Hoćemo li u Šabac na vašar



Hoćemo li u Šabac na vašar

Štrajk, započet 8. februara, nastavlja se nesmanjenom žestinom, ali dobija i novu dimenziju – u celu priču aktivno se umešala i država, oličena u načelniku Pčinjskog okruga, Budimiru Mihajloviću





-Od vas sindikat „Nezavisnost“ SZP „Zavarivač“ zahtevaju izvinjenje, i ukoliko ne želite da nam pomognete, onda nemojte uopšte da se mešate na štetu radnika – kaže se u saopštenju ovog sindikata, upućenom načelniku Pčinjskog okruga, Budimiru MIHAJLOVIĆU, koje je upućeno i na adresu resornog ministarstva.
-To su pregovori – odgovara Mihajlović – a ako su pregovori, pomeri se korak napred, korak nazad, a ne da se ukopamo u svoje rovove i pucamo.
Štrajk u „Zavarivaču“, započet 8. februara, nastavlja se nesmanjenom žestinom, ali dobija i novu dimenziju – u celu priču aktivno se umešala i država, oličena u načelniku Pčinjskog okruga, Budimiru Mihajloviću, čiji je pak angažman u celoj stvari od strane sindikata i pobunjenog radništva okarakterisan kao grubo mešanje u sindikalne stvari i vršenje pritiska na radnike, e da bi obustavili štrajk i priklonili se stavovima većinskog vlasnika, „Galeb grupe“ iz Šapca.

SALEPDžIJA I BOZADžIJA

Nekada uspešno i profitabilno preduzeće, danas izgleda kao objekat pod zaštitom države – kume, ne brani me više. U orijaškim halama, gde bi komotno moglo da se održi neko međunarodno prvenstvo u masovnim sportovima, sada se okupljaju štrajkači, nekada cenjeni internacionalni varioci, koji su sa svojim aparatima za varenje obišli pola sveta, da bi ih sada, u domicilnom Vranju, kljuvali galebovi; a uopšte nemamo ni more.
Spor sa većinskim vlasnikom, „Galeb grupom“ iz Šapca, traje od decembra 2009, pa kako pregovori nisu urodili plodom, država se osetila pozvanom da reaguje. Da ne čačka sveže rane, nanete radnicima „Jumka“u „aferi Zamber“, lokalna samouprava je upadljivo uzdržana, ali je zato u prvi plan izbačen Budimir Mihajlović, načelnik Pčinjskog okruga, a neki njegovi istupi u kontaktima sa štrajkačima, od potonjih su okarakterisani kao podržavanje novog menadžmenta, a na štetu radnika. Jedan od štrajkača, to je sažeo u eliptičnu starovranjsku poslovicu – „salepdžija za bozadžiju“.
I tako je sindikat „Nezavisnost“ 10. februara, uputio dopis Mihajloviću, u kome se između ostalog navodi: „Kada ste prisustvovali sastanku u SZP 5. februara, grubo ste se mešali u sindikalne stvari i vršili pritisak na naš sindikat, rečima: `Samostalni sindikat je većinski i on odlučuje o svemu`, na koji način ste prekršili zakonske propise mešajući se u sindikalni rad, saradnju i štrajk. Takođe imamo nezvanična saznanja, ali postoji osnovana sumnja i naše uverenje da radite na tome da naše preduzeće ode u stečaj“.
U saopštenju sindikat informiše načelnika „pošto je neinformisan“, da zaposleni u SZP nisu primili zaradu od avgusta 2009, kao i naknade za putne troškove, regres, jubilarne nagrade, i uplatu osiguranja od 2007. godine.
-Pokušaj države – kaže Momčilo TRAJKOVIĆ, član štrajkačkog odbora – da preko Mihajlovića zavadi dva sindikata, nije uspeo; oba reprezentativna sindikata su unisona u svojim zahtevima. Mi pružamo ruku pomirenja menadžmentu, jer smo naše zahteve sveli na minimum, samo da bi se proizvodnja nastavila. Sada je to suma od oko 60 miliona dinara, do 30. aprila, što bi svaki malo uspešniji privatnik ovako isplatio. Ali, oni sada preko Mihajlovića upliću državu u priču, a gde je tu mesto državi? Ovo je stvar radnika i poslovodstva.

NEPUNIH DESET MINUTA

Velimir MILENKOVIĆ, zamenik predsednika UGS „Nezavisnost“ u SZP, navodi imovinu koju „Zavarivač“ poseduje, a koju je „Galeb grupa“ kupila za 800.000 evra. Imovina u Hrvatskoj, Sloveniji, stambeno-poslovni prostor u centru Beograda od 400 kvadratnih metara.
-Pa neka je po 2.000 – 3.000 evra, izračunajte sami razliku između 800.000 evra! Četiri hektara samo placa, po 70 evra, a gde su objekti, mašine? A terminal u Preševu, sa hotelom? Samo to vredi 3-4 miliona evra!
Pokazuju novu mašinu za rezanje lima, samo ona vredi oko 350.000 evra. Ali, ono što radnici najpre traže, to je obezbeđivanje posla od strane vlasnika, kažu, za godinu dana ni jedan jedini posao nisu pogodili.
-„Zavarivač“ je vranjska firma – kaže Rade OBRADOVIĆ, član štrajkačkog odbora – i prevashodni je cilj ne plata, nego da se nađu poslovi, a ne da se preduzeće seli u Šabac ili ne znam već gde. Pokušali su već da razmontiraju neke mašine i da ih odnesu, ali smo mi to sprečili.
Prošlog petka su predstavnici sindikata SZP imali razgovor sa menadžmentom.
-Sastanak je protekao informativno – kaže Stevan Rac, predsednik Samostalnog sindikata SZP – oni kažu da su obišli sva ministarstva i sve banke, da se bore za kredite, ali banke oduglovlače. Banke su čak počele da traže i svoja potraživanja i pre roka, zbog toga što su informisane o štrajku. Novi predlog koji ćemo dostaviti poslovodstvu i javnosti je značajno „labaviji“ od početnih zahteva, što dokazuje da sindikati pružaju poslovodstvu ruku pomirenja i šansu da se proizvodnja nastavi.
Neminovno se dolazi do umešanosti države, oličene u Budimiru Mihajloviću.
-Direktori su ga zvali na pregovore – kaže Zoran DODIĆ, predsednik samostalnog sindikata SZP
-Mihajlović insinuira – nadovezuje se Rac – da neko štrajkom upravlja sa strane, što apsolutno nema nikakve veze. Isključivi uzrok štrajka je nezadovoljstvo zaposlenih i zbog toga je sindikat morao da reaguje. Iza nas ne stoji nikakva politička snaga, samo naš rad, a priču o stečaju inicira Mihajlović, pretnjama – „ako ne prihvatite predloge poslovodstva, idete u stečaj“!
Kad se ovde politika i pare umešaju, tu ni bog ne pomaže, evo nedavnog primera svetog zambera, koga su političari protežirali. Ne bilo primenjeno na „Zavarivač“, i jedan i drugi počinju na slovo „Z“, kao što su ono rehabilitovane snage iz Drugog svetskog rata stavljale kao skraćenicu za „zaklati“.


BUDIMIR MIHAJLOVIĆ
NEKO MANIPULIŠE ŠTRAJKAČIMA

Vranjske: Koliki je vaš uticaj na aktuelna dešavanja u „Zavarivaču? ,
Mihajlović: Kao načelnik Pčinjskog okruga, značajan deo svog radnog vremena i energije usmeravam na to da se pomogne privredi, i aktivno se uključujem u rešavanje problema posrnulih firmi. Ja sam ovde došao iz privrede, tu problematiku najbolje razumem, i tako sam i u dešavanja u „Zavarivaču“.
Je li to u vašem opisu posla?
-Svakako; mora se pomoći privredi. U decembru sam bio pozvan od poslovodstva SZP da se uključim u pregovore između sindikata i „Galeb grupe“. Do mene je pre toga doprla informacija da nikako nisu mogli da uspostave kontakt, i ja sam se tada uključio. Bila su dva sastanka u Vranju, i jedan u Beogradu, tako da mogu sa priličnom sigurnošću da kažem da sam upoznat sa onim šta se u „Zavarivaču“ dešava, i šta će se desiti.
Izjavili ste da su radnici „Zavarivača“ instruirani sa strane; šta to znači?
-Ja ne znam ko je to sa strane, ali se bojim da ima nekoga ko im daje takve instrukcije – da idu do kraja. Šta to znači? Da li je to propast firme koju neko želi, ne znam; ali verujem da dobijaju nekakve instrukcije.
Odakle?
-Ne znam, ne mogu to da kažem, verovatno će se u narednom periodu pokazati koje su to snage. A predlažem radnicima da prepoznaju svoj interes, da ne slušaju nikoga sa strane i da se okanu prošlosti. Oni misle da samoupravljanje još postoji, ali je privatizacija dovela do novog vlasničkog odnosa, do potpuno nove pravno-ekonomske situacije, i to moraju da razumeju.
Sindikati vam zameraju da ste se stavili na jednu stranu, stranu poslovodstva?
-Žalosno je da se u jednoj firmi suprotstave dva tabora – radnici i menadžment. To je samo po sebi dovoljna nesreća, a može da generiše i nove probleme. Apsolutno je neopravdan prigovor da sam se stavio na stranu poslovodstva, zapravo, pokušao sam na sastanku u „Zavarivaču“ da objasnim da se ja ne stavljam ni na jednu ni na drugu stranu, već da između njih pokušavam da pronađem „srednji put“.
Kako je poslodavac reagovao?
-Nevoljno, i posle dugih razgovora, poslodavac se složio da se u roku od 55 dana isplate tri plate. I predsednici sindikata su se sa tim složili, da će oni pokušati da to objasne radnicima, i da štrajka neće biti. Jer, uslov svih uslova je da se počne sa radom. Nažalost, da li su se srčano borili, sa entuzijazmom, da ovaj stav nametnu kod radnika, ne znam; ali, štrajk se desio, i onda je to sve poremetilo. Informacija je procurela u javnost, čuli su poverioci, i stanje je naglo počelo da se pogoršava. Banke su pustile blokade i pre roka, i tako smo došli u apsurdnu situaciju, da je štrajkovanje pogoršalo ekonomsko stanje „Zavarivača“, jer je blokada od njegovog početka sa četiri miliona dinara, dospela do 19! Pokušao sam da im kažem da insistiranje na daljem štrajku ne vodi ničemu.


VOX POPULI
DA LI ĆE ZAVARIVAČ DOŽIVETI SUDBINU KOŠTANE I DRUGIH PROPALIH PREDUZEĆA?

Nemanja Mitrović (19), učenik:
– Ne bi trebalo.
Dejan Stojanović (24), radnik:
– Sudibinu kao Koštana neće, ali biće teško.
Milan Ordić (23), radnik:
– Sve ukazuje na to.
Vladimir Ristić (20), student:
– Sigurno.
Olgica Stojanović (19), student:
– Nadam se da neće.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar