Niko nema ušteđevinu



Niko nema ušteđevinu

Ako je suditi po imovini, prosečan vranjski funkcioner deli sudbinu pučanstva koje ga je biralo. Njihovi stanovi i automobili uglavnom se vode na nekog drugog, i niko od njih nema makar sto evra „za ne daj bože“. Ili to za njih nije nikakva para, ili su zaista ubogi kao crkveni miševi





Poslednjeg dana jauara 2010. ističe rok funkcionerima da prijave svoju, ali i imovinu svoje dece i supružnika Agenciji za borbu protiv korupcije koja je krajem prošle godine preuzela ingerencije od Republičkog odbora za sprečavanje sukoba interesa. Ovu obavezu u Srbiji ima oko 30.000 a u Vranju nekoliko desetina funkcionera, od kojih je do sada imovinu prijavila tek nekolicina. Međutim, ne treba sumnjati da će svi vranjski funkcioneri koji su u obavezi do kraja meseca ispuniti ovu dužnost, obzirom da je zakonodavac za lažno prijavljivanje ili neprijavljivanje imovine predvideo i kaznu od šest meseci do pet godina zatvora. Uostalom, posle 31. januara svi podaci o imovini funkcionera biće javni i dostupni javnosti.

IZ „FIĆE“ U „VEKTRU“

Nenad Stajić iz gradskog Odbora za primenu etičkog kodeksa rekao nam je da vranjski funkcioneri imovinu prijavljuju direktno Agenciji, te da on nema uvid u imovinske karte. U samoj Agenciji rečeno nam je da je portparolka, jedina nadležna za davanje informacija, na službenom putu ove nedelje, ali da će nam svi podaci biti dostupni sledećeg meseca.
U kabinetu gradonačelnika rečeno nam je da Miroljub Stojčić još uvek nije prijavio imovinu, ali da će to svakako učiniti u zakonskom roku. Šta će napisati na specijalnom obrascu Agencije, gradonačelnik nije mogao da nam kaže. Uoči izbora maja 2008. Stojčić se ipak poverio medijima da u vlasništvu ima stan od 77 kvadrata, automobil „opel vektra“, suvlasništvo nad placem na Besnoj kobili i ušteđevinu u visini jednogodišnje zarade, što je tada u njegovom slučaju iznosilo oko 12.000 evra. Međutim, pred izbore 2004. Stojčić je, kao kandidat za predsednika opštine, u izjavi našim novinama prijavio taj isti stan, „fiću“ starog više od dve decenije i 5.000 evra u slamarici. Za vreme jednog četvorogodišnjeg mandata, dakle, gradonačelnik je priuštio sebi drugi, mnogo bolji automobil, ali i uspeo da uštedi još nekih 7.000 evra za crne dane i plac na budućem skijaškom centru.
Narodni poslanik Goran Stefanović, prvi čovek Demokratske stranke u Vranju, prijavio je svoju imovinu Agenciji, tako da zaključno sa januarom 2010 poseduje:
– Prijavio sam dva lokala, od 18 i 38 kvadratnih metara, stan u Beogradu kupljen na kredit preko supruge, automobil „pežo 307″ iz 2002. i pištolj koji sam nasledio od dede. Ušteđevinu nemam jer vraćam dva kredita, za lokale i za stan – kaže Stefanović.
Slobodan Stamenković iz Demokratske stranke, predsednik Skupštine Grada podneo je imovinsku kartu sredinom januara:
– Imam stan od 70 kvadrata u vlasništvu od 1983, automobile „seat“ kupljen nov, na lizing 2007. kada nisam bio na vlasti i četvrtinu porodične kuće u Tibuždu. Nemam nikakvu ušteđevinu, jedino „protočni“ račun preko koga primam platu, a moja supruga nema nikakvu imovinu – kaže Stamenković.
Njegov zamenik u Skupštini, socijalista Zoran Antić, kaže da se u statusu njegove imovine malo toga promenilo u odnosu na raniji period:
– Prijaviću imovinu do kraja nedelje. Promenio sam automobil pa sada, umesto „pežoa 406“ iz 2001. vozim „audi A4“, isto polovan ali dve godine mlađi. Ušteđevinu više nemam, osim onoga što imam na kreditnim karticama. Sve sam potrošio na automobil, godišnji odmor, detetov prvi rođendan i kiriju, pošto sa porodicom živim kao podstanar. Jedini prihod koji imam je moja i plata supruge, lekara specijaliste u Zdravstvenom centru – kaže Antić.
Zamenik gradonačelnika Igor Andonov, kaže da ne poseduje ništa na svoje ime, što je i prijavio.
– Nemam ni ušteđevinu, ni kredite u bankama. Ni automobile koji vozim nije na moje ime. Ne krijem da moji roditelji poseduju određenu imovinu, ali se sve to void na mog oca. Isti slučaj je i sa suprugom, ni ona nema ništa na svoje ime – objašnjava Andonov.
Sličnog imovnog stanja je i Zoran Najdić, lokalni ministar kulture koji kaže da nema ušteđevunu i da ne poseduje ništa na svoje ima. Za razliku od njih, Nebojša Ljubić, načelnik Gradske uprave poseduje nešto imetka i takođe je prijavio imovinu:
– Na svoje ime imam kuću u Vranju, dok supruga poseduje hektar zemlje. Automobil koji vozim slučajno je registrovan na ime mog tasta, a ostala imovina void se na moje roditelje.
Radoslav Mojsilović, narodni poslanik i predsednik vranjskog Odbora Nove Srbije podneće imovinsku prijavu ovih dana, a Agenciji će, kako kaže, prijaviti:
– Kupio sam na svoje ime stan na kredit od 30 godina, a automobil „reno megan“ sam kupio na lizing, tako da se on ne void na mene. Ušteđevinu nemam, živim od poslaničke plate koja iznosi oko 70.000 bez paušala – kaže Mojsilović.

TANOVI I AKCIJE

Međutim, od funkcionera sa kojima smo razgovarali, socijalista Branimir Stojančić, član Gradskog veća zadužen za socijalna pitanja, najimućniji je obzirom na prijavu imovinske karte:
– Kao i svake godine, i ove sam uredno podneo imovinsku prijavu. Od ranije posedujem stan od 78 kvadrata, kuću, dva automobile, „jugo“ i „pežo 206“. Ove godine kupio sam još jedan stan, od 66 kvadrata, u Vranju, ali na kredit. Posedujem i 138 akcija kompanije „Alfa plam“ (19. januara 2010. jedna akcija te kompanije na Beogradskoj berzi vredela je 8.299 dinara; p.a.). Za razliku od prošle godine, novo u mojoj imovinskoj karti je stan, ostalu imovinu sam nasledio. Ne krijem da posedujem veliku imovinu – objašnjava Stojančić.
Veliko je pitanje koliko će slika biti realna kada svi u Srbiji prijave imovinu. Najpre, nekretnine su često uknjižene na najbliže srodnike, a visinu ušteđevine gotovo je nemoguće utvrditi, svejedno da li se ona nalazi u banci ili slamarici. Tačnost podataka ponajviše zavisi od savesti. Skupština Srbije je 23. oktobra 2009. usvojila Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, u kome piše da je Agencija samostalan i nezavistan organ širokih ingerencija. Međutim, Agencija je, po tom Zakonu, i „državni organ“. Na veb prezentaciji Agencije za borbu protiv korupcije ne piše decidno ko je finansira, ali piše da je jedna od dužnosti direktora Agencije da „izrađuje predlog budžetskih sredstava za rad Agencije“. U prevodu, Agencija je nezavisna, ali je plaća država.


ŠTA SU POLITIČARI POSEDOVALI MARTA 2009.
Goran Stefanović, narodni poslanik DS i predsednik vranjskog odbora te stranke:
– Posedujem automobil „pežo 307“, pištolj i ušteđevinu od 5.000 evra. Ranije sam imao tri lokala u advokatskoj zgradi, ali sam jedan u međuvremenu prodao – rekao je Stefanović za Vranjske marta 2009.
Zoran Antić, zamenik predsednika Skupštine Grada:
– Moja imovina se nije promenila od 2000. godine. Živim u roditeljskom stanu, imam „pežo 406“, malokalibarsku pušku i ušteđevinu od oko 100.000 dinara i desetak hiljada evra.
Radoslav Mojsilović, poslanik Nove Srbije i lokalni lider te stranke:
– Ove godine samo sam kupio novi automobil, „reno megan“, i to je jedino što posedujem na svoje ime. Živim u roditeljskom stanu a ušteđevinu nemam.
Zoran Najdić, lokalni ministar kulture i član DS:
– Na svoje ime ne posedujem ništa, a nemam ni ušteđevinu.

TADIĆ NA 50.000 EVRA
Predsednik Srbije Boris Tadić ne poseduje nikakvu nekretninu, a ima ušteđevinu od 50.000 evra. Njegovo imovno stanje nije se promenilo od kada je 2004. došao na čelo države, saopšteno je medijima u kabinetu predsednika. Premijer Mirko Cvetković, prema pisanju beogradskih medija, prijavio je dva stana u Beogradu i polovinu kuće u Zemunu, automobile „volvo“ i izvesnu ušteđevinu. Jovan Krkobabić, potpredsednik vlade, ako je verovati onome što je napisao u prijavi, deli sudbinu penzionera koje predstavlja. On ima polovinu stana, ali nema automobile i ušteđevinu. Ušteđebinu nema ni minister policije Ivica Dačić, ali poseduje stan i automobil „nisan“ koji se void na suprugu. Ministar Rasim Ljajić ima kuće u Sarajevu i Novom Pazaru, dva automobile, „pasat“ i „golf“, Mlađan Dinkić stan u Beogradu, vozi „pežo“ i ma ušteđevinu od 70.351 evra, 1.108 dolara i 999 funti. Nebojša Bradić ima stan u Beogradu i u Kruševcu, i 65.000 evra ušteđevine…

KO JE DUŽAN DA PRIJAVI IMOVINU
Od gradskih funkcionera koji su obavezi da podnesu imovinske karte su gradonačelnik, predsednik Skupštine, njihovi pomoćnici i zamenici, sekretari, članovi gradske vlade, direktori javnih preduzeća i ustanova i njhovi zamenici i javni gradski pravobranilac i njegov zamenik. Za razliku od starog zakona, sada nisu dužni da prijave imovinu odbornici, i predsednici upravnih i nadzornih odbora.


GLAS NARODA
Da li je politika za bogate ili siromašne?

Dejan Mladenović (32), nezaposlen:
– Intelektualna elita.
Dejan Ilić (23), radnik:
– Dejan Tasić.
Marko Petrović (25), radnik:
– Oni koji zasluže.
Dragan Trajković (23), radnik:
– Važno je da to radi kako treba.
Tasa Vasev (28), radnik:
– Pametni i rečiti ljudi.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar