Novi dom za sindikalnog vođu



Novi dom za sindikalnog vođu

Mitić kaže da su mu u dobijanju posla u JP Novi dom pomogle demokrate kojima se obratio smatrajući da kao „osoba sa značajnim doprinosom u borbi za demokratizaciju društva na ovom području“ ima pravo da radi i da živi od svog rada





Novica MITIĆ, najpoznatiji sindikalac Pčinjskog okruga, osvedočeni opozicionar sa nesalomivim karakterom, čovek koji ne priznaje autoritete, rešio konačno da valorizuje svoje višegodišnje zasluge u borbi za demokratiju. Rušenje Miloševićevog režima, borba za demokratske vrednosti u odborničkoj klupi lokalnog parlamenta i permanentno stajanje na braniku radničkih prava, nisu mu, smatra, doneli adekvatnu i opipljivu kompenzaciju. A od slave i protokolarne (čitaj honorarno plaćene) funkcije glavnog poverenika UGS Nezavisnost za Pčinjski okrug se ne živi.
Zato se na jednoj od prethodnih sednica lokalnog parlamenta, u čijim klupama sedi kao nezavisni kandidat koji je pojačao listu G17 na poslednjim lokalnim izborima, požalio, zanimljivo, ne „ekspertima“ koji i sami participiraju u vladavini gradom, već lokalnim liderima Demokratske stranke, tražeći da mu pomognu oko zapošljavanja. I izgleda da se konačno obratio na pravu adresu jer će, sada je izvesno, konačno dobiti posao i to u JP Novi dom kojim stoluju „žuti“.
E sad, mnogi će se zapitati šta je Novicu, čoveka sa iskonskim osećajem za pravdu i poštovanje osnovnih postulata demokratskog društva, nateralo da potraži posao na ovakav način. Do juče se borio protiv korupcije, zapošljavanja po političkoj liniji, svake vrste nepotizma.

KARAKTER JE KARAKTER…

– Ovo je četvrta godina kako nisam u radnom odnosu i nalazim se na evidenciji tržišta rada. Obratio sam se demokratama, oni su shvatili su težinu moje situacije – otkriva Mitić.
Goran PETROVIĆ, direktor Novog doma, kaže da Mitića prima na određeno vreme, po diskrecionom pravu direktora kome Zakon o radu dopušta da angažuje radnika bez raspisivanja konkursa. Prvi ugovor biće sklopljen na dva meseca, s tim što se može produžavati po potrebi do godinu dana.
– Mitić bi trebalo da počne da radi od 1. februara. Nije ovo situacija da se pošto-poto tražilo radno mesto za njega u našoj firmi. Jednostavno, mi smo nedavno ostali bez šefa građevinske operative Brace Radonjića, koji je na svoj zahtev otišao u penziju i ukazala nam se potreba da popunimo to radno mesto. A Novica ima ogromno građevinsko iskustvo – navodi Petrović.
On naglašava da se nije išlo na angažovanje mlađeg čoveka jer su refernce za ovo radno mesto „iskustvo i znanje“.
– Uzgred, nisam ja procenio da nam je on potreban, već je to mišljenje celog kolegijuma. Ako neko misli da se ovde ljudi zapošljavaju kao na traci, grdno se vara. Kada sam došao za direktora, Novi dom je imao 41 radnika. Sada ih ima 39, sa Novicom 40. Čak smo smanjili administraciju na račun tehničkog osoblja koje nam je potrebno za obimne radove oko uvođenja grejanja na više lokacija u gradu – ukazuje Petrović.
Direktor Novog doma demantuje da je imao političke pritiske da primi Mitića.
– Niko iz redova moje stranke nije insistirao na tome. Posebno ne bi bio primljen da je za njega „zalegao“ neko iz G17 na čijoj je listi bio za poslednje izbore (Petrović je pre učlanjenja u DS bukvalno proteran iz G17, p.a.). Smatram da je Mitić čovek sa zavidnim iskustvom iz Novogradnje gde je bio šef gradilišta i da može odgovoriti zahtevima posla. Uz to je otvoren, šta misli to i kaže u oči. Takvog radnika mora da ceni svaki direktor – smatra Petrović.

… ALI EGZISTENCIJA JE EGZISTENCIJA

Mitić u celoj priči ne vidi ništa čudno i tvrdi da u svemu nema političkih implikacija. Smatra da kao jedan od vodećih lokalnih opozicionara sa „značajnim doprinosom u borbi za demokratizaciju društva na ovom području“, ima pravo da radi i da živi od svog rada.
– Trenutno živim od 7.500 dinara mesečno koje dobjam na ime paušala od UGS Nezavisnosti. To mi je bukvalno jedini izvor prihoda u poslednje tri-četiri godine. Istovremeno, ne bi mi palo napamet da posao tražim zbog zasluga u politici ili sindikalnom angažovanju ako ne bih bio siguran da mogu da odgovorim zahtevima koje to radno mesto postavlja. Nemam čega da se stidim imajući u vidu ko se sve i kako zaposlio u gradu proteklih godina – kaže Mitić.
On demantuje neproverene priče da je bio ucenjen, da je za dobijanje posla svoj politički kapacitet sa njemu vernim biračima iz moravskih sela morao podrediti DS.
– Niko me nije ucenjivao, niti bih ja pristao na to da dobijem posao pod takvim uslovima. Ovo nije politička priča, već ljudski zahtev da mi se obezbedi egzistencija. Cenim G17 i DS kao proevropske partije, ali sam i dalje veran SPO i član sam te stranke – poručuje Mitić.
Novica Mitić ima trideset tri godine radnog staža i još pet godina do penzije. U Novom domu će, kako nam kaže direktor Petrović, primati platu od oko 25.000 dinara. Ako uračunamo i 7.500 dinara kao honorar u UGS Nezavisnosti, jer Novica nema nameru da se odrekne sindikalne borbe, to će mu obezbediti sasvim pristojan život. Nekima će ovo bosti oči, drugi će reći trebalo je i ranije. U svakom slučaju, bolje ikad nego nikad.


PROFIL
Novica Mitić rođen je 1949. godine u Rataju. Nakon završene Srednje škole za učenike u privredi i potom škole istog ranga za građevinske poslovođe u Crnoj Travi, počeo je 1966. godine da radi u vranjskoj Novogradnji. Neko vreme je bio učenik, a potom radnik i građevinski poslovođa. U toj firmi ostao je sve do 2006. godine kada je, zajedno sa ostalim radnicima, posle propasti firme, ostao bez posla. Duži niz godina bio je predsednik Radničkog saveta u ovom preduzeću. U Novogradnji je u vreme Miloševićevog režima, još pre 2000. godine, formirao prvu „ćeliju“ UGS Nezavisnosti na ovom području. Bio je predsednik MZ Rataje u više navrata, a danas je član njenog Saveta. Bio je prvi opozicioni odnornik u SO Vranje kao član SPO, a potom je do današnjih dana uglavnom dobijao poverenje birača za odbornički mandat. Već četiri godine je regionalni poverenik UGS Nezavisnosti za Pčinjski okrug. Živi u Žapskom.

GORAN PETROVIĆ
NE STRAHUJEM OD MITIĆA

Mitić je iskusni sindikalni borac. Pod njegovim vođstvom su posle 2000. godine kao kula od karata popadali mnogi lokalni direktora iz redova SPS i JUL.
– Ne plašim se da će i mene zadesiti takva sudbina – smeje se Petrović kada smo mu ukazali na takav Novičin „živac“.
– On ima pravo da se bavi sindikalnom aktivnošću i to mu niko neće uskratiti, ali sve mora biti po pravilima i principima koji važe u firmi. Uostalom, videćemo kako će se ponašati. Rešenje na određeno vreme mu se može produžavati do godinu dana. Ne mora da znači da će ostati kod nas i nakon isteka tog perioda.
Na pomen organizovanja sindikata pod njegovim vođstvom u Novogradnji, Mitić se samo nasmejao.

IGOR ANDONOV
NIJE POLITIČKA PRIČA
Igor ANDONOV, zamenik gradonačelnika i potpredsednik vranjskog DS, kaže da je uloga te partije u ovom sluačaju bila više savetodavna, nego posrednička.
– Nije reč o političkom zapošljavanju. Mitić nije ni naš član. Da ne ispadne da mi sada zapošljavamo naše ljude. Čovek nas je samo pitao da li bi mogao da radi u Novom domu. Rekli smo mu da se obrati direktoru koji će proceniti da li ispunjava kriterijume za radno mesto koje se tamo otvorilo, jer je direktor taj koji ima odrešene ruke da prima radnike. Koliko znam, Mitić ima građevinskog iskustva i potrebnu školu.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar