SPS prešao crvenu liniju



SPS prešao crvenu liniju

Ili ćemo ispoštovati već dogovoreno, ili će DS otići u opoziciju. Neka onda SPS pokuša da napravi novu većinu sa radikalima i DSS i neka preuzme odgovornost





Predsednika Skupštine grada Vranja Slobodana Stamenkovića u žižu interesovanja javnosti dovelo je odbijanje da zakaže 15. sednicu lokalnog parlamenta. Tom odlukom paralisan je parlamentarni život grada, ali i do srži ogoljena koaliciona kriza aktuelne vlasti, iz koje se, bar u ovom času, i ne vidi izlaz.
VRANjSKE: Iz koji razloga ste doneli odluku da do daljega prolongirate održavanje naredne sednice Skupštine grada?
STAMENKOVIĆ:
Sednica će biti zakazana onog trenutka kada se ustanovi koaliciona većina, odnosno kada se potvrdi ona većina dogovorena u nastavku prekinute 14. sednice. Tada smo jasno definisalu tu većinu i saopštili je javnosti, i nju čine DS, G17 i SPS, sa 34 odbornika. Tako smo završili tu sednicu, i posle Nove godine to potvrdili na više sastanaka rukovodstva grada. Sednica je planirana za 22. januar, jer ništa nije ukazivalo da bi moglo doći do obrta koji je kasnije nastao. Ali, iznenađujuće, SPS je, po nalogu centrale, potpuno promenio stav i tražio vraćanje Nove Srbije u koaliciju. Mi smo bili zatečeni, ali zauzeli smo stav – možemo da se dogovaramo i pregovaramo, ali postoji nešto što je definisana politika, i mi apsolutno ne želimo da se jednim ukazom to stanje menja.

SKUPŠTINA NIJE CIRKUS

Kako u SPS objašnjavaju promenu stava? Zašto je do toga došlo?
– To neka oni odgovore. Ako su već morali da se konsultuju sa centralom, mogli su to ranije da učine. Ne možemo da idemo pred građane danas sa jednim, a sutra sa drugim stavom. Ne želim da građani misle da su svi isti, da je svima najvažnija samo vlast i fotelja, jer nije tako. Ne želimo da imamo skupštinu sa mučnim scenama, da se tu dokazuje ko je opozicija a ko vlast.
Nije li vaše odbijanje da zakažete sednicu ipak zloupotreba položaja na kome se nalazite?
– Po poslovniku, pravo je predsednika Skupštine da u određenom roku zakazuje sednice, ukoliko nema drugih poslovnikom dozvoljenih predlagača. Rok je 90 dana, a predlagači mogu biti i gradonačelnik, GV ili trećine odbornika. Spreman sam i to da poštujem – čim stigne takav zahtev, odmah ću zakazati sednicu, sa unapred definisanim dnevnim redom. Ali, takvih zahteva za sada nema. Neka neko drugi preuzme tu odgovornost, DS nije spreman na bilo kakva uslovljavanja, i nije spreman da ulazi ni u kakve kompromise, jer je to diskreditovanje skupštine.
Ali, na ovaj način, vi štitite postojeću koaliciju, jer bi se na sednici videlo da li koalicija postoji ili ne.
– Ako nemamo jasno koalicionu većinu…
Onda nemate ni vladajuću koaliciju. Zašto to javno ne saopštite?
– Da izađemo na skupštinu, pa da tamo dokazujemo većinu? Koji je smisao zakazivanja sednice skupštine koja neće moći ni da počne zbog nedostatka kvoruma? Da li od toga treba praviti cirkus? Nismo ni u kakvom cajtnotu da bi u ovom času išli u tu varijantu. Čim bude većine, dakle dogovora određenih činilaca, skupština će biti zakazana. Ali, nije posao predsednika Skupštine da raščišćava koalicione nesporazume.
Dokle ćete čekati sa zakazivanjem sednice Skupštine?
– Čekam dogovor. Ja ću u skladu sa zakonom u jednom času morati da zakažem sednicu, pa da se vidi kako će većina moći da bude definisana. Može biti i nove koalicije, ali to se već mene ne tiče. Grad funcioniše, izabrani organi rade, nije drama ako čekamo dvadesetak dana na novu sednicu. Mi smo u procepu zbog svečane sednice skupštine, tu se pokušava sa pritiskom na mene zbog obaveza povodom dana grada, ali to nije pitanje opstanka upravljanja gradom.
Postoji i stav da DS nema pravo da se meša u odnose SPS-a sa njihovim koalicionim partnerima?
– Mi se i nismo mešali. NS je potkoalicioni partner SPS-a, i zato su oni u pregovorima bili favorizovani i dobili mesto gradonačelnika, jer su učestvovali sa 20 odbornika. I ništa nije ukazivalo da će bilo šta u tim odnosima biti problematično. Ja sam i danas neinformisan o problemima u koalicionim odnosima između te dve stranke, to je njihov problem. Mi ne želimo da uređujemo ničije odnose. Ali, javno su rekli da izlaze iz koalicije, SPS im se na tome zahvalio, i mi tražimo da se to poštuje.
U takvoj situaciji, šta su dalji koraci?
– Morali smo da o svemu izvestimo centralu DS-a, i dobili uveravanje da će doći do kontakata vrhova DS-a i SPS-a, i da će na neki način stvar biti razrešena u Beogradu. Nismo želeli da Beograd odlučuje o lokalu, ali posle uključenja centrale SPS-a, nama nije ostala druga opcija. Centrale su obaveštene šta je sve vranjski DS pristao da uradi, da smo dogovorili da ne diramo mesto gradonačelnika, i to do kraja mandata, iako nam ono kao najvećoj stranci koalicije pripada, da smo pristali i da ostanemo u paritetu pet – pet u GV, i to je gest koji pokazuje svu našu ozbiljnost i želju da u narednom periodu učinimo ono što je najbolje za građane. I ako ništa nismo dirali, iako naši partneri ništa nisu izgubili, nama nije jasno gde je zapravo problem.

Možda se SPS plaši novog odnosa snaga?
– Mi smo ponudili aneks sporazuma koji znači nastavak kontinuiteta, i potpunu stabilnost za grad. Ali, dogovori se moraju poštovati.
Ali, poštovanja dogovora očigledno nema. Šta u takvoj situaciji?
– Ili ćemo ispoštovati već dogovoreno, i za šta već postoje određene saglasnosti, ili će DS otići u opoziciju. Neka onda ljudi pokušaju da naprave neku novu većinu, i ona neka preuzme odgovornost, neka definišu svoje dogovore na takvim pravilima koje je moguće menjati od slučaja do slučaja, i neka onda vode računa o interesima grada. I neka narod onda o tome prosuđuje.
Da li vi smatrate da imate mandat, pre svega onih koji su glasali za DS, da napuštate gradsku vlast iz ovakvih dnevno političkih razloga?
– Ovde nije reč o dnevnoj politici. Mi smo poverenje dobili na osnovu programa u kome stoji da ćemo se ponašati pricipijelno i dosledno. Ni jednog trenutka mi fotelja neće biti iznad principa da budem korektan prema građanima. Politika je umetnost mogućeg, ali i tu postoji linija koja se ne sme preći. Ona je sada pređena, i mi ne možemo tako dalje. Zašto se samo od DS-a traži da pravi kompromis?

IMAMO PODRŠKU CENTRALE

Da li je DS spreman na neke kompromise?
– Mi smo imali dva sastanka u centrali stranke, i tamo smo predstavili čitavu priču. Dobili smo uveravanja da će problem biti rešen na najvišem nivou DS-a i SPS-a, a instrukcije su bile da do tada ovde ništa ne menjamo. Dobili smo podršku za svoj stav, na osnovu činjenica, ozbiljnosti i dobre volje. Mi ništa nismo pogrešili, jer ništa u koalicionim odnosima nismo ni menjali.
Šta DS predlaže kao rešenje problema?
– DS je više puta predložio da usmeni dogovor postignut između SPS-a, G17 i DS bude i potpisan, i ništa više ni manje od toga nismo tražili. SPS je to prihvatio, a mi smo samo posmatrali sve što se dešava. I dalje smo u toj situaciji – čekamo da oni ispoštuju sopstvene odluke i delovanja.
Ali, kako ćete prevazići zastoj ako se niko nije pomerio sa svojih početnih pozicija?
– Očekujem, vrlo brzo, instrukcije iz centrale, koja treba da nam kaže šta je to razgovarano u vrhu republičke koalicije. I ako predložimo neku varijantu centrali, moramo da dobijemo njihovu saglasnost.
Da li vi razumete strah SPS-a da bi sve moglo da se sruši ako ostanu manjinski partner?
– Ne vidim da je to tako. Osim brojki u odborničkim grupama, SPS i u novoj priči nigde nije u manjinskoj poziciji.
Odakle onda strah?
– Ako neko ima strah jer ima više i sa manje odbornika, i misli da taj strah može prevazići tako što će dobiti sve, onda su to neke stvari koje su teško objašnjive.
Ključna je, izgleda, pozicija gradonačelnika. Vi tvrdite i da nemate nameru da ga tražite?
– Postoje dokumenti o tome.
Koji dokumenti?
– Aneks koalicionog ugovora. Tu piše da nećemo tražiti mesto gradonačelnika. Sve piše.
Ako je to tako, odakle onda strah za mesto gradonačelnika?
– Ako neko misli da ono što je danas belo sutra može biti crno, ako tako traži centrala, onda je to druga priča. Ali, što se nas tiče, mi za ovo vreme posle izbora nismo imali nikakve dogovore ni sa kim osim sa našim zvaničnim partnerima. Želeli smo i sada sve da rešimo dogovorom.

NEĆEMO VLAST PO SVAKU CENU

Pa, ko neće dogovore?
– Pa oni koji koji 28. decembra imaju jedan stav, a dve nedelje kasnije drugi.
Ali, poznato je da SPS ima snažnu podršku svoje centrale. Mislite li da će ovoga puta biti drugačije?
– Ne mogu ja sada da predviđam šta će se dalje dešavati. Čekamo beogradski dogovor, pa onda sledi razgovor u Gradskom odboru.
Može li da DS iz ove priče može da izađe čistog obraza?
– Mi smo uvučeni u ovu priču. Od nas se traži da se ponašamo kako neko drugi hoće. Ali, mi ne pristajemo na politiku svršenog čina. Mi do danas, ni po kom pitanju nismo uprljali svoj obraz. Do sada, ni u jednoj varijanti mi nismo trgovali – dajte nama to, a neka ostane NS. Tako ćemo se ponašati do konačnog raspleta ove situacije.
I šta sad?
– Opstanak na vlasti po svaku cenu nikada se nije pokazala dobrom politikom. Oko ovog pitanja imamo konsenzus u stranci. Ako neko misli da će sa radikalima i DSS-om moći da pravi neku proevropsku priču, neka preuzme odgovornost, pa će sledeći izbori pokazati ko je bio u pravu.


TADIĆ I DAČIĆ
Vi lično ste razgovarali sa Dušanom Petrovićem. Šta je on vama rekao?

– Da će doći do kontakata sa vrhom SPS-a.
Znači, Tadić i Dačić.
– Rečeno je – na najvišem nivou.
Može li centrala silom da vas natera na ustupke SPS-u?
– Mi imamo obaveza prema vrhu jer smo mu se obratili za pomoć, a inače imamo kompletnu autonomiju u radu. Ako neko pokuša da nas na nešto natera, on to mora i da nam objasni. Niko silom ne mora da bude u politici, i o svemu će stav da donese Gradski odbor. Imali smo dobar prijem u centrali DS-a, razgovori su bili otvoreni, nije bilo zamerki na naš rad, i nadam se da će stvari biti definisane na najbolji način. Ne želimo da rešenje bude na bilo čiju štetu, jer mi moramo da nastavimo zajedno da delujemo i u narednom periodu.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar