Uživam u životu



Uživam u životu

Stefan, još jedan stipendista koji će od države, kao nagradu za venredam uspeh na studijama, ubuduće dobijati 25.000 dinara mesečno, student je četvrte godine i već razmišlja o daljem usavršavanju. Još uvek je pod utiskom nezaboravnog leta, što je samo jedan od dokaza da odstupa od stereotipa koji vladaju o dobrim studentima





LETO: Da li možete da zamislite život koji uključuje deset dana učenja i zabave u Beogradu zajedno sa tridesetoro studenata iz cele Evrope, zatim mesec dana plivanja i sunčanja na najlepšim ostrvima i gradovima Grčke sa novim evropskim kolegama, a odmah nakon toga uživanje u ukusima najkvalitetnijih italijanskih vina u Torinu, ponovo sa svojim internacionalnim prijateljima. Ja ne moram da zamišljam, ja sam imao sreću da sve to iskusim prošlog leta. Dobrodošli u život Stefana Kostića.
MOJ IZBOR: Možda je ovo malo neformalan način da počnem priču o sebi, ali ovo sam ja i još uvek sam pod utiskom nezaboravnog leta iza sebe. Sada ću preći na ozbiljnije teme i otkriti razloge koji su doveli do toga da ovo i pišem, kao jedan od šestoro stipendista Fonda za mlade talente iz Vranja. Izbor pravog fakulteta je nešto što svakako predstavlja bitnu odrednicu u životu svakog čoveka. Fakultet organizacionih nauka sam upisao 2006. godine i činjenica da sam sebe pronašao u oblastima koje izučavam na fakultetu jedan je od razloga što se i nalazim na listi najuspešnijih studenata iz Vranja.
LISTA: Trenutno sam student četvrte godine FON-a na smeru za informacione sisteme i tehnologije. Kao prvi na listi rangiranih studenata koji su polagali prijemni ispit i upisali FON, imao sam dodatnu motivaciju da opravdam svoja i očekivanja profesora na fakultetu. Tokom studiranja shvatio sam da nije dovoljno da budeš dobar student sa visokim prosekom da bi došao do neke pristojne stipendije. I zato i ne volim stereotipe koji kruže o dobrim studentima, po kojima oni nemaju društveni život, iako je to tačno u većini slučajeva. Zato sebe smatram srećnim što odstupam od ovog pravila.
BEST: Svoje dodatne ambicije i želju za putovanjem po Evropi ostvarujem preko studentske organizacije BEST (Udruženje studenata tehnike Evrope). Ponosni član ove organizacije postao sam neposredno po dolasku u Beograd. U današnje vreme za zaposlenje u nekoj uspešnoj kompaniji u Srbiji nije dovoljna samo diploma fakulteta, već se mnogo više cene dodatne vannastavne aktivnosti i zato smatram da su iskustvo i veštine koje stičem kao član studentske organizacije dosta bitni za početak uspešne poslovne karijere u Srbiji. Tokom svog trogodišnjeg angažovanja u BEST-u imao sam priliku da radim na nekim od najvećih projekata koji se tiču ne samo studenata u našoj zemlji, nego i studenata iz cele Evrope. Izuzetno iskustvo sam stekao kao glavni organizator letnjeg stručnog kursa, kada smo zajedno sa članovima iz organizacije ugostili 30 studenata iz svih krajeva Evrope, upoznali ih sa našom kulturom i običajima i na taj način uspeli da prenesemo lepu sliku naše zemlje.
JOB FAIR: Pored stručnih kurseva, kreativnih radionica, jedan od najvećih projekata na kojem sam učestvovao u samoj organizaciji je i projekat JobFair – Sajam poslova za studente i diplomce tehničkih i tehnoloških fakulteta, gde uspevamo da približimo kompanije i njihove potrebe sa studentima na našem Univerzitetu. Na ovaj način aktivno učestvujemo u menjanju naše zemlje i promociji evropskih vrednosti i kulture.
BELGIJA: Iako sam na putu da postanem inžinjer (master) informacionih tehnologija i sutra se možda zaposlim u nekoj uspešnoj IT kompaniji, moja očekivanja nisu ispunjena. Kao najbolji student generacije i jedan od sedmoro studenata koji trenutno učestvuju u programu Koka-Kola talenata kompanije Coca-Cola HBC u Srbiji, trudim se da postavim što veće ciljeve u pogledu svog obrazovanja i karijere. Zato sam usmerio svoje buduće planove ka upisivanju master studija u inostranstvu. Trenutno imam Belgiju u planu i tokom svojih putovanja preko BEST-a upoznajem ljude sa njihovih univerziteta kako bih mogao da na najbolji način izaberem oblast za nastavak studija. Kako život i studiranje u inostranstvu zahtevaju dosta finansijskih sredstava, verovatno ću deo novca od stipendije Fonda uštedeti za nastavak školovanja, dok će drugim delom obezbediti lepše i ugodnije studentske dane u Srbiji.
NAGRADE: Za svoj rad i zalaganje u proteklih nekoliko godina dobio sam veliki broj nagrada, među kojima je i već pomenuta stipendija za hiljadu najboljih studenata Fonda za mlade talente. Pored nje, tu je i nagrada EFG banke za sto najboljih studenata u Srbiji, nagrada za osvojeno drugo mesto na BIOS Olimpijadi i mnoge druge. Ovu priliku bih iskoristio i da se zahvalim svom gradu Vranju na dodeljivanju ovogodišnje „Svetosavske nagrade“ za najboljeg studenta na teritoriji grada. Nagrada sama po sebi povećava svest kod svakog studenta da ipak neko prati njegov rad i nagrađuje ga za to i na taj način povećava motivaciju za dalji rad i napredak, a svakako je još veće zadovoljstvo kada priznanje i nagrada dolaze od strane matičnog grada. Za mene je ovo možda jedna od najvrednijih nagrada, pre svega zbog neke vrste male simbolike vezane za nju. Naime, ja sam rođen 27. januara, na dan Svetog Save, i samim tim mi ova nagrada zaista puno znači.
MOTIVACIJA: Pored stalnih obaveza na fakultetu i vannastavnih aktivnosti uvek nađem vremena za sebe, prijatelje i porodicu koja mi pruža najveću podršku u životu. Sreću nalazim u malim stvarima sa kojima se susrećem u svakodnevnom životu i uvek se trudim da održim pozitivan stav. U slobodno vreme bavim se sportom, najviše odbojkom koju sam dugo godina trenirao u lokalnom OK Vranje. Na kraju bih samo dodao da sam vrlo motivisana osoba i uveren sam da, bez obzira koliko čovek misli da je uspeo, uvek ima mesta za dalji napredak i usavršavanje. Moj životni moto je da „Budućnost pripada ljudima koji uočavaju mogućnosti pre nego što one postanu očigledne“ i na osnovu njega postavljam svoje ciljeve. Smatram da treba iskoristiti život na najbolji mogući način, srazmerno raditi i zabavljati se. Raditi, ali i uživati u životu jer je on samo jedan.


PROFIL
Stefan Kostić rođen je 1988. godine u Vranju. Tu je završio osnovnu školu i Gimnaziju sa svim peticama. FON je upisao 2006. godine i student je generacije. Pored tehničkih nauka interesuju ga marketing, psihologija i finansije. U slobodno vreme bavi se sportom i latino plesovima kao što su salsa i baćata. Najveću podršku u životu pružaju mu porodica i prijatelji.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar