Ostavka u šolji čaja



Ostavka u šolji čaja

Ostaje jedino dilema ko će sad umesto Manića, koji je ostavku dao pošto su naše novine objavile da je, vozeći pod dejstvom alkohola, oborio pešaka, da kroti Besnu kobilu. Kažu da je Dragan Janjić, gradonačelnikov pomoćnik za Nacinalni investicioni plan, već viđen na tom mestu





Dejan Manić više nije direktor Skijališta „Besna kobila“ pošto je, kako piše u saopštenju G 17, stranke čiji je lokalni funkcioner, obavestio rukovodstvo da će podneti ostavku. Gradski odbor G 17 ocenio je podnošenje ostavke kao njegov „moralni čin nakon saobraćajne nesreće koju je izazvao“.
„Naš stav je da se svi naši članovi ponašaju u skladu sa moralnim normama i etičkim načelima bez obzira da li obavljaju neku funkciju ili ne“, piše još u saopštenju koje je potpisao predsednik G 17 u Vranju Uroš Trajković.
Manić je, da podsetimo, 31. januara, pokosio je automobilom pešaka Kirila Eftimova (56) iz naselja Gramađe u Vranjskoj Banji na regionalnom putu Vranje-Kriva Feja kod sela Korbevac. Policijska uprava oglasila se tim povodom šturim saopštenjem, ali su „Vranjsknje“, posle uvida u interni bilten PU Vranje, objavile da je Manić „upravljao vozilom u stanju srednje alkoholisanosti“. Iz dnevnog policijskog biltena saznali smo da je reč o 1,03 promila alkohola u krvi.

DRUGARSKO SAVETOVANjE

Ali, pre „moralnog čina“ dešavalo se mnogo toga što ne bi moglo da se nazove istim imenom. Najpre, Manić je zapretio novinarima da će ih sve tužiti, ukoliko budu objavili „neistine o meni“.
– Dosta se moje ime povlačilo po novinama. Angažovao sam advokata i vidimo se na sudu. Do tada, ne želim da bilo šta objašnjavam. Drugarski vam savetujem da ništa ne pišete – poručio je Manić.
U međuvremenu se, ipak, predomislio i odlučio da objasni kako, u stvari, policija ne zna da radi posao i sa sobom nosi pokvarene aparate za alkotest.
– Odmah sam posumnjao u rezultate alkotesta koji su mi uradili policajci. Tražio sam da mi urade analizu krvi u Zdravstvenom centru. Otišao sam tamo u pratnji policajca, a rezultat je bio negativan, što znači da nisam bio pijan. Uostalom, nisam ni mogao da budem, pošto sam pio samo čaj s rumom – objasnio je Manić.
Istovremeno, Kiril Eftimov (56), penzioner iz naselja Gramađe u Vranjskoj Banji, još uvek je u šoku zbog svega što mu se dogodilo prošle nedelje. Desna ruka mu je otečena, palac u gipsu. Oko glave povez, pošto mu je ušivana i arkada. I inače se ne oseća dobro. Kaže da mu se vrti u glavi, pritisak mu je visok.
– Pravo da vam kažem, posle pregleda u Zdravstvenom centru otišao sam i kod svojih lekara. I oni su mi rekli da ću još dugo da osećam posledice – kaže Eftimov.
Manić ga, tvrdi, redovno obilazi.
– Dolazi i po dva puta dnevno. Bio je pre neko veče do jedan posle ponoći. Ne mogu da kažem, vidi se da se sekira. E, sad dali se brine za sebe ili za mene, to ne znam – dodaje Eftimov.
On je po profesiji profesinoalni vozač. Ima razumevanja za ovakve situacije, misli da to „može svakome da se desi“.
– Razumem to, ceo život sam proveo na točkovima, mada nisam za 25 godina napravio ni najmanji prekršaj. Ali, eto, desi se – pomirljiv je Eftimov.
Tog dana se, objašnjava, sa prijateljem, inače saobraćajnim inspektorom u Policijskoj upravi Vranje, vraćao iz obližnjeg Korbevca.
– Išli smo levom stranom puta, skroz uz bankinu, da bismo videli vozila koja nam idu u susret. Već je bio skoro mrak, pola šest popodne. Odjednom me nešto jako udarilo po ruci. Uopšte nisam čuo da mi se približava automobil – seća se Eftimov.

MANIĆ NUDI NAGODBU

– Od siline udarca pao sam na asfalt i udario glavom. Tu sam se onesvestio. U međuvremenu, rekao mi je prijatelj, Dejan Manić koji me je udario kolima i potom sleteo u jarak pored puta, pozvao je hitnu pomoć i policiju – priča Eftimov.
Eftimova je hitna pomoć odvezla u bolnicu gde mu je konstatovan prelom palca na desnoj ruci.
– Stavili su mi gips, a potom me uputili na hirurgiju. Tamo su mi ušili arkadu, a neurolog je rekao da imam i potres mozga. Četiri dana sam bio na odeljenju hirurgije – kaže Eftimov.
Da Manića, osim njegovog zdravstvenog stanja, brine i sopstvena sudbina, potvrđuje Eftimov.
– Jeste predložio da se nagodimo, da sve rešimo bez suda. Rekao sam mu da je rano za bilo kakve dogovore. Ne znam kako će sve da se završi. Možda se ove moje povrede iskomplikuju – oprezan je Eftimov.
Ovo je definitivno prvi slučaj da je neko podneo ostavku, jer se zbog nečega osetio krivim. Sad da li se toga sam setio ili je stranka odlučila umesto njega, ne menja mnogo situaciju. Ostaje jedino dilema ko će sad umesto Manića da kroti Besnu kobilu. Kažu da je Dragan Janjić, gradonačelnikov pomoćnik za Nacinalni investicioni plan, već viđen na tom mestu.


JEDAN JEDNAKO ČETIRI
U Zdravstvenom centru u Vranju, pak, najpre su rekli da je Eftimov lečen „samo ambulantno i da je istog dana pušten kući“. Međutim, uz konsultaciju sa direktorom, portparolka Zdravstvenog centra, Beba Kanački, ipak je utvrdila da je Eftimov bio u bolnici četiri dana.

18 KAZNENIH POENA
Pošto je bio u stanju „srednje alkoholisanosti“, a izazvao je i saobraćajnu nesreću, Manić bi mogao da bude kažnjen po novom Zakonu o bezbednosti saobraćaja sa 13 kaznenih poena, 30.000 do 50.000 dinara ili zatvorom do 60 dana, a ne bi mogao da vozi automobil najmanje osam meseci. Takođe, trebalo bi da dodatnim kaznenim poenima bude kažnjen i što je ugrozio bezbednost svog deteta. Maksimalan broj kaznenih poena je 18.

DEJAN MANIĆ
DUVAO SAM OSAM PUTA

– Policija me terala da duvam osam puta u aparat za alkotest. Tek osmi put aparat je pokazao 1.03 promila. To mi se učinilo sumnjivim, pa sam rekao policajcima da imam primedbe na rezultate testa i tražio da mi se uradi analiza krvi. U pratnji policjaca otišao sam u Zdravstveni centar gde mi j e uzet uzorak. Analiza je pokazala da sam u krvi imao 0.02 promila alkohola, što je ispod donje dozvoljene granice od 0.03. Dakle, nisam bio pijan, ali ostavku podnosim zato što sam moralan i odgovoran čovek i zato što je moja porodica preživela pravu golgotu za ovih desetak dana – rekao je Manić na konferenciji za novinare 10. februara na kojoj je objavio ostavku.
Zanimljivo je, međutim, da je Manić alkotestiran oko 18 časova, ubrzo posle nesreće, a uzorak krvi mu je uzet tek u 20.10. On nije imao ni odgovor na pitanje zašto mu je toliko dugo trebalo da dokaže da nije bio pijan.
– Hteo sam da imam zvanični dokaz – objašnjava on.
A koliko je veliki i visokomoralan čovek dokazuje i to, smatra Manić, što Kirila Eftimova redovno posećuje.
– Srećom njegove povrede nisu ozbiljne, pa se nadam da će se uskoro oporaviti i da ćemo zauvek ostati prijatelji – veruje Manić.
Smatra da nije prekršio zakon zato što je u službenom autu bila i njegova ćerka.
– Bio je lep, sunčan dan, a dete voli da se igra na snegu. Poveo sam je, jer ja sam radio svoj posao, a ona mi nije smetala. Ako je to greh, onda sam spreman i za to da odgovaram – kaže Manić.
On smatra da ga stranka nije izneverila, jer „ona je uvek uz mene“.
– Dokaz je što su stranački funkcioneri i danas tu, a i Uroš bi bio da nije službeno odsutan. Naravno, ostajem u stranci – kaže Manić.
Dok Manićevu ostavku ne usvoji skupština, on će obavljati direktorsku funkciju u Skijalištu „Besna kobila“. U G 17 plus kažu da još uvek ne razmišljaju ko bi mogao da ga nasledi na tom mestu.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar