Kriv, a nevin



Kriv, a nevin

Iako je Više tužilaštvo u dopisu Direkciji za razvoj i izgradnju grada konstatovalo da u vezi izgradnje javne garaže preko puta DIV-a „postoje elementi krivičnog dela“, postupak protiv bivšeg direktora, te njegovih u prijavi neimenovanih saradnika, obustavljen je zbog zastarelosti





Dejan Stanojević, bivši direktor, a sada referent u Direkciji za razvoj i izgradnju Vranja, te više osoba iz ondašnjeg rukovodstva, više nisu pod sumnjom da su oštetili ovo javno preduzeće za višemilionski iznos prilikom izgradnje javne parking garaže kod zgrada „Braća Bajić“ u ulici Jovana Hadživasiljevića. Iako je ispitivanje poteza rukovodstva sa Stanojevićem na čelu potonje i još uvek aktuelno rukovodstvo Direkcije iniciralo još u maju 2009. godine, iz Višeg javnog tužilaštva 9. februara ove godine, dakle tek nakon osam meseci, stigao je sledeći odgovor:
– Povodom vašeg zahteva br. 1363/2 od 19. maja 2009. godine, a na osnovu prikupljenih dokaza, nismo našli osnova za pokretanje postupka protiv lica koja se pominju u zahtevu – izvestilo je Direkciju nadležno tužilaštvo.
Ono što bi moglo da zabrine svakog u ovoj zemlji kome je stalo do poštovanja zakona je konstatacija iz sledećeg pasusa ovog dopisa:
– Naime, iako u konkretnom slučaju u radnjama tadašnjih odgovornih lica u Direkciji postoje elementi krivičnog dela iz člana 149 Zakona o planiranju i izgradnji (vidi okvir), isto delo je zastarelo nakon proteka tri godine od dana kada je pribavljeno odobrenje za izgradnju pomenute garaže, dakle sa danom 8.6.2009. godine – konstatuje se u dopisu tužilaštva.

NEAŽURNOŠĆU DO ZASTARELOSTI

U prevodu, Stanojević je, zajedno sa osobama iz Direkcije koje su sumnjičene, povredio zakon, ali je protekao zakonski rok u kome oni mogu biti procesuirani, pa je sada kasno za sve. Logičkim tumačenjem, to znači da je povređen zakon u njihovu korist, jer nadležno tužilaštvo nije bilo ažurno, nije štitilo zakon dozvolivši zastarevanje dela, iako je na raspolaganju imalo dvadesetak dana (od 19. maja do 8. juna prošle godine) da to spreči.
Od ovakve moralne satisfakcije za sadašnje rukovodstvo Direkcije i u krajnjem slučaju za građane, slaba je vajda. Nažalost, više ne možemo da pitamo nosioce pravosudnih funkcija koji su napustili svoje pozicije u Okružnom (sada Višem) tužilaštvu zbog čega po ovom predmetu nije ažurno postupano.
Dragan STOJKOVIĆ, aktuelni direktor Direkcije, kaže da je, smatrajući pitanjem vlastite savesnosti i odgovornosti, od nadležnih organa 19. maja 2009. zatražio ispitivanje okolnosti pod kojima je zaključen ugovor i dogovorena dinamika plaćanja za izgradnju javne garaže sa izvođačem „Signalizacijom“ iz Niša.
– Sumnjajući u prikazanu vrednost izvedenih radova, kao i tzv. „viškova radova“ predviđenih aneksom ugovora za izgradnju parking garaže, insistirali smo kod nadležnih organa da se utvrdi postoji li odgovornost onih koji su ugovarali posao. Time su se praktično završila moja ovlašćenja. Nisam merodavan da tumačim zvaničnu odluku Višeg javnog tužilaštva koje treba da se brine o sprovođenju i poštovanju zakona – ukazuje Stojković.
Direkciji je, podseća Tužilaštvo u dopisu, ostavljeno da u smislu člana 61, stav 5, Zakona o krivičnom postupku, ukoliko postoji nezadovoljstvo zbog ovakve odluke, preduzme gonjenje shodno stavu 2 istog člana zakona, tako što će u roku od „osam dana od prijema ovog obaveštenja podneti zahtev za sprovođenje istrage istražnom sudiji Višeg suda u Vranju“. Takav zahtev, međutim, Direkcija nije podnela. Zašto?
– Smatram da državni organ kao što je tužilaštvo – ističe Stojković – treba da vodi brigu o postupku u slučajevima kada se ne poštuje zakon. Mi se kao preduzeće time ne bavimo. Nakon konsultacija sa našom pravnom službom konstatovano je da bi preduzimanje novih koraka radi utvrđivanja odgovornosti prethodnog rukovodstva u ovoj stvari značilo velike materijalne troškove za preduzeće, a da istovremeno ne bi dovelo do postizanja cilja – ističe Stojković.
Dejan STANOJEVIĆ bio je zatečen vešću da je tužilaštvo njega i ostale prijavljene ljude iz bivšeg rukovodstva oglasilo krivim.
– Meni su u pravnoj službi Direkcije rekli da u tom dopisu stoji da nismo krivi. Međutim, svejedno, i pored takvih tvrdnji tužilaštva ja garantujem da je u tom poslu sve bilo čisto. Komisija koja je sprovela javnu nabavku ista je kao i danas u Direkciji, kao i nadzorni organ koji je vršio nadzor i ustanovio da je sve u redu. Dok sam ja bio u Direkciji sve je plaćano po ugovoru i aneksu, a šta se posle dešavalo, ne znam – objašnjava Stanojević.
Znao on ili ne, tek Direkcija je u nastavku morala da plati 13, 2 miliona dinara za nekakve dodatne radove, bez dodatnog aneksa na ugovor. A kako je do toga došlo?

„PREKORAČENjE“ RADOVA

Ako nas sećanje ne vara, direktor „Signalizacije“ Dragiša Janković je novom rukovodstvu Direkcije, nakon eskaliranja problema, poručio da Nišlije insistiraju da im se plati jer su izveli dodatne radove svojim parama. Takozvano „prekoračenje radova“ i vrednosti investicije bez dodatnih aneksa ugovora tada je potvrdio i predsednik Okružnog odbora SPS Negovan Stanković obećavajući, kao i zamenik gradonačelnika Igor Andonov („Vranjske“ br. 625) da će se insistirati da odgovorni u Direkciji snose posledice. Zanimljivo je da u toj situaciji Direkcija praktično nije ni imala pravni osnov da plati Nišlijama. Zato je aktuelno rukovodstvo, na osnovu zaključka Upravnog odbora Direkcije, a kako bi izbeglo tužbu, dodatne troškove i opterećenje za gradski budžet (dug od 13,2 miliona bi sa kamatama dostigao 28 miliona) pristalo da sa „Signalizacijom“ potpiše poravnanje pred Privrenim sudom u Leskovcu. Po tom „sporazumu“, potvrdio nam je aktuelni direktor Stojković, Direkcija je od maja prošle do januara ove godine u mesečnim ratama isplatilo Nišlijama pomenutih 13 miliona dinara.


GOMILANjE ŠTETE
Izgradnja pomenute parking garaže kapaciteta 110 mesta započeta je 2006. i potrajala je do kraja leta 2008. godine. Svečano je otvorena 17. oktobra 2008. godine, nakon Stanojevićevog odlaska iz preduzeća, i to u prisustvu nove gradske vlasti i novog rukovodstva Direkcije. Za njenu izgradnju Direkcija se zadužila kreditom u iznosu od 56 miliona dinara. Za izvođača je odabrana niška „Signalizacija“. Prvi problemi na relaciji dva preduzeća javili su se u novembru 2007. godine kada su Nišlije signalizirale da investitor kasni sa plaćanjem obaveza. Čelnici grada i Direkcije tada su obećali urednija plaćanja, u momentu kada je niški izvođač radove priveo kraju. Problem je, međutim, postao potpuno složen kada je vranjskom preduzeću „Signalizacija“ ispostavila račun za izvršene radove u ukupnom iznosu od 55,2 miliona dinara. Osnovnim ugovorom, sklopljenim još u Stanojevićevo vreme, bilo je planirano da izgradnja košta 34 miliona. U međuvremenu ukazala se potreba za dodatnim radovima, pa je aneksom ugovora naknadno predviđen dodatni izdatak od 8 miliona dinara. To je bilo u skladu sa aktuelnim Zakonom o planiranju i izgradnji koji dopušta dodatne izdatke, ali samo za iznos do 25 odsto od vrednosti investicije predviđene osnovnim ugovorom (što bi u ovom slučaju bilo maksimalnih 8,5 miliona dinara). Međutim, nakon završetka radova predviđenih tim aneksom, „Signalizacija“ je imala i nove, dodatne radove na uređenju prilaza garaži. Novo rukovodstvo Direkcije nije bilo upoznato šta izvođač radova radi, a posebno da će to dodatno koštati. „Signalizacija“ je potom ispostavila Direkciji račun za te radove na iznos od 13,2 miliona dinara, što je dramatično uvećalo izdatke, a Direkciji pričinilo ogromnu štetu.

JEDAN POSTUPAK PROTIV STANOJEVIĆA
Ovime je praktično pao u vodu još jedan potencijalni postupak protiv Stanojevića kome je na dušu proteklih godina stavljan niz potencijalnim krivičnih dela. Afere sa bilbordima, nenaplaćivanjem naknade za gradsko građevinsko zemljište, navodni dug Direkcije od 200 miliona dinara koji je ostavio sadašnjem rukovodstvu, zastarele naplate, objekti u Brankovoj ulici i kod Doma Vojske, sve se to okončalo bez sudskog epiloga. Protiv Stanojevića se trenutno vodi samo jedan sudski postupak po optužnici Osnovnog tužilaštva u Vranju za krivično delo „prevara u službi“ iz člana 363 Krivičnog zakonika. Stanojević se tereti da je početkom jula 2007. godine, kao odgovorno lice u javnom preduzeću Direkcija za razvoj i izgradnju, a u nameri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, doveo u zabludu UO Direkcije sa namerom da mu se odobri službeno putovanje i boravak u Herceg Novom. Pribavio je ponudu Turističke agencije „Vranje travel“ o navodnom održavanju seminara u tom gradu u periodu od 19. do 25. jula 2007. godine radi edukacije u oblasti saobraćaja, objašnjavaju u Osnovnom tužilaštvu.
– Direkcija mu je isplatila 26.880 dinara na ime troškova boravka i još 30.000 dinara u vidu akontacije za službeno putovanje. Novac mu je dat, stoji u optužnici, iako takav seminar nije održan u to vreme – opisuje navode optužnice portparolka tužilaštva Lidija ATANASOVIĆ i dodaje da je prvo ročište po ovoj optužnici bilo zakazano za ovu sedmicu.

ŠTA JE ZASTARELO
Krivično delo povodom izgradnje javne garaže je zastarelo, ali su Stanojević i bivše rukovodstvo, prema tvrdnji tužilaštva, povredili član 149 Zakona o planiranju i izgradnji u kome se doslovce kaže:
– Pre početka građenja investitor obezbeđuje obeležavanje građevinske parcele, regulacionih, nivelacionih i građevinskih linija, u skladu sa propisima kojima je uređeno izvođenje geodetskih radova; obeležavanje gradilišta odgovarajućom tablom, koja sadrži: podatke o objektu koji se gradi, investitoru, odgovornom projektantu, broj građevinske dozvole, izvođaču radova, početku građenja i roku završetka izgradnje.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar