Greška u koracima

Eko Taxi Vranje

Greška u koracima

Da li je odlazak sa scene bilo koga iz pravosuđa, pa i dvojice „štihova“ dojučerašnjeg Opštinskog organa za prekršaje, uopšte iznenađenje, imajući u vidu kome smo sve videli leđa posle reformiPrekršajni sud u Vranju (do 1. januara Opštinski organ za prekršaje) podelio je sudbinu ovdašnjih sudova opšte nadležnosti kada je reč o epilogu izbora sudija, ostavši bez dvojice praktično najiskusnijih predstavnika – donedavnog starešine Dragana Stojanovića, koga je kao vršilac dužnosti zamenio Dragan Stanković, te po stažu najiskusnijeg sudije Slobodana Denčića. Odlukom Visokog saveta sudstva (VSS) za sudije u novoformiranom Prekršajnom sudu u Vranju, koji pokriva i područje opština Bujanovac, Vladičin Han i Surdulica, izabrano je dosadašnjih četvoro vranjskih sudija ukinutog Opštinskog organa za prekršaje.

POLITIKA I MRŽNjA

To su Dragan Stanković, Slađana Stanković, Svetlana Stošić i Goran Trajković. U isturenoj sudskoj jedinici u Bujanovcu radiće Rešat Suljimani i Ljubinka Dojčinović, u Vladičinom Hanu Miodrag Djorđević, a u Surdulici Leposava Luković, sudije koje su se i dosad u tim mestima bavile istom profesijom.
Jedine žrtve novoizbora prekršajnih sudija, barem što se Vranja tiče, su pomenuti Stojanović i Denčić. Njihov neizbor za Prekršajni sud koji će funkcionisati u sklopu nove mreže sudova posebne nadležnosti u Srbiji, i jeste i nije iznenađenje. U prilog prvoj tezi svi ističu njihovo iskustvo i nesporno znanje, ažurnost, korektnost, principijelnost.
Sekretar IO SPS Vranje, Zoran ANTIĆ, naglašava da socijalisti ne žele da snose odgovornost za „seču dobrih i kvalitetnih sudija u Vranju“, u koje ubraja i Stojanovića i Denčića. Antić najvaljuje izlazak u javnost sa preciznim podacima o tome kako su pojedine sudije kupovale mesta uoči izbora. Za to vreme lokalni DS pere ruke, tvrdeći da nema nikakve veze sa kadrovisanjem u reformi pravosuđa. Antić je, međutim, u uvijenoj formi optužio jednog od koalicionih partnera (može se naslutiti na koga je mislio) za ovakav razvoj situacije u lokalnom pravosuđu nakon reforme.
– Istovremeno se ograđujem od bilo kakvog učešća našeg odbora u izboru i protežiranju kandidata – uverava nas Antić.
S druge strane, može se reći da odlazak Stojanovića i Denčića ne predstavlja posebno iznenađenje, imajući u vidu kakva je sudbina zadesila neke od iskusnih i uglednih predstavnika vranjskog pravosuđa u sudovima opšte nadležnosti. No, dvojica najiskusnijih „prekršajaca“ ne mire se lako sa sudbinom.
– Zaista – kaže Stojanović -nemam predstavu o razlozima mog neizbora pa ne bih mogao da analiziram takvu odluku dok ne dobijem obrazloženje VSS. Lično smatram da je neko doneo odluku da niko od starešina, barem u ovom delu zemlje, ne prođe reizbor, jer je ista sudbina zadesila i moje kolege u Leskovcu, Nišu i još nekim gradovima. Naš organ bio je jedan od najažurnijih u Srbiji.
Mnoge neizabrane sudije isticale su proteklih dana da su čudne kadrovske odluke VSS motivisane političkim diktatom stranaka na vlasti. Takvo mišljenje deli i Stojanović:
– Ne bi me čudilo da, kako nisam član nijedne stranke, niti sam bilo kome blizak, nisam bio podoban. Kao svedok seče nekih sudija u sudovima opšte, ali i posebne nadležnosti, cenim da je neko u ovoj državi odlučio da su mu potrebne poslušne, a nesposobne sudije – mišljenja je Stojanović.
On ostavlja mogućnost da se sa kolegom Denčićem principijelnošću možda zamerio nekim uticajnim ljudima.
– Ovde sam proveo 29 godina. Za to vreme kroz moju kancelariju prošlo je možda stotinu hiljada ljudi. Bilo je i onih koji su sada uticajni. Sigurno sam nekome od njih stao na žulj, insistirajući na poštovanju zakona koje u datom momentu njima nije išlo u prilog – nagađa Stojanović.
Kod Slobodana DENČIĆA primetna je veća doza gorčine zbog neizbora. Verovatno delom i zbog činjenice da je za dve, tri godine trebao da ode u penziju.
– Ovo je prljav posao VSS. Bez lažne skromnosti smatram da je moj neizbor katastrofa, jer sam kao sudija bio oličenje poštenja, principijelnosti i poštovanja zakona – kaže Denčić.

…ŽULjEVI I UJDURME

On ima informaciju da su se nekoliko dana pre saopštavanja imena izabranih sudija za prekršaje dešavale prljave igre.
– Neke su kolege sele u auto, otišle u Beograd i kod predsednice Skupštine Slavice Djukić-Dejanović urgirale za svoj izbor. Čuo sam da je nakon toga izmenjen tzv. aktivan spisak praktično već izabranih sudija sa koga je otpalo moje ime, iako se nalazilo tamo. Te kolege su imale jaku vezu, ja samo obraz i poštenje – jada se Denčić.
Dok najavljuje žalbe Ustavnom sudu i Sudu za ljudska prava u Strazburu, Denčić dodaje da je do njega doprla informacija da su o kadrovskim rešenjima u Vranju „odlučivala tri advokata iz DS“.
– Reč je o klasičnoj ujdurmi. Ja sam sa jednim od tih advokata čak bio u lošim odnosima i možda je to bilo presudilo – smatra Denčić.
Stojanovića je, po odluci VSS, kao vršilac dužnosti predsednika novoformiranog Prekršajnog suda zamenio Dragan STANKOVIĆ, sudija koji u ovom organu radi trinaest godina. Njegov dojučerašnji starešina Stojanović, međutim, ima primedbu na ovakav potez VSS.
– U organu za prekršaje u Vranju, koji sam ja vodio do 1. januara, sve su sudije bile apolitične. Jedino je Stanković bio politički angažovan, kao član SPS, iako nije bio preterano aktivan – kaže Stojanović.
Stanković, međutim, to demantuje.
– Nisam nikada bio član nijedne partije – uzvraća v.d. predsednika Prekršajnog suda, objašnajvajući da nema nikakvu informaciju u vezi razloga neizbora Denčića i Stojanovića.
U očekivanju obrazloženja VSS, Stojanoviću i Denčiću, kao gubitnicima, ostaje samo da se ljute. No, bili oni u pravu ili ne, njihove šanse za povratak među sudije su minimalne. Eventualna odluka Ustavnog suda po njihovim žalbama, već je poznato, ne može ih vratiti na posao. Sve i da im je povređeno ustavom zagarantovano pravo.


PROFIL
Dragan Stanković (41), novoizabrani v.d. predsednika Prekršajnog suda u Vranju, nakon završetka srednje Ekonomske škole u Vranju diplomirao je na Pravnom fakultetu u Nišu. Na početku profesionalne karijere radio je kao referent za pravne poslove u Jumku, da bi 1997. godine bio izabran za sudiju Opštinskog organa za prekršaje. Na drugi mandat izabran je 2005. godine, a 30. decembra za v.d. Predsednika novog Prekršajnog suda.
Dosadašnji starešina Dragan Stojanović (59), zaposlio se u tom organu 1981. godine, nakon završenog pripravničkog staža u opštinskoj upravi i položenog državnog ispita. Rukovodio je njime još u vreme dok je organ bio u opštinskoj ingerenciji, kao i nakon prelaska pod okrilje Republike Srbije. Starešina organa bio je od 1987. godine do 31. decembra 2009. Tokom jednog dela karijere, u vreme krize na Kosovu, proveo je gotovo dve godine kao sudija za prekršaje u Podujevu i Suvoj Reci. Ima još sedam godina do penzije.

DRAGAN STANKOVIĆ
RADIMO BEZ ZASTOJA

V.d. predsednika Dragan Stanković naglašava da Prekršajni sud, i nakon odlaska dvojice iskusnih sudija, sud radi bez zastoja i objašnjava neke suštinske promene
– One se prvenstveno tiču nadležnosti. Naime, novim setom zakona povećava se obim poslova, jer u našu nadležnost po prvi put prelaze carinski, devizni i spoljnotrgovinski prekršaji – ističe Stanković.

ZNAČAJ REFORME
Organi za prekršaje praktično su pretrpeli najveće promene u pravosudnom sistemu. Usvojenim Zakonom o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava u Srbiji, konstituisano je 45 prekršajnih sudova, od kojih je jedan i ovaj u Vranju sa tri pomenute, isturene sudske jedinice. Moglo bi se reći da reforma pravosudnog sistema ima istorijski značaj kada je reč o prekršajnom sistemu, jer se u okviru njega praktično prvi put postavljaju temelji pravosudnog sistema. Ovi organi dosad nisu bili sudovi u smislu Zakona o sudovima, a nisu bili ni upravni organi jer su izricali kazne zatvora. Sada su prekršajni sudovi postali integralni deo pravosuđa i prekršajni se u svemu približava krivičnom postupku.  • Ostavi komentar