Podgrevanje mašte



Podgrevanje mašte

Ako je on već jedan od tri narodna poslanika iz Vranja, visoki funkcioner svoje stranke, sve oko njegove ostavke na mesto predsednika GO NS ostaje enigma, jer i on i stranka su nemušti i zatvoreni; a to opet, otvara prostora čaršiji za najfantastičnije pretpostavke





Na konferenciji za medije u prostorijama Nove Srbije, u petak 19. marta, potpuno neočekivano je obelodanjena ostavka predsednika GO NS, Radoslava Laleta Mojsilovića, inače i narodnog poslanika ove stranke u skupštini Srbije, i člana Izvršnog odbora NS. U prisustvu članova GO NS, u šturom i uzdržanom obraćanju predstavnicima medija, ovu vest je saopštio Slobodan NEŠIĆ, potpredsednik GO NS.

NIJE ZDRAVO

Sve je trajalo manje od desetak minuta, i novinari sa ove konferencije nisu otišli ništa više informisani, nego kao kad su na nju došli, osim inicijalne vesti.
– Obaveštavamo vas – rekao je Nešić – da je Radoslav Mojsilović podneo ostavku na funkciju predsednika GO NS Vranje, i da je na sastanku koje je ovo telo imalo sinoć (četvrtak, 18. mart, p.a.), ova ostavka usvojena.
Nešić je u ime odbora izrazio žaljenje zbog ovakvog razvoja situacije, i izrazio zahvalnost Mojsiloviću „za sve ono što je učinio za stranku, oGOman trud i energiju, i doprinos koji je dao GO NS proteklih godina“. Nešić je zatim obavestio prisutne da u skladu sa statutom stranke i uz saglasnost članova GO, on kao potpredsednik preuzima rukovođenje stranke u Vranju, do održavanja izborne skupštine, koja će se održati u periodu od šest meseci, „kada će se i definitivno razjasniti podneta ostavka i izvršiti potrebne kadrovske promene“.
-To je – završio je Nešić – ono što smo mi imali da vam kažemo, a da ne bi bilo pitanja oko toga, ostavka je podneta iz ličnih razloga, tako da koji su njegovi motivi za to, mi nećemo moći da vam damo objašnjenje.
Novinari su, međutim, pokušali da „iscede“ što više iz ovako šturog i zbrzanog saopštenja, pa su tako, pitajući, saznali da je Mojsilović još uvek član stranke i njenog IO, a da je ostavka podneta samo na funkciju predsednika GO; članovi odbora nisu znali zašto Mojsilović nije prisutan na konferenciji, kao i da „ostavka postoji, odluka je potvrđena, i to je njegova volja“. Tekst ostavke nije predočen novinarima, jer ju je Mojsilović podneo putem i-meila; nije bio prisutan čak ni kada ju je podnosio, niti kada je usvojena, što otvara mnoga pitanja.
– Mi kao GO – ogradio se Nešić – našli smo za shodno da vas obavestimo, da ne bi bilo informacija iz druge ruke, odluka je od sinoć, a vama je jutros saopštena. S obzirom da je Mojsilović ostavku podneo iz ličnih razloga, nema potrebe ulaziti u detalje.
Novinari su dalje saznali da će centrala Nove Srbije u Beogradu odmah nakon konferencije za štampu biti obaveštena o odluci GO NS Vranje, kao i da ovaj Mojsilovićev čin nema apsolutno nikakve veze sa krizom u vladajućoj koaliciji u lokalnoj vlasti“.
– Što se tiče koalicije, ova promena u NS neće imati nikakvog uticaja na odnose sa našim koalicionim partnerima – SPS, DS i G 17.

NIŠTA NE PITAJ

Kratko i efikasno. No, ostavka narodnog poslanika i čelnika stranke koji je na njenom čelu bio preko deset godina, nije baš tako naivna stvar. Tako je čaršija po svom osveštanom običaju počela da daje raznorazna tumačenja Mojsilovićeve ostavke – od političkih, preko finansijskih, do porodičnih problema. Celu konstrukciju podgrejalo je upadljivo odsustvo Mojsilovića, inače eksponiranog gradskog lika, i javno i privatno, i niko dve nedelje nije znao gde se on nalazi, i šta se sa njime dešava. Čak ni najbliži prijatelji, kojima je Mojsilović savetovao „da ga ništa ne pitaju“, zbog čega su oni bili u nedoumici.
– Ne znam – kaže jedan od njegovih intimusa – šta mu je to značilo? Da li nešto nije smeo da mi kaže, zbog njega; ili da bi me možda na neki način zaštitio od nečega „što nije zdravo“ da znam?
Uglavnom, u tom periodu je Mojsilović zapostavio i svoje radne i partijske obaveze – Gradski odbor je bio obezglavljen, bez ikakvih informacija, osim čaršijskih, a Mojsilović nije bio prisutan ni na prethodnom zasedanju Narodne skupštine Srbije. Ni jedan njegov telefon, od nekoliko, nije bio dostupan, danima.
Iznenada se pre par dana pojavio u čaršiji, ali ponovo upadljivo izbegavajući da bilo kome, pa i novinama, da suvislo objašnjenje gde je bio, i šta znači ova njegova ostavka, što je opet podgrejalo maštu za tuđe rabote poslovično radoznale čaršije.
Pa je tako moglo, iz naravno dobro obaveštenih izvora, pored ostalog da se čuje da je Mojsilović u sukobu sa jednom strujom u centrali, koja je trenutno u ofanzivi; to je potkrepila činjenica da je centrala o njegovoj ostavci obaveštena tek nakon nje, što nije uobičajeno u ovdašnjoj političkoj praksi.
– Gradski odbor NS – kaže Slobodan Nešić – potpuno je autonoman u svojim odlukama, kao što je bila i ova o prihvatanju ostavke Mojsilovića, o čemu smo samo obavestili centralu. Tako je kod nas – oni rade svoj posao, mi svoj.
Pa da je Mojsilović zbog razmirica u centrali izgubio živce, pa počeo da okolo koketira sa lokalnim čelnicima SNS, oko transfera, o čemu oni, po njihovim tvrdnjama, nemaju pojma.
– Mesec i po dana, najmanje – kaže Dragan NIKOLIĆ, predsednik Okružnog odbora SNS – nisam se video sa Mojsilovićem; a taj poslednji susret bio je krajnje neformalan, privatan, niko nije ni pomenuo nekakav prelazak.
– Nikada o tome – kaže Dušan PETROVIĆ, predsednik GO SNS – sa Mojsilovićem nisam razgovarao, uostalom, slabo se i poznajemo lično; nikakav kontakt nismo imali, pogotovo o političkim stvarima.
Mojsilović je, dakle, učinio nešto sasvim neuobičajeno za naše prilike – podneo je ostavku! Ako je on već jedan od tri narodna poslanika iz Vranja, visoki funkcioner svoje stranke, sve oko njegove ostavke na mesto predsednika GO NS ostaje enigma, jer i on i stranka su nemušti i zatvoreni. A to opet, otvara prostora čaršiji za najfantastičnije pretpostavke. Pa ako se kojim slučajem neka delimično i potvrdi, „obavešteni“ stiču poene – eto, jesam rek`o!


ARHIMEDOV ZAKON
– U Novoj Srbiji, generalno – kaže Miroslav MARKIĆEVIĆ, predsednik IO NS – vršimo takozvanu deakumulaciju. To znači da niko ne može da vrši tri funkcije istovremeno, već je želja centrale da se što više ljudi uključi u operativni rad stranke. Pa još Arhimed je ustanovio da jedno telo ne može da bude u isto vreme na više mesta. Mojsilović, dakle, ostaje narodni poslanik NS, i od njega se još više očekuje, jer je Vranje jedan od bastiona naše stranke, što su prethodni izbori pokazali. Što se tiče glasina o njegovom navodnom prelasku u SNS, to valjda „zna“ samo vranjske čaršija. A znamo i mi ko to plasira i zašto. Kod Mojsilovića, jednostavno, nema političke priče.
Radoslav Mojsilović

NEMA NIKAKVE MISTERIJE
– Nema nikakve misterije. Isključivo zbog privatnih problema bio sam desetak dana odustan iz javnog i političkog života, a ostavku na mesto predsednika Gradskog odbora podneo sam u dogovoru sa vrhom stranke jer jednostavno više fizički nisam mogao da uskladim sve obaveze. A“prelazak u SNS“, ne želim ni da komentarišem. To je potpuna besmislica, rekao je u kratkoj izjavi za „Vranjske“ Radoslav Mojsilović navodeći da se trenutno nalazi u Beogradu, te da prisustvuje sednici Skupštine Srbije i obavlja druge stranačake poslove.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar