Državna infuzija ili katanac



Državna infuzija ili katanac

Ugrožavaju nas obaveze prema državi, bankama i dobavljačima, a ulaganje u novu opremu je neophodno. Ako samo jedan od navedenih problema ne bude rešen, svi naši napori će pasti u vodu – kaže Petar Mirković





Do početka februara ove godine znaće se sudbina „Zavarivača“. Tako bar tvrdi predsednik Upravnog odbora ovog preduzeća Petar Mirković.
Da li će ova, nekada uspešna, firma izbeći bankrot i nastaviti sa radom, zavisi od nekoliko faktora, ali prvenstveno od dobre volje države i sindikata. Na pitanje šta će preduzeti „Galeb grupa“, većinski vlasnik Zavarivača“, ukoliko se ne postigne nekakav kompromis, odnosno da li je u tom slučaju opcija zatvaranja ili stečaja vranjske fabrike najrealnija, Mirković nema konkretan odgovor:
– Veoma je teško dati takvu procenu, najveći problem i jeste neizvesnost i nestabilnost koja postoji. „Zavarivač“ trenutno ugrožavaju obaveze prema državi, bankama i dobavljačima, a ulaganje u novu opremu je neophodno. Ako samo jedan od navedenih problema ne bude rešen, svi naši napori će pasti u vodu. Nadam se da do toga neće doći i ja sam u principu optimista – kaže Mirković.

PRAZNA LjUSKA

No, krenimo redom. Suština problema „Zavarivača“ leži u činjenici da su rezultati poslovanja poslednjih godina daleko lošiji nego što je to mislio vlasnik šabačke „Galeb grupe“ Radoslav Veselinović kada je decembra 2008. godine kupio na tenderu 40,2 odsto akcija iz Akcijskog fonda i Fonda PIO za oko 800.000 evra i (zajedno sa paketom od 11,28 odsto koji je posedovao pre toga) postao većinski vlasnik vranjskog preduzeća.
Naime, godinu dana nakon preuzimanja „Zavarivača“, Veselinović se obratio javnosti, ali i državnim organima sa tvrdnjama da je bio obmanut u pogledu stanja u kojem se nalazi to preduzeće, odnosno da je, figurativno rečeno, kupio mačku u džaku.
Vlasnik „Galeb grupe“ navodi da je, prema tenderskoj dokumentaciji, „Zavarivač“ poslovao pozitivno u 2007. godini, a da je nezavisna revizorska kuća utvrdila da je zapravo napravljen gubitak od preko 72 miliona dinara. Da sve bude gore, bilans za 2008. pokazao je da je gubitak u godini prodaje paketa akcija „Zavarivača“ više nego udvostručen – 165 miliona dinara.
Prema Veselinovićevim tvrdnjama, svemu tome valja dodati i dubiozu (nenaplativo potraživanje) od 100 miliona, pa isto toliko dugovanje prema dobavljačima, kao i 1,9 miliona evra po osnovu kredita.
Kada se podaci iz poslovanja uporede sa vrednošću kapitala „Zavarivača“ od 237 miliona dinara, ispada da je vranjsko preduzeće samo prazna ljuska.
Veselinović se zato obratio državnim organima, tražeći od njih da najpre uvaže ove činjenice, a potom i pomognu, ponajviše tako što će za kredit Fonda za razvoj od dva miliona evra izboksovati garanciju, koju ni jedna komercijalna banka neće da izda zbog stanja u kojem se nalazi vranjsko preduzeće. Mirković, pak, navodi da su na listi onih od kojih se očekuje pomoć Vlada i premijer Cvetković, Agencija za privatizaciju, Ministarstvo ekonomije, ali i gradonačelnik Vranja i načelnik Pčinjskog okruga. On je rekao da je održan zajednički sastanak u Privrednoj komori, te da će rešenje biti poznato početkom februara, ne objašnjavajući konkretno koje varijante se trenutno nalaze na stolu.

BEZ SUDSKOG POSTUPKA

Najvažnija tema, međutim, jeste šta će Radoslav Veselinović uraditi povodom tvrdnji da je dobio netačne podatke pre kupovine, jer su u pitanju veoma ozbiljne optužbe, ali i veliki novci. Da li je nešto preduzeto, odnosno da li će nešto u vezi toga učiniti pravosudni, ali i državni organi koji su nadležni za postupak privatizacije?
– Mišljenja smo da bi bilo kakav sudski postupak u ovom momentu produbio probleme u „Zavarivaču“, ali još uvek nemamo jasno zauzet stav po ovom pitanju – kaže Mirković.
Takav odgovor može da se protumači vrlo jednostavno: „Galeb grupa“ će pokušati da izvadi štetu tek u slučaju da ne dobije pomoć države; do tada će pitanje prevare sa tenderskom dokumentacijom biti argument za traženje pomoći. Ovde valja samo reći to da je „Galeb grupa“ najavila da će tražiti da se spor rešava pred Arbitražnim većem Privredne komore (ne u Trgovinskom sudu), a Mirković tvrdi da se na taj način može ubrzati čitav proces. Nadležne institucije, pak, za sada ćute.
Ostaje nam, dakle, samo da sačekamo februar.


ĆUTANjE
„Vranjske“ su pokušale da saznaju nešto od pomenutih institucija, u prvom redu od Vlade Srbije i premijera Cvetkovića. Osim potvrde da su pitanja stigla i informacije da su prosleđena nadležnim institucijama, nikakav drugi odgovor otuda nismo dobili. Ne zna se, dakle, da li će država pomoći i na koji način, ali ako se zna da u poslednje vreme štrajkuju čak i javna preduzeća, onda nema mnogo mesta za optimizam. Ilustrativna je činjenica da su u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja rekli da od Vladinog Pres biroa nisu dobili pitanja „Vranjskih“ i tražili da ih pošaljemo. Odgovor, međutim, do zaključenja ovog broja ni otuda nije stigao.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar