog čoveka Vranja Miroljuba Stojčića, sa mnogima potpisao nekakve ugovore koji podrazumevaju da Grad ima velike finansijske obeveze prema njima, a da zauzvrat nema nikakvu kontrolu tokova novca koji se po ugovoru usmeravaju. Pitanje – dokle tako, nije na dnevnom redu. Socijalisti ne pokazuju spremnost da stvari menjaju u smislu zakonskog ponašanja, skupština nema volje da iskoristi svoje ingerencije, opozicije nema, DS samo gleda šta SPS radi i nervira se, a pare i dalje nesmetano idu tamo gde Mire hoće. Ni od koga kontrolisane, osim od onih kojima su tokovi novca opis posla. A oni su se u tome toliko izveštili, da čak i ne razumeju zašto se svi okolo bune. Može li se ova situacija promeniti? Teško, reklo bi se, u ovakvom političkom rasporedu snaga. Paradoksalno, on će takav i ostati sve dok stvari funkcionišu kao danas – to je uzročno posledična veza čiji raskid praktično obara socijaliste sa vlasti. Onaj ko to ne razume, baš nema šta da traži na lokalnoj političkoj sceni.

 


VEDRAN TAŠKOVIĆ, KBK „JUNIOR“ I KMF „PRESTIŽ“
Mire nam još duguje!

Vedran Tašković, šef kik boks kluba „Junior“, kaže da su troškovi koji su pokazani kao budžetski uz ime njegovog kluba „otprilike tu negde“, ali da se tu mora voditi računa o raznim stvarima. Na primer, klub na čijem je čelu ima nekoliko reprezentativaca sa vrhunskim rezultatima, sva putovanja na koja se ide su najčešće do Beograda, tamo je neophodno takmičarima platiti tri obroka…
– Takmičarima plaćamo tri vrste hranarine. Oni najbolji dobijaju 100 odsto od onoga što je predvideo zakon, A klasa bez reprezentativnog učinka dobija 70 odsto, dok juniori dobijaju po 50 odsto od dozvoljene hranarine. Ona ove godine iznosi oko 6.500 dinara mesečno, a mi je isplaćujemo na ruke, i ona je oslobođena poreza – objašnjava Tašković.
Dakle, u klubu naprave spisak, podignu novac iz banke i podele ga takmičarima, a oni potpišu priznanicu da su ga primili. Lepo, i po zakonu.
Što se tiče KMF „Prestiž“, koji radi u balon sali u Asanbairu, Tašković je tamo volonterski tehnički sekretar, ali ipak dovoljno upućen u stvari. U tom klubu zaposlen je samo, preko SS, nekadašnji fudbaler Nenad Jakšić. Iako cifra od 1,7 miliona dinara za rad tog kluba izgleda astronomska, Tašković tvrdi da to nije baš tako.
– Od formiranja Mini – maksi lige, koja se organizuje pod patronatom FSS, mi smo iz budžeta trebali da dobijemo, za tri godine, oko 3,1 milion dinara, a uplaćeno nam je oko 2,4 miliona. Po ugovoru koji imamo sa gradom, po svakoj ekipi Grad je dužan da nam za organizaciju takmičenja u kome prođu skoro sva vranjska školska deca uplaćuje po 36.000 dinara, ali se ta sredstva isplaćuju kako kad – tvrdi Tašković.

 

KK „JUG“
Nismo dobili tolike pare

Sportski direktor KK „Jug“ Goran Smiljković tvrdi da ne može biti ni reči o 3,35 miliona dinara, koliko SS tvrdi da je prebacio tom klubu iz budžeta.
– Ne, sigurno nismo dobili tolike pare. Zvanično, nama je iz budžeta prebačeno 2,55 miliona dinara, plus još oko 400.000 iz kredita koji sada otplaćujemo po 40.000 dinara mesečno. Ovo je skoro profesionalni klub, u kome igrači u proseku primaju oko 150 do 180 evra mesečno. Plaćamo sve poreze, a igračima novac, po platnom spisku, isplaćujemo na ruke – kaže Smiljković.
Iako radi u klubu, Smiljković platu prima u SS, baš kao i tehnički sekretar „Juga“. No, njihove plate prikazane su kao izdvajanje za „Jug“, što samo pokazuje koliko se u SS ne zna ko pije, ko plaća, a ko naručuje.

IGOR ANDONOV, ZAMENIK GRADONAČELNIKA
Put novca je jasan

Da li DS, kao partner u vlasti, na neki način kontroliše novac koji se sliva u vranjski sport?
– Put novca je jasan: Skupština odobrava određena sredstva za te namene, klubovi preko SS iznose svoje zahteve, a gradonačelnik Stojčić, kao izvršilac budžeta, određuje kome će klubu ići koliko novca. Lično, smatram da se mnoge stvari oko SS moraju menjati. Nije dobro da u pojedinim sportovima imamo po dva kluba u istom rangu, i da oba finansira grad. Imamo preveliki broj klubova, a nemamo jasnu strategiju. Tražio sam u više navrata od gradskog veća razna objašnjenja u vezi SS, ali ih nisam dobio. Tamo zaista postoji problem, i mi smo voljni da ga rešimo.
Postoji li rešenje?
– SS funkcioniše na čudan način, sa velikim brojem klubova koji imaju velike zahteve. Po mom mišljenju, Grad samo treba da kaže koliko novca može da odvoji za sport, a da SS sam određuje prioritete i pravi raspodelu novca po klubovima. Ovako, SS potpuno pogrešno funkcioniše, i skida svaku odgovornost, svaljujući sve na gradonačelnika. Pre mesec dana tražili smo razgovor po pitanju rada SS, ali nekome ne odgovara da se tamo stvari srede. Bilo je reči i o projektnom finansiranju, ali nekima ni to ne odgovara.

DARKO STANOJKOVIĆ, DIREKTOR SPORTSKE HALE
IMAM UGOVOR SA GRADOM

Direktor Hale u Vranju Darko Stanojković potvrđuje tačnost podatka po kome je Hala iz budžeta dobila više od 10 miliona dinara u prošloj godini.
– MI imamo ugovor sa gradom, koji se obnavlja svake godine, i po kome se iz budžeta plaća korišćenje prostora u Hali, za sve klubove i sve njihove utakmice, za školski sport plus za sve gradske manifestacije koje se ovde održavaju – pojašnjava Stanojković.

DRAGAN STOJANOVIĆ FIRGA, FK „PAVLOVAC“
ŠTA JA ZNAM

Dragan Stojanović Firga, koji je „sve i svja“ u fudbalskom Pavlovcu, nije zaposlen u klubu, nego platu prima u SS, gde je zadužen za „amaterizam, za sportsko selo“.
– Pa, sigurno je tačno da nam je SS dao toliko para koliko piše, jer mi imao 30 utakmica godišnje, pa petliće, omladince… Tu su putovanja, opreme, hrana, sokići… Kako pravdamo pare? Pa, računima, hranarina, šta ja znam – kaže Pavlović.

PETAR JOVANOVIĆ, STK „VRANjE“
NEMAMO NIJEDNOG ZAPOSLENOG

Petar Jovanović Giba, šef vranjskih stonotenisera, ne negira da se za klub izdvaja jedna plata mesečno, ali tvrdi da čoveka koji je prima niko nikada nije video u klubu.
– Ove godine iz budžeta smo dobili 40 odsto manje novca nego prošle. Oko70 odsto dobijenih sredstava trošimo na putovanja, a ostalo na zarade igrača. Po obrascu PP1 plaćamo stipendije i hranarne, koje se kreću od šest do sedam hiljada dinara, što se cifra na koju se ne plaća porez. Bile su kontrole, sve pregledale, i potvrdile da je naše poslovanje u redu – kaže Jovanović.

KADROVISANjE
Kadrovisanje u SS posebna je priča. Na njegovom čelu volonterski se nalazi prvi socijalistički operativac Zoran Antić, koji je uz to i predsednik ŽOK „Vranje“, dakle u oštrom sukobu interesa, jer i odobrava i troši pare, i sam sebi tom prilikom polaže račune. Nije u boljoj poziciji ni šef OK „Mladost“ Aleksadar Cale Nikolić, kadar DS, koji platu prima kao sekretar SS. Ove pošasti nije pošteđen ni direktor SS Dušan Tomić, čelni čovek ŽRK „Vranja“. Koliko se ovakvoj kadrovskoj politici daje značaj pokazuje i podatak da su glavni seoski aktivisti SPS-a, Miroslav Firga Stojanović i bivši potpredsednik OO SPS-a Miroslav Nikolić čelni ljudi FK „Pavlovac“ i FK „Polet“. Da za socijalistima ne zaostaju ni demokrate kazuje činjenica da je sportski direktor „Dinama“ potpredsednik SS Dejan Jova Ivanović, dok je socijalista Slobodan Antić predsednik a demokrata Goran Smiljković, soprtski direktor KK Jug. Na čelu šah kluba je socijalista u penziji Božidar Ilić, dok je nazanimljivija priča sa Savezom za rekreativni sport, na čijem se čelu nalazi Staništa Stošić, siva eminencija vranjskog sporta od rata naovamo. Priča se da je Stošić, koji je već davno trebalo da ode u punu penziju, izjavio da će to učiniti tek kada to isto uradi i njegov parnjak Dragomir Tomić, koji je još pre nekoliko godina uspunio sve uslove za penzionisanje. Ovakvo bahato ponašanje omogućeno je isključivo nekom zaštitom moćnika, za koju i nije teško pretpostaviti sa koje strane dolazi. Radoslav Mojsilović, poslanik Nove Srbije, na čelu je rukometnog kluba a sportski direktor je Goran Ristić Šaprance radi u obezbeđenju Miroljuba Stojčića. Igor Mladenović, bliski rodjak gradonačelnika, je na čelu KBK „Vranje“, a njegov teča, Miroljub Stojčić, lično, je predsednik KMF „Rušče“.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar