Čardak ni na nebu ni na zemlji



Čardak ni na nebu ni na zemlji

Nadležnim institucijama grupa stanara sa poteza između Brankove i Partizanske ulice (Blok „Centar 2″) podnela je zahtev da se vranjskoj kompaniji „Vigo“ onemoguće dalji radovi na parceli 5105/1, koju je ovo preduzeće dobilo u zakup od Direkcije za izgradnju na 99 godina, a na osnovu odluke SO Vranje od 16. decembra 2007. Vlasnik „Viga“, na drugoj strani, tvrdi da je sve u ovom slučaju regularno i da stanari nemaju razloge za strah





Vlasnici stanova, njih desetak koji su se potpisali ispod zahteva, i njihov pravni zastupnik, advokat Miroslav Nešić, strahuju da će izgradnja još dve „lamele“ na ovoj parceli ugroziti njihov prostor za redovnu upotrebu (ulazak i izlazak iz zgrada, parkiranje, mesto za igru…), zatvoriti prozore, da će ostati bez dvorišta i da će im, jednom rečju, onemogućiti normalan život. U svojim dopisima stanari upozoravaju da je u javnom oglasu za davanje u zakup ove parcele jasno navedeno da se na njoj može podići samo jedan objekat. Vojislav Veličković, vlasnik firme „Vigo“ već je podigao jednu stambeno-poslovnu zgradu, lamelu „B“, pa stanari od nadležnih traže da mu se onemogući izradnja još dva objekta, lamela „C“ i „E“, za šta je već podneo zatev za izdavanje lokacijske dozvole. Prema njihovom mišljenju, najveći problem leži u činjenici što je „Vigu“ ova parcela izdata kao jedinstvena, tako da stanari sada i bukvalno, čim izađu iz zgrade, ulaze u posed te firme.

PROSTOR ZA REDOVNU UPOTREBU

Miroslav Nešić, zastupnik stanara kaže da njegovim klijentima najviše smeta to što nemaju jasno definisanu parcelu, odnosno slobodan prilaz svojim zgradama:
– Svaka zgrada, osim zemljišta na kome leži, mora da ima i određeno zemljište, tačnije dvorište za redovnu upotrebu, parking, prilaz, prostor za igru i slično. Stanari, prema tome, traže da se zaustavi dalja izgradnja na toj parceli i da se izmene odluke kojom je ona data „Vigu“ – objašnjava Nešić.
Peticija stanara samo je poslednji u nizu događaja i kontraverzi koje prate radove na potezu između Brankove, Partizanske i Lole Ribara ulice, pa ćemo se zato na kratko vratiti u ne tako davnu prošlost. Zbog transakcije između Direkcije i „Viga“, protiv Dejana Stanojevića, tadašnjeg direktora Direkcije podneta je krivična prijava a Više tužilaštvo je, prema dopisu koji smo dobili iz ove institucije, Višem sudu stavilo zahtev za sprovođenje istrage protiv Stanojevića, zbog sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba službenog položaja. Krivičnu prijavu je 19. avgusta 2008. podnelo novo rukovodstvo Direkcije. Stanojevića njegovi naslednici terete da je u oglasu za davanje u zakup parcele 5105/1, površine 2.257 kvadratnih metara objavljenom u „Slobodnoj reči“ 23. novembra 2007, doveo u zabludu potencijalne zakupce jer je uz oglas stavio sliku jednog, neizgrađenog objekta, što je, prema podnosiocima prijave, sugerisalo da se na toj parceli može graditi samo jedan objekat. Zbog toga su, navodi se u prijavi, izostale ponude dugih potencijalnih investitora, iako je „u stvarnosti predviđena izgradnja tri objekta na potezu Brankove ulice prema ulici Partizanskoj“. „Vigo“ je parcelu dobio u zakup po početnoj ceni od 7.318.738 dinara (tada oko 100.000 evra), a novo rukovodstvo smatra da je time „pribavljena korist od najmanje pet miliona dinara“ jer je „Vigo“ bio jedini ponuđač. Posle peticije stanara reagovalo je Odeljenje urbanističke inspekcije iz Niša. U Zapisniku ovog organa od 9. marta ove godine navodi se da je na zahtev Direkcije, kao investitora, JP Zavod za urbanizam izradilo urbanistički projekat za rekonstrukciju dela bloka „Centar 2″, koji su, na osnovu zakonske regulative, odobrile nadležne gradske institucije.
„Kako je“ – piše u zapisniku inspekcije -„u trenutku izrade urbanističkog projekta investitor bila Direkcija, ovakav način urbanističke razrade je bio prihvatljiv, samim tim se nameće zaključak da u tom trenutku, iako su stanari postojećih zgrada bili obavešteni i upućeni u izradu istog, nisu priložili ni jedan prigovor. Međutim, situacija se potpuno izmenila davanjem u zakup zemljišta privatnom vlasniku“.
Ipak, inspekcija konstatuje da urbanistički projekat nije urađen po tada važećem Zakonu o planiranju i izgradnji jer ne sadrži „planiranu parcelaciju“. U prevodu, Inspekcija smatra da zbog postojanja više korisnika parcele nije održivo da ona bude jedinstvena, i nalaže da se taj nedostatak ispravi. Većija Kostić iz gradskog Sekretarijata za urbanizam kaže da su oni dozvolu za izgradnu na parceli 5105/1 dali Direkciji, koja je kasnije dala u zakup tu lokalciju:
– Ovde ništa nije sporno – tvrdi Kostićeva – jer je stanarima već postojećih objekata ostavljen pristup i takozvano određeno zemljište. Takođe, postoji propisana udaljenost između zgrada prema zakonu koji predviđa da ona iznosi polovinu visine većeg objekta, koja se može smanjiti za četvrtinu, pod uslovom da postojeći objekat nema prozore na toj strani – objašnjava Kostićeva.

TRI LAMELE

Ona dodaje da je parcela koju je dobio „Vigo“ oduvek bila jedinstvena, još po planovima iz sedamdesetih godina.
– Posebne su samo parcele na kojima se nalaze postojeće zgrade i one se vode na JP“Novi dom“. Na parceli koju je dobio Vigo predviđena su tri objekta, plus još jedan na uglu Partizanske i Lole Ribara, ali tom parcelom raspolaže Šumsko gazdinstvo – kaže Većija Kostić.
Prema rečima Dragana Stojkovića, direktora Direkcije, ovo javno preduzeće se 18. avgusta 2008. obratila Opštinskom pravobranilaštvu, sa zahtevom da ispita ceo postupak i okolnosti pod kojima je građevisnko zemljište idato „Vigu“. Već oktobra u Direkciju je iz Pravobranilaštva stiglo obaveštenje da je poveden upravni spor kod Okružnog suda. Međutim, sud je 6. novembra iste godine odbacio tužbu sa obrazloženjem da se „u konkretnom slučaju radi o aktu raspolaganja čija se pravilnost i zakonitost ne može ispitivati u upravnom sporu“. Stojković, međutim, ostaje pri stavu da je Direkcija znatno oštećena u čitavom ovom poslu:
– Juna 2006. Direkcija je preduzeću za projektovanje i inžinjering „Art“ platila 2,3 miliona dinara za projekat lamele „A“, „B“, i „E“ stambeno-poslovnog objakta na ovoj parceli, koji je ustupljen „Vigu“. Januara 2008. između te firme i Direkcije sklopljen je ugovor o plaćanju projekta, ali mi novac još uvek nismo dobili. Tražili smo od „Viga“ da nam plati tri miliona, računajući i kamate, ali nam je Veličković odgovorio kako je od Direkcije naručio projekte za tri objekta, a da je dobio samo jedan – kaže Stojković.
Kompanija „Vigo“ je, ipak, počela pripreme za izgradnju još dve lamele, a Veličković kaže da će izvršiti parcelaciju, po nalogu Republičke inspekcije.


DEJAN STANOJEVIĆ
SVE JE REGULARNO

– Parcela koju je u zakup dobio „Vigo“ oduvek je bila jedinstvena i definisana je i novim i starim Generalnim urbanističkim planom kao gusto naseljena zona. Pre davanja u zakup svu dokumentaciju su uradile opštinske stručne službe, a ovo što se sada dešava sa peticijom nije moj problem. Firma „Vigo“ javila kao jedini ponuđač, pošto je Direkcija četiri puta dala oglas za izdavanje zemljišta u zakup. Direkcija sada od „Viga“ potražuje novac za projekat, ali, na drugoj strani, nije ispunila obavezu da na metar do parcele dovede priključke za vodu, kanalizaciju i struju jer je ova firma parcelu dobila kao uređeno gradsko zemljište. Koliko znam, Veličković je sam to uradio i valjda će sa Direkcijom pronaći način za regulisanje međusobnih obaveza. Takođe se nadam da će se i sa stanarima pronaći zajednički jezik – kaže bivši direktor Direkcije.

VOJISLAV VELIČKOVIĆ, „VIGO“
STANARI IMAJU SVA PRAVA

– Meni je Direkcija izdala celu parcelu a stanari imaju pravo da koriste zemljište za redovnu upotrebu. Ja to njima ne osporavam. Oni se sada bune zbog uklanjanja garaža koje su tu bile postavljene na divlje. Međutim, niko od potpisnika peticije nije me ni pozvao da razgovaramo. Njima su ostavljeni svi prolazi, mogu da koriste parking, i ja to niti želim niti mogu da im zabranim da koriste. Sada ja mogu da tvrdim da sam oštećen, jer sam platio celu parcelu, a ovaj završen i još dva objekta koje gradim zauzimaju oko 800 kvadrata. Mene ostatak parcele ne zanima, želim samo da završim još dva objekta predviđena projektom i izlazim odatle. Ispunio sam sve uslove. Objekat sam završio u roku, 27. januara dobio upotrebnu dozvolu, a u ceo posao do sada uložio oko 70 miliona dinara – kaže vlasnik „Viga“.
Što se tiče novca za projekat koji od njega traži Direkcija, Veličković pokazuje dopise kojima poziva ljude iz ovog preduzeća da zajedno regulišu međusobne odnose.
– Direkcija je bila dužna da mi dostavi projekte za sva tri objekta, a dobio sam samo za jedan. Osim toga, bili su dužni da mi obezbede priključke za vodu, kanalizaciju i struju, ali sam i to sam platio. Nekoliko puta sam ih zvao da sednemo i regulišemo te stvari, ali nikakav odgovor nisam dobio – tvrdi Veličković
On potvrđuje da je u novoizgrađenoj zgradi stan kupio brat Dejana Stanojevića, ali to ne dovodi u vezu sa pričama po kojima je to vraćanje usluga bivšem direktoru Direkcije:
– Koliko znam, Stanojevićev brat je prodao kuću, a meni je uredno platio stan po ceni od 750 evra po kvadratu. Ja jesam prijatelj sa Dejanom, ne bežim od toga, ali to nema veze sa dobijanjem parcele i stanom koji je njegov brat kupio.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar