Stanovi umesto fabrike



Stanovi umesto fabrike

Do kraja marta biće uklonjena metalna konstrukcija, nakon čega će započeti radovi na novom bloku površine oko 25.000 metara kvadratnih, vrednom gotovo 15 miliona evra





Na mestu gde danas stoje ostaci „Zambera“, najveće promašene investicije na jugu Srbije poslednjih godina, nići će stambeno-poslovni kompleks građevinske vrednosti 12-15 miliona evra.

HOTEL, BAZEN, VRTIĆ

Boban Zlatanović, vlasnik firme „Meteor“ koja će graditi na lokaciji kod glavne Autobuske stanice, za „Vranjske“ kaže da će do kraja marta biti uklonjena ogromna metalna konstrukcija, nakon čega će započeti radovi na novom stambeno-poslovnom bloku površine oko 25.000 metara kvadratnih.
– Izgradićemo preko 200 stanova i oko 3.000 metara kvadratnih poslovnog prostora. Biće tu i jedan manji hotel sa pokrivenim bazenom i saunom, kao i vrtić za pedesetak mališana – kaže Zlatanović.
Prema njegovim rečima, čitav posao trebalo bi da bude realizivan za tri do četiri godine, s tim da će se objekti graditi po lamelama, koje će odmah nakon završetka biti useljive.
Firma „Meteor“ je do jedne od najatraktivnijih lokacija u Vranju došla posle brojnih problema sa vlasnikom britanske kompanije „Bjanka alena“ Janijem Savasom, koji je iz NIP-a, posredstvom Agencije za strana ulaganja SIEPA, trebalo da dobije šest milliona evra da bi sagradio fabriku tekstila za 3.000 zaposlenih. Na račun britanske kompanije uplaćeno je ukupno 3,2 miliona evra, ali investicija nije privedena kraju. Procenivši da je čitav projekat izuzetno nepovoljan po njega, Savas se jednostavno spakovao i nestao iz Srbije, ostavši dužan izvođaču radova – „Meteoru“ – 117,2 miliona dinara.
Država je potom pokrenula proceduru za raskid ugovora sa „Bjanka alenom“ i svoja potraživanja naplatila putem bankarske garancije, dok je izvođač radova obeštećenje morao da potraži na sudu. Naime, „Meteor“ je na licitaciji kupio nepokretnosti kod Autobuske stanice – zemljište od 14.417, objekat u izgradnji od 10.500, prodavnicu od 70 i trafo od 13 metara kvadratnih, ukuno za 129 miliona dinara. Tu je, naravno, uračunato i potraživanje koja je „Meteor“ imao prema „Zamberu“ od 117, 2 miliona dinara, što znači da je za čitav kompleks doplaćeno još 11,8 miliona dinara.
Da bi se došlo do mogućnosti da se izgradi stambeno-poslovni kompleks, trebalo je još promeniti namenu zemljišta na kojem je započeta izgradnja fabrike tekstila. „Meteor“ je podneo takav zahtev tokom izrade generalnog urbanističkog plana grada, što je krajem godine lokalna samouprava i usvojilia.

NI KOŠA PLEVE

Šta je sa ostalim poveriocima „Zambera“, na prvom mestu sa zaposlenima? Stečaj je u „Zamber“ formalno uveden 10. decembra prošle godine, ali taj postupak još uvek tapka u mestu. Kako „Vranjske“ saznaju, poverilačko ročište, koje je bilo zakazano za utorak, na kojem je trebalo utvrditi i dokazati potraživanja, odloženo je zato što predstavniku „Zambera“ nije uručen poziv. Prema rečima vršioca dužnosti predsednika Trgovinskog suda u Leskovcu Stanimira Markovića, dostavljači do sada nisu mogli da pronađu Savasa, ali ni njegovog zastupnika, pa će čitav postupak morati da sačeka dok se to ne obavi uz pomoć policije ili se ne primene druge zakonske mogućnosti.
Kada će sve to biti realizovano teško je reči, budući da Savasa nigde nema, te da je za njim raspisana Interpolova poternica.
Dakle, još uvek se precizno ne zna koliki su dugovi prema zaposlenima, ali sudeći prema rečima jedne od nekadašnjih „Zamberovih“ radnica, koje su zbog neoverenih zdravstvenih knjižica štrajkovale pre nekoliko meseci, britanski biznismen nije isplatio bar četiri plate i pripadajuće doprinose. Ako se zna da je u ovoj fabrici radilo oko 700 ljudi, onda ukupna potraživanja radnika uopšte nisu mala. Naravno, tome valja dodati i moguće „Zamberove“ dugove na ime poreza, utrošene stuje, vode…
Na drugoj strani, od imovine gotovo da ništa nije ostalo, što je u nedavnoj izjavi za lokalni radio potvdio i stečajni upravnik u „Zamberu“ Branko Mitić.
– Ovde se radi o stečaju bez imovine, ili imovine male vrednosti – kazao je Mitić.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar