Nerešeno za socijaliste



Nerešeno za socijaliste

Nova sednica Skupštine grada biće zakazana za 10. mart, sudeći bar po najavama koje dolaze iz vrha vlasti, a skupštinski život ulazi u redovnu kolotečinu. Kako je došlo do ove, reklo bi se, ničim izazvane promene





Poznato je da je DS do danas, a još od Nove godine, blokirala rad lokalnog parlamenta, zahtevajući da se vladajuća koalicija skrati za sedam odbornika Nove Srbije, te da se fotelje koje sada drže Veljini prebace u posed demokrata. Socijalisti su vrteli i muvali kako su znali i umeli, a onda su, reklo bi se posve očekivano, uzeli stvari u svoje ruke i pokrenuli zamrli skupštinski život sa mrtve tačke. Gradonačelnik Stojčić, priča se, zakazao je Gradsko veće bez da se sa bilo kim konsultuje, demokrate niko nije pitao ništa čak ni oko dnevnog reda, samo su pozvani da dođu. Zašto je DS prihvatio ovakvu politiku svršenog čina, i pristao da igra po notama socijalista? Može li se u ovom času oceniti da su demokrate ipak gubitnici čitave priče i da su zato, sve zaklinjući se u interese grada i građana, kao najbronija stranka koalicije došli u situacija da ih niko ni o čemu ništa ne pita? Priču dodatno komplikuje to što SPS sedi na dve stolice, malo u vlasti, malo u opoziciji, i to ne samo u Vranju. Čekajući odluke centrala o tome kako dalje, dva najjača partnera lokalne vlasti odlučila su da aktuelne nesuglasice gurnu u stranu, i da se okrenu realnom životu i stvarnim, sve većim i dubljim problemima lokalne zajednice. Nema mira, ali je neko primirje postignuto, samo u očekivanju konačnog obračuna.

DOKUMENTACIJA I ARGUMENTACIJA

Gradsko veće je, bez sumnje, sredinom februara odlučivalo o najvažnijim gradskim problemima, o projekcijama trošenja para za čitavu godinu, o planovima rada lokalnih javnih preduzeća, o načinima da se za to namaknu pare. To je najvažniji godišnji posao Skupštine, tu nema dileme, i toga su svi bili svesni. Problem je što su demokrate toga morale da budu svesne i oko Nove godine, kada su obećavale blokadu rada parlamenta, ako se insistira na ostanku NS u vlasti. Verovatno se očekivalo da centrala brže reaguje u peglanju ovdašnjeg sukoba, ali do toga nije došlo jer su problemi između SPS- i DS globalni i zahvataju same temelje koalicije. Čuje se da je GV prošlo u međusobnim optužbama, da su pale teške reči, ali činjenice su neumoljive – DS je pristao na rad GV u kome sedi i predstavnik Nove Srbije, a sve odluke donete su jednoglasno. Kako su demokrate došle u ovu situaciju?
Prema rečima Gorana Stefanovića, šefa GO DS, demokrate su povodom čitave situacije donele samo jednu odluku koja je i dalje na snazi. Tim dokumentom socijalistima je ponuđeno revidiranje koalicionog sporazuma, rešavanje problema sa Novom Srbijom, i dodeljivanje fotelja te stranke kadrovima iz DS. Za sada, prema Stefanovićevim rečima, na tom polju nema pomaka, i čeka se odluka centrale stranke. Prema njegovom viđenju, tu i leži zec – kako vranjski slučaj nije usamljen, stvar će se rešavati u paketu, dakle sa ostalim problemima u Srbiji – Požarevac, Čačak, Pirot… – i ta je situacija, računa on, nepovoljna po socijaliste.
– Oni su sada na čistini, moraju da se jasno odrede, da li su sa nama ili sa korpusom opozicionih partija. Dačić još lavira, izbegava odluku, ali to ne može dugo da traje. Ako nastave tako, meni kao građaninu biće jasno da SPS nije ono za šta se predstavlja – kaže Stefanović.
Situacija za šefa demokrata je čista – stranka na čijem se on čelu nalazi nikada nije donela odluku da blokira grad i nije spremna da na sebe prihvati odgovornost za moguću štetu.
– Mi imamo malo drugačiji odnos prema odgovornosti nego socijalisti. Politički nesporazum u koaliciji nije razrešen. Mi se držimo principa, a na njima je da donesu suštinski bitne odluke, i tek tada će se znati ko je dobitnik, a ko gubitnik – smatra Stefanović.
I Zoran Antić, prvi socijalistički operativac, slaže se sa Stefanovićem, jer je mišljenja da se ne može govoriti o koalicionoj krizi, nego samo o malom nesporazumu među partnerima. Antićev stav odavno je jasan: između DS i SPS nema spornih momenata, nego je kriza nastala delovanjem spoljnih faktora koalicije. Antić je odbio da se javno izjasni da li je mislio na NS i G17, ostala dva partnera u vlasti.
– Zato i nema pobednika i poraženih. Ovo je klasičan slučaj sukoba oko jedne teme, što uopšte nije čudo, budući da su naše dve stranke 20 godina bile na suprotnim stranama. Ali, ni ovakve stvari ne mogu suštinski da ugroze naše strateško partnerstvo – kaže Antić.
Što se tiče pristanka DS da se sagne pred interesima grada, koji su ovde očigledno izjednačeni sa interesima socijalista, Antić smatra da je to uobijačajen deo politike – niko ne te pita hoćeš ili nećeš, neke stvari se jednostavno moraju odraditi. I to baš sad, usred obećanja da se to ni pod kakvim pritiskom neće dogoditi.
– Uostalom, članovi GV primaju platu za taj posao. I sad se videlo da sukob između nas i DS -a suštinski i ne postoji. Mi nikada sa DS-om nismo ni želeli sukob, nego učvršćivanje odnosa – kaže Antić.
Prema njegovim rečima, i SPS je od centrale dobio iste instrukcije kao i demokrate – radite vi svoje, dok mi ne odlučimo kako ćemo dalje. Oni ljudi i rade, sviđalo se to nekima ili ne. Iz činjenice da su na isto ponašanje naterali i demokrate, može se izvući nekoliko zaključaka: da su pametnije vodili igru, da su pokazali ko je tata u koaliciji, da su tačno znali šta hoće i kako to da ostvare… Ili, jednostavno, da im položaj prema centrali dozvoljava svaku vrstu bahatog ponašanja ovde. A ono, kao, ljubav?
– Pa, oni nas više ne vole nego mi njih – ocenjuje Antić.

DALEKO OD REŠENjA

I mada Antić tvrdi da je stvar legla, jer je DS povukla visoko moralan i poltički promišljen potez, Igor Andonov, zamenik gradonačelnika ocenjuje da je politička situacija vrlo daleko od rešene. Gradsko veće je, kaže on, moralo biti održano zbog funkcionisanja grada i javnih preduzeća, i u tom smislu DS se „nije ponašala politički, nego odgovorno“. Iskusno, socijalisti su iskoristili činjenicu da skupština ima godišnji program rada, po kome se zna šta se kada donosi i zašto. Na red je došlo finansiranje, i blokada rada parlamenta zaista bi potpuno urušila ionako rasklimani grad. Znajući to, Stojčić je zakazao GV, i samo čekao da se demokrate ne odazovu. U ovoj teškoj finansijskoj situaciji to bi mu još i dobro došlo. No, DS nije mogao da ide tako daleko, iz raznih razloga.
– Stojčić ne bi imao zakonska ovlašćenja da raspolaže budžetom bez odluke Skupštine, što bi nas odvelo u kolaps. A interes DS nisu ni haos ni privremeno mere – jasan je Andonov.
Andonov kaže da se DS nadala ranijoj odluci beogradske centrale, ali su se onda umešali i drugi srpski problemi (vidi antrfile), pa se stvar otegla toliko da je počela da ugrožava grad i zaposlene u lokalnim javnim službama. Priča je pokrenuta sa mrtve tačke, ali su problemi, slažu se svi učesnici utakmice, ostali, i čak se uoštrili.
– Nismo mi ovde da se volimo, nego da radimo posao – kaže Andonov.
U ovom času se čini da je SPS u prednosti i to ozbiljnoj, ali iznenađenja nisu nemoguća. Unutar stranački sukobi u SPS rastu, Stojčić je protiv NS, Antić i Negovan Stanković kategorički za, Dragan Ilić se dvoumi, a Milan Nikolić i „Simpo“ ćute i rade posao. Ipak, čeka se Beograd, a otuda, zna se, onima koji su protiv socijalista nikada nisu stizale ohrabrujuće vesti.


BEZ IZBORA
Postoji mišljenje da će DS, sam ili uz pomoć centrale, ipak pristati da sve u koaliciji ostane po starom, dakle NS i SPS u jednom komadu. Igor Andonov kaže da to nije nemoguće posle odluke centrale, ali da će on lično glasati protiv toga na Gradskom odboru. Ovde se, naravno, otvara suštinski problem čitave priče – DS, jednostavno, nema izbora, i mora da i dalje ostane u vlasti. Znaju to svi, znaju to i u SPS, i ponašaju se u skladu sa tim. DS tako u ovom času postaje manjinski partner, baš zbog svog načina ponašanja u koalicionoj krizi. Za divno čudo, pomoć im može doći sa strane sa koje se najmanje nadaju – iz Nove Srbije. Naprave li Lale i njegovi još neko čudo kao na kraju decembarske Skupštine, ni SPS to više neće moći da brani. A garancija da se istorija neće ponoviti u ovom času zaista nema.

GLOBALNA KRIZA SPS-DS
Koalicija DS i SPS ne funkcioniše teško samo u Vranju, a kao glavni razlog navodi se nejednakost partnera u vlasti. Nogu je povukao OO DS u Pirotu, koji je napustio tamošnju koaliciju, ali ne ugrožavajući vladajuću većinu. Odluku pirotskih demokrata podržala je i centrala stranke. U Požarevcu demokrate su ostale u vlasti, ali je iz nje izašao G17, nezadovoljan svojim tretmanom u trouglu DS, SPS, DS. Problem se javio i u Čačku, gde je DS opozicija, i gde se traži da SPS napusti vlast sa NS, DSS i radikalima, a napravi je sa demokratama. Problema ima i u Užicu, Subotici, Nišu…


VOX POPULI
KO JE POBEDNIK U KOALICIONOM SUKOBU DS – SPS ?

Ivica Ristić (30), radnik :
– Ne bi trebalo ni DS ni SPS.
Predprag Pavlović (70), penzioner :
– Ko god, neka ispuni ono što je obećao.
Ljiljana Petrović (54), penzioner :
– SPS.
Dejan Stojanović (24), radnik :
– Svejedno, samo neka bude bolje.
Srboljub Antić (55), penzioner :
– SPS.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar