Burazerska stimulacija



Burazerska stimulacija

Gradonačelnik je stimulisan sa 42.652 dinara mesečno, što je skoro duplo više nego zarada prosečnog Vranjanca u istom periodu. Stamenković je u prvoj polovini 2009. prosečno zarađivao 118.575 dinara, a na svakih 30 dana za dobar rad nagrađivan je se 38.800 dinara. Pa vi vidite





Prema podacima sa sajta Grada Vranja, plata gradonačelnika Miroljuba Stojčića za oktobar prošle godine iznosila je 94.181,43 dinara a predsednika Skupštine Slobodana Stamenkovića 86.089,74 dinara. To, međutim, ne znači da oni nisu dobili više.

KAKO KOME

Kako „Vranjske“ saznaju, plate Stojčića, Stamenkovića, ali i nekih drugih lokalnih funkcionera i zaposlenih u Gradskoj upravi veće su i do 30 odsto, odnosno za stimulaciju koja se svakog meseca isplaćuje na osnovu odluke načelnika Gradske uprave Nebojše Ljubića, koji u konkretnom slučaju formalno-pravno predstavlja poslodavca.
Tim povodom, zamenik gradonačelnika Igor Andonov kaže da stumulacije nisu uračunate u iznose plata funkcionera koji su navedene na sajtu jer ne spadaju u tzv. fiksni deo.
– Svaki radnik, bio on gradonačelnik ili portir, ima pravo na određenu stimulaciju, do 30 odsto od plate. Da li će je neko dobiti ili neće, zavisi od čoveka koji odlučuje o tome, a to je načelnik Gradske uprave, koji svakog meseca potpisuje za svakog pojedinačnog radnika kako je radio u tom mesecu. Neko će dobiti 10 odsto stimulacije, neko 20, maksimum 30 odsto, a neko neće dobiti ništa – kaže Andonov.
Na pitanje koliko para će gradski funkcioneri dobiti na ime januarske stimulacije, te ko se sve nalazi na tom spisku, Andonov tvrdi da ne zna jer još nije primio platu za prethodni mesec. Štaviše, kaže da ne zna ni da li će uopšte dobiti stimulaciju i u kom procentu, jer o tome odluku donosi Ljubić. Ovaj, pak, nije bio dostupan za razgovor o tome poslednjih dana, što je sasvim razumljivo ako se ima u vidu škakljivost teme u trenutku kada odnosi u lokalnoj koliciji ni izdaleka nisu idilični.
Zato nam ostaje samo da nagađamo ko je sve od gradskih funkcionera i u kom iznosu nagrađivan za požrtvovan rad u peridu od dolaska koalicije DS-SPS-NS-G17 na vlast. Da li su se pripadnici lokalnog establišmenta stimulisali bratski, proporcionalno položajima koje zauzimaju, ili je tu neko stalno bio kažnjavano siroče, znaju mnogi, ali neće da nam kažu. O kakvim se novcima radi, najbolje potvrđuju podaci od pre nekoliko meseci, kada je objavljeno da je Stojčićeva prosečna plata u prvih sedam meseci prošle godine iznosila 130.277,48 dinara, ili 1.400 evra. Gradonačelnik je stimulisan sa 42.652 dinara mesečno, što je skoro duplo više nego zarada prosečnog Vranjanca u istom periodu.. Stamenković je u prvoj polovini 2009. prosečno zarađivao 118.575 dinara, a na svakih 30 dana nagrada za dobar rad bila je 38.800 dinara. Pa vi vidite.

SOCIJALA I KAZNE

Ipak, situacija u javnim preduzećima i ustanovama mnogo je transparetnija, ali se može konstatovati i to da tamo nagrađivanje ima prevashodno socijalnu dimenziju. Primera radi, direktor „Komrada“ Perica Milosavljević navodi da se na osnovu kolektivnog ugovora stimulacija u visini od 20 odsto isplaćuje zaposlenima svakog meseca, osim onima koji su bili na bolovanju, kršili radne obaveze i tome slično.
– Prosečna plata u „Komradu“ je oko 24.000 dinara, što znači da radnik ima stimulativni deo u visini od 4.800 dinara. Ko ima veću platu, gubi više ako ne dobije stimulaciju – pojašnjava Milosavljević.
Isti pravila važe i u „Novom domu“, gde je prosečna zarada 30.000 dinara, a direktor Goran Petrović navodi da se retko kada događa da nekog od zaposlenih kazni skidanjem stimulacije.
– Pre dva meseca kažnjena su dva radnika i to je sve od kada sam ja direktor – kaže Petrović.
Za zaposlene u Istorijskom arhivu stimulacija po kolektivnom ugovoru iznosi 30 odsto, ali se ne isplaćuje. Direktorka Suzana Petrović objašnjava da je ova institucija 100 odsto na gradskom budžetu, te da nema para za taj vid poboljšavanja materijalnog statusa zaposlenih.
– Niti je bilo do sada, niti je planirano, niti ima para koje mogu da se odvajaju u te namene – kaže direktorka Istorijskog arhiva.
Inače, plate u gradskim institucijama kasne i do dva meseca.


LELICA I DRAGAN
Povećavanje plata lokalnih funkcionera kroz isplatu stimulacije nije specifikum Vranja, pre se može reći da je to opšta pojava u Srbiji. Primera radi, predsednica Skupštine opštine Crveni krst iz Niša Lelica Kostić za septembar prošle godine primila je skoro 149.000 dinara, od čega je 30.582 dinara dobila na ime stimulacije za dobar rad. To je, međutim, prava mizerija u odnosu na njenog prethodnika, Dragan Bojkovića, koji je u septembru 2008. godine zaradio fantastičnih 209.000 dinara. On je nagrađen stimulacijom po dva osnova – ukupno 70.500 dinara!

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar