Civilizovano, za sada



Civilizovano, za sada

Sednicu su obeležila smenjivanja za skupštinskom govornicom. Ređali su se predsednik opštine Novica Tončev, kome su replicirali opozicionari Nebojša Dojčinović, šef odborničke grupe DS i Stanislav Momčilović, bivši predsednik iz SRS. Osim Tončeva, stavove vladajuće većine branili su Ljubiša Ranđelović iz DSS i socijalista Slobodan Popović





– Umesto elektronskog glasanja, kakvo imaju poslanici u Skupštini Srbije, predsednik je ugradio čipove u glave „Grupe 18″ i svih zaposlenih u opštini – sa malo nervoze i mnogo cinizma za govornicom konstatuje nekadašnji predsednik opštine Surdulica, a danas odbornik SRS Stanislav MOMČILOVIĆ.
I ova, 15 po redu 10. marta sednica SO Surdulica protekla je u prepucavanju dva žestoko suprotstavljena bloka. Razlog za ovakvu Momčilovićevu reakciju je glasanje vladajuće koalicije po dnevnom redu i pogrešna konstatacija tehničkog lica da je „za“ 18 odbornika. Ali, jedan odbornik iz većine nije bio u sali, pa je glasanje ponovljeno. Ipak, vladajuća većina uspela je da usvoji usvojila sve odluke, razmotri izveštaje o radu institucija za 2009, usvoji planove programa rada tih ustanova za ovu godinu i razreši dužnosti stare, a imenuje nove kadrove.

LEGALIZACIJA I ZEMLjIŠTE

Iako je to jutro bilo ledeno, u udobnim odborničkim foteljama u novoj skupštinskoj sali bilo je vrelo još od početka. Najpre je otvorena rasprava o ceni legalizacije objekata na Vlasini. Dojčinović i Momčilović su tvrdili da je cena od 10.000 dinara po kvadratnom metru previsoka, a predsednik i njegove kolege su opravdavali cenu konstatovanjem da će se taj novac sliti u budžet, ali i činjenicom da su većinu vikendica na Vlasini sagradili ljudi koji nisu iz Surdulice, a kojima treba napraviti puteve, kanalizacionu mrežu i ostalu infrastrukturu:
– Nećemo valjda mi da gradimo i puteve i da im uvodimo i struju i kanalizaciju za džabe? – odlučan je TONČEV.
Onda je Nebojša DOJČINOVIĆ (DS) pokrenuo polemiku da je jedan član Opštinskog veća dobio zemljište pored svoje kuće u zakup na 99 godina. Sa dosta ironije dao je predlog da se svim članovima Opštinskog veća da u zakup onoliko koliko im treba, i to za dinar po kvadratu, jer su, po njegovim rečima, ionako svi dobili veće naknade i novogodišnje čestitke pred kraj prošle godine.
– Evo, ja predlažem da se svim članovima Opštinskog veća da u zakup onoliko koliko oni požele. Zašto bi neko bio bolji od ostalih. Pa, svi su oni članovi – sarkastičan je DOJČINOVIĆ.
Na njegovu opasku o dobijanju zemljišta reaguje Ljubiša RANDjELOVIĆ (DSS):
– Tražim od Vas, gospodine Dojčinoviću, da imenujete dotičnog člana Opštinskog veća koji je dobio zemljište na korišćenje po povlašćenim uslovima – kaže on.
Neko iz poslednjih redova, gde su smešteni SRS i DS, dobacuje da je „neko neobavešten“ aludirajući na stranačku pripadnost Ranđelovića. Dojčinović je vladajućoj koaliciji, ali i javnosti, ostao kratak za odgovor na pitanje o kome se radi:
– Nije moje da vam ja govorim šta ko od vas radi. Pronađite sami – ostaje zagonetan šef odbornika DS-a.

EKOLOŠKA TAKSA

Temperatura u prostoriji je negde oko 30 Celzijusa, pa je neko morao i prozor da odškrine zbog cirkulacije vazduha. Predsednik skupštine Čeda MITIĆ iz DSS ima pune ruke posla, jer ne može sve glasnogovornike da obuzda. Za reč se istovremeno javlja i po pet – šest odbornika. Pored svih 35 odbornika, koliko mesta ima surdulička Skupština, tu su i direktori javnih preduzeća koji čekaju da dođu na dnevni red kako bi podneli izveštaje za 2009, kao i da predstave planove preduzeća za ovu godinu. Deluju smireno i samouvereno, iako su na dnevnom redu tek na tačkama od 18 do 26. A negde oko podneva se stiglo tek do četvrte tačke – Donošenje odluke o osnivanju fonda za razvoj poljoprivrede. Opozicija konstatuje da je milion dinara, koliko je predviđeno, premalo. Ranđelović se slaže sa njima, ali i ističe da je bolje išta nego ništa:
– Poljoprivreda je jedan od prioriteta i bolje je da se od nečega krene – ističe Ranđelović.
Predlog se stavlja na glasanje i, kao u prethodna tri slučaja, 18 je za, nema nikog protiv, a nema ni uzdržanih. Radikali i demokrate ne glasaju.
Donošenje Odluke o naknadi za zaštitu i unapređenje životne sredine pokrenulo je još jednu raspravu. Predlog Opštinskog veća da se prevoznicima koji nisu registrovani u Surdulici naplaćuje taksa od 1.000 do 8.000 dinara nailazi na oštre osude odbornika DS i SRS.
– Ko će prikupljati ta sredstva i gde će ona završiti – pita predlagače Momčilović.
Zamenik predsednika opštine, Zoran MITIĆ, odgovara da taksu neće naplaćivati radnik sa torbicom:
– Sve je lepo regulisano. Taksa će biti uplaćivana na račun, tako da će sve biti transparentno – odlučan je Mitić.
Dojčinović konstatuje da su mnogi surdulički autoprevoznici svoja preduzeća registrovali van opštine:
– I sami znate da je većina ovdašnjih prevoznika registrovana u Trgovištu. Zašto je to tako, to morate vi da se zapitate. Sada hoćete da njima naplaćujete kaznu zato što su se registrovali tamo gde im je povoljnije – tvrdi on.
– Konkurentnost na tržištu je opravdanje za ovu taksu – kaže predsednik Surdulice i ističe da je neistina da je većina prevoznika iz Surdulice registrovana van svog mesta.
Predlog je izglasan: 18 za, protiv – nema, uzdržanih – nema.
Negde oko jedan popodne vreme je i za prvu pauzu od 15 minuta.
– Dobro je. Za sad se civilizovano raspravljamo – kaže pred vratima DS Miroslav Djorđević predsedniku opštine.

CENA VODE (NI)JE SPORNA

Atmosfera u holu je opuštena, ni nalik onoj u sali. Nakon popušenih cigareta, svi se vraćaju na svoja mesta. Dolaze na red i razmatranja o radu JP i institucija.
O Centru za socijalni rad se raspravljalo zbog toga što nije prijavljen nijedan slučaj porodičnog nasilja u prošloj godini, što je nekim odbornicima to bilo sumnjivo. Ipak, konstatovano je i da je izveštaj ove institucije bio najiscrpniji. Odbornica DS Sadija DEMIROVIĆ, međutim, nije bila zadovoljna radom Centra:
– Romi se u Centru tretiraju kao građani drugog reda. Njihovi zahtevi se ne rešavaju – konstatovala je za govornicom.
Nakon ove rečenice predsednik Tončev napušta sednicu, ali se nakon desetak minuta vraća sa hrpom fascikli u rukama. Kada je dobio reč istu tu hrpu je iskoristio da odbrani poslovanje Centra:
– Kako možete da kažete da su Romi građani drugog reda? Pa, evo koliko je zaheteva rešeno – kaže Tončev listajući onu gomilu koju je doneo.
Najveća polemika vođena je oko poslovanja surduličkog Vodovoda. Odbornici SRS i DS su bili odlučni da je poslovanje ove firme sumnjivo i da su nadležni nezakonito podigli cene vode za 30 odsto.
– Vaše odluke o povećanju cena su iracionalne, nezakonite i manjkave, jer nigde ne piše od kada će se one primenjivati! Ministarstvo vam je naložilo da cene vratite na staro, ali vi tu odluku ne poštujete – upozorio je MOMČILOVIĆ.
Sa Momčilovićem se složio i Dojčinović:
– Rešenje o povećanju cena nije objavljeno nigde. Ono je moralo biti objavljeno u Službenom glasniku Pčinjskog okruga da biste mogli da ga primenjujete – ogorčen je šef odborničke grupe DS.
Direktorka JP „Vodovod“ Olivera RISTIĆ se ne slaže sa opozicijom:
– Odgovorno tvrdim da su cene legalne – tvrdi direktorka.
Opet je Momčilović za govornicom i naširoko obrazlaže stav da su cene neregularne, da „Vodovod“ otima od građana Surdulice i ono malo što imaju…
– `Ajde, `ajde, skrati! – dobacuje neko iz odborničkih klupa.
– Neću da skratim. Vi natenane marišete od surduličke sirotinje, pa zašto bih ja žurio na govornici – uzvraća Momčilović.
Nakon njega za govornicu staje Slobodan POPOVIĆ:
– Vidi se da ne znate o čemu pričate. Ministarstvo nije nadležno za cene! – tvrdi on.
Zbog uzavrele situacije, predsenik Skupštine daje još jednu pauzu. Već je pola pet popodne i svi deluju pomalo umorno. Nakon pauze nastavljene su rasprave, a u 17 časova odbornici opozicije napuštaju sednicu. U Skupštini ostaju odbornici vladajuće koalicije i šefovi odborničkih grupa opozicije. Sve tačke dnevnog reda su usvojene do negde posle 19 časova, većinom od 18 odbornika.
„Grupa 18″ kako opozicija naziva koaliciju na vlasti zadovoljno je otišla kućama. Oni drugi nikako nisu bili zadovoljni.
– Svi što gube se ljute – reče neko na izlazu.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar