Trener Dinama mesečno zarađuje 1.300 evra



Trener Dinama mesečno zarađuje 1.300 evra

Upravo toliko iznose ukupna primanja gradonačelnika Miroljuba Stojčića, sa stimulacijom i ostalim benefitima. Inače, „gola“ gradonačelnikova plata je oko 90.000 dinara, pa ispada da je stručnjak iz Kragujevca najplaćeniji čovek među onima koji platu primaju iz budžeta





Radmilo Jovanović, trener FK Dinamo, najplaćeniji je od svih stručnjaka u vranjskim klubovima. Popularni Raca svakog meseca, računajući platu, stan i hranarinu, iz opštinskog budžeta skine više od 1.300 evra, naplaćujući znanje i „A“ licencu. Da bi stvari bile jasnije, mesečna zarada gradonačelnika Stojčića, bez stimulativnog dela je oko 90.000 (sve ukupno 138.000). Jovanović je, međutim, plaćenije od ostalih ljudi koji vode grad: predsednik Skupštine zarađuje oko 116.000 sa stimulacijom, dok zamenici gradonačelnika i predsednika Skupštine zarađuju po oko 110.000, sa stimulacijama. Ne treba naglašavati da je Jovanović daleko plaćeniji od svojih kolega iz drugih klubova. Slaviša Laković, trener RK Vranje, prima nešto manju platu, ali ukupni troškovi su tu negde, oko 1.000 evra. Obojica su došli sa strane, imaju potrebne licence, i priznati su u svojoj struci.

DOMAĆI I STRANI

Za razliku od njih, domaći treneri, poput Dejana Petrovića koji vodi KK Jug u Prvoj ligi, primaju tri puta manje. Oni koji treniraju odbojkaše i odbojkašice i po pet puta manje. Izuzetak je Miško Petrov, trener drugoligaša OK Mladost, za kojeg predsednik kluba Aleksandar Nikolić kaže da ne prima ni dinar već radi iz ljubavi prema klubu i odbojci.
– Da li vi stvarno mislite da plaćamo trenera – pita se Nikolić.
Oni koji vode klubove imaju svoje viđenje visina plata trenera.
– Nije fer da Petrović prima tri puta manje od Jovanovića ili Lakovića. Vodi klub u Prvoj ligi, bio je jedan od najboljih trenera srpskih liga – kaže Goran Smiljković, direktor KK Jug.
U FK Dinamo prezadovoljni su radom trenera Jovanovića i smatraju da tržišni uslovi u Prvoj ligi diktiraju plate trenera.
– Jovanović spada u red najmanje plaćenih trenera u ligi. Klubovi koji se bore za vrh i prelazak u Super ligu plaćaju trenera do 3.000 evra mesečno. Ostali od 1.000 do 1.500 evra. Za rad u Prvoj ligi trener mora da poseduje „A“ licencu, a mi takvog trenera u Vranju nemamo. Svi naši planovi po pitanju trenera bili su vezani za Mišu Popovića koji je, na žalost, iznenada preminuo. To nas je itekako poremetilo, pa smo letos počeli da treniramo sa Radetom Aleksićem, ali on nije imao potrebnu licencu. Tek sada je dobio „B“,licencu, a da bi položio za „A“ potrebno je oko 5.000 evra i vreme. Klub je voljan da finasira svoje trenere, ali trenutno je klupska kasa prazna – navodi Dejan Ivanović, direktor FK Dinamo.

KVALITETI

Predsednik RK Vranje, Radoslav Mojsilović smatra da sve što vredi mora da se plati. Za Lakovića ističe da je jedan od najcenjenijih trenera u srpskom rukometu i da je sreća što ga klub ima.
– Laković vredi mnogo više nego što ga plaćamo, ali radi se o čoveku izuzetnih moralnih kvaliteta koji razume opštu besparicu u zemlji. Ako je nekadašnji trener Aca Živković primao 1.500 evra mesečno i nije nas uveo u Super ligu, onda je Laković jeftin trener – kaže Mojsilović.
U OK Vranje i ŽOK Vranje ne žele da komentarišu plate trenera jer smatraju da su minimalne kada se uzme u obzir da vode seniorske ekipe i mlađe selekcije.
– Naš trener Zoran Ristić ima 17 hiljade mesečno, a koliko primaju u drugim klubovima to ne treba da znam – iskren je Jovica Ilić, potpresednik ŽOK Vranje


PLATE VRANjSKIH TRENERA
Radmilo Jovanović, FK Dinamo: 130.000
Slaviša Laković, RK Vranje: 100.000
Dejan Petrović, KK Jug, 35.000,00
Slađan Radenković, OK Vranje: 20.000
Zoran Ristić, ŽOK Vranje: 17.000,00
Miško Petrov, OK Mladost: 0
(Kod Jovanovića i Lakovića uračunati su troškovi za stan i hranu)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar