Otkrivanje tople vode



Otkrivanje tople vode

Šta zapravo stoji iza ove vesti i kompanije o kojoj nadležni u Vranju kažu da uživa svetski ugled i koja, konačno, najavljuje velika ulaganja u ove krajeve





Inicijalna vest glasi: socijalista Miroljub Stojčić u ime Grada Vranja, i novosrbijanac Nebojša Stojanović, kao direktor Javnog preduzeća „Uprava Banje“ potpisali su 12. februara Memorandum o saradnji sa kompanijom „BD Geothermal Energy“, po kojem bi već u martu trebalo da počne otvaranje bušotina, a svrha otkrivanja tople vode je izgradnja geotermalne elektrane snage 25 megavata, što bi bilo finale posla u koji će, kako je najavio Stojanović, kompanija „BD Geothermal Energy“ (u daljem tekstu Geotermal), uložiti između 50 i 70 miliona evra.

DALEKO JE BRITANSKA KOLUMBIJA

Šta zapravo stoji iza ove vest i kompanije o kojoj nadležni u Vranju kažu da uživa svetski ugled i koja, konačno, želi da uloži veliki novac u ove krajeve. Kompanija zvučnog imena, prema podacima Agencije za privredne registre (APR) osnovana je 10. decembra 2009. godine sa osnivačkim ulogom od 500 evra i dodatnim ulaganjima od 250 evra. Delatnost firme je proizvodnja termoelektrične energije, pa nije teško zaključiti da je osnovana namenski. U osnivačkim spisima dostupnim na internet prezentaciji APR, kao jedini član ovog privrednog društva javlja se Jelena Dragićević (inače osoba nepoznata stručnoj javnosti), dok je jedan od troje zastupnika Dejvid Roberts David John Roberts), koga u beogradskom sedištu kompanije titulišu njenim direktorom. Roberts je, zapravo, deo menadžerskog tima „Pender grupe“ (Pender Financial Group Corporation), investicionog fonda iz Vankuvera, Kanada, za koji nam je Stojanović kazao da je osnivač beogradskog BD Geotermala. „Pender grupa“ je, prema podacima sa lexus-nexus-a, najobimnijeg i najrelevantnijeg svetskog pretraživača kompanija, investicioni fond koji se isključivo bavi prometom akcija u kanadskoj oblasti Britanska Kolumbija. Na navedenom pretraživaču vidi se i da fond od osnivanja 2002. ima 70 zaposlenih, a da mu se promet kreće od 2,1 2003, pa do 3,8 miliona američkih dolara 2007. godine. U toku 2008. fond je ostvario ukupan promet od blizu 2,7 miliona dolara. Na navedenom pretraživaču takođe stoji da Pender grupa raspolaže ukupnom aktivom (imovina fonda, novac, hartije od vrednosti, nekretnine, potraživanja…) od oko 35 miliona dolara. Mijat Lakićević, urednik ekonomske rubrike u nedeljniku NIN kaže u izjavi za naše novine da nije nikakvo čudo što se neki investicioni fond iz Kanade zainteresovao za ulaganje u Vranjskoj Banji. Uostalom, kaže Lakićević, to je i posao fondova, da ulažu tamo gde misle da će im se novac isplatiti. On takođe ništa čudno ne vidi ni u tome što fond koji raspolaže aktivom od 35 miliona dolara želi da na jednom mestu, ako je verovati Stojanovićevim rečima, uloži dvostruko više:
– Danas niko ne investira gotov novac već se zadužuje kod banaka ili, što je legitimno, animira potencijalne ulagače. Međutim, ovde je važno pitanje ko je doveo Pender grupu u Vranjsku Banju – kaže Lakićević.
Julijana SIMIĆ, ekonomski novinar agencije „Beta“ kaže da su inostrani investicioni fondovi zapravo kompanije ulažu u poslove za koje misle da su perspektivni:
– Tako su i kod nas neke pivare, mlekare i fabrike vode kupili investicioni fondovi. Međutim, kad je u pitanju ulaganje u geotermalne izvore u Vranjskoj Banji, ne mogu mnogo toga da kažem jer nisam čula ni za fond ni da je neko ulagao u Srbiji novac u taj posao – kaže Simić.
Sijka Pistolova, urednica magazina „Enerdži observer“ kaže da je ulaganje u obnovljive izvore energije danas u celom svetu veoma isplativo:
– U Srbiji je je donet zakon po kome onaj ko električnu energiju proizvodi iz obnovljivih izvora može da se poveže na sistem distribucije EPS, a država je obavezna da tu energiju kupuje po obnovljivim cenama. To je jedan od podsticaja za strane ulagače da investiraju u Srbiju koja ima velike geotermalne kapacitete – kaže Pistolova.

TU SU I ŠVEDjANI

Stojčić i Stojanović, predstavnici Vranja u ovom poslu kažu da pregovori o ulaganju sa kanadskom kompanijom dugo traju i da će od čitavog posla najviše koristi imati građani. Na pitanje kako se Pender grupa odlučila da investira u Vranjsku Banju, Stojanović kaže da je to najzaslužniji gospodin Vilijam Rend (William A Rand), iz švedske energetske kompanije Landin (Lundin Petroleum). Ova komapnija, inače, nastala je 2001. ujedinjenjem „Lundin Oil AB“ i kanadske kompanije „Talisman energy“. Na sajtu kompanije Landin piše da ona ulaže u eksploataciju nafre u nekoliko zemalja u svetu (Sudan, Iran, Rusija…), a Vilijam Rend je trenutno predsednik Odbora za reviziju i naknade u kompaniji. Međutim, Rend je istovremeno i jedan od akcionara Pender grupe, ali ga nema u menadžerskim strukturama. O ovom Kanađaninu, rođenom 1942, ugledni „Forbs“, magazin koji se bavi biznisom i ekonomijom, piše da je član upravnih odbora više kompanija i investicionih fondova, ali i „stručnjak za rizična ulaganja, odnosno ulaganja u ranoj fazi razvoja neke kompanije“. Otuda možda i veza Uprave Banje, Landina i Pender grupe.
Iz „BD Geothermal Energy“ nezvanično se čuje da je kompanija Ministarstvu za ekologiju i prostorno planiranje podnela zahtev za istražno pravo u Vranjskoj Banji, na površini od 1.000 kvadratnih kilometara, uz očekivanja da će se sa radovima početi u martu.
Iz krugova bliskih ovoj kompaniji saznali smo, takođe nezvanično, da Pender grupa i Dejvid Roberts, njen direktor za investicije, rade na pronalaženju zainteresovanih investitora.
– Gospodin Roberts ima različita interesovanja. Dugo već želi da ulaže u Srbiji i smatra da su investicije u geotermalna nalazišta veoma isplative – rekao je izvor blizak „BD Geothermal Energy“
Vranjske su Robertsu uputile mejl sa pitanjima o njegovim iskustvima u oblasti energetike, ali i o tome kako planira da privuče investitore u Banju, ali nam je u beogradskoj kompaniji, uz izvinjenje, rečeno da ćemo odgovore dobiti tek za naredni broj novina. Bez odgovora smo ostali i u ministarstvima energetike i ekologije i prostornog planiranja, tako da će čitaoc biti uskraćen za zvaničan stav države oko ovog posla.


NEBOJŠA STOJANOVIĆ
ISTRAŽIVANjE PA ELEKTRANA

Direktor JP Uprava Banje kaže da se to preduzeće obavezalo da kompaniji „BD Geothermal Energy“ pruži svu neophodnu logističku podršku za ispitivanje geotermalnih izvorišta.
– Nakon rezultata tih istrazivanja bi se krenulo u izgradnju geotermalne elektrane.
J.P.Uprava Banje i grad Vranje su insistirali da se na istraživanju i ispitivanju geotermalnih izvora uposli lokalno stanovništvo i preduzeća.
Od Stojanovića smo pokušali da saznamo i kada će početi i koliko će da koštaju istraživanja, da li za ovaj posao postoji saglasnost nadležnih državnih institucija, koje su reference firme sa kojom je potpisan memorandum i kolikim kapitalom raspolaže „BD Geothermal Energy“, ali nas je on obavestio da ćemo odgovore na ta pitanja dobiti nakon završetka istraživanja.

IGOR ANDONOV
NE ZNAMO O ČEMU SE RADI

Zamenik gradobačelnika i funkcioner vranjskog odbora DS kaže da je o potpisivanju memoranduma o istraživanju geotermalnih izvora saznao iz medija i nekih neformalnih razgovora sa koalicionim partnerima, što možda najbolje govori o odnosima u vladajućoj koaliciji koju čine DS, SPS, NS i G17:
– Ja samo znam da je potpisan nekakav ugovor, ali detalje ne znam. Ni ko će da ulaže, ni koliko novca, ništa. Na narednom gradskom veću tražićemo da nam koalicioni partneri objasne o čemu se radi – kaže Andonov.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar