Čeka se odluka Beograda



Čeka se odluka Beograda

I u DS i u SPS se ozbiljno ne postavlja pitanje opstanka koalicije, sa ili bez Nove Srbije. Piatanje je ko će iz cele ove situacije izaći grbav i oko toga se i bije glavna bitka



Koaliciona kriza, nastala zbog odluke SPS da podrži najpre izlazak, a zatim i povratak Nove Srbije u lokalnu vlast, dosegla je svoj vrhunac, i posle neuspelih pregovora partnera po Vranju, preselila se u beogradske centrale stranaka. Prema nekim nepotvrdjenim informacija, u trenutku kada nastaje ovaj tekst (sreda ujutru) u prestonici treba da se održi sastanak Dušana Petrovića, Branka Ružića i Verice Kalanović na kome će se tražiti rešenje koje će zadovoljiti sve strane.
Šta god bude odlučeno, jasno je da ni SPS ni DS (mada i jedi i drugi mašu tom opcijom) ne računaju na izlazak iz vlasti, pa sada ostaje problem kako da se da se napravi dogovor koji će svim stranama omogućiti da iz čitavog zamešateljstva izađu čista obraza. No, baš to je glavni problem – amaterskom akcijom Nove Srbije i SPS-a stvari su toliko izmakle kontroli da ih je sada nemoguće vratiti u ležište a da neko za cirkusijadu kojoj je grad bio izložen prethodnih dana ne plati ceh. I upravo to je, a ne opstanak koalicije, glavni predmet pregovora – ko će pred biračima ispasti grbav za sve što se prethodnih dana dešavalo. Niko nije baš voljan da ulogu grbavca preuzme na sebe, pa se rešenje ubrzano traži na svim mogućim stranama. Vremena je sve manje, jer se Dan grada, 31. januar, neumitno približava, pre njega treba održati sednicu parlamenta, a Slobodan Stamenković ne pokazuje nameru da je zakaže, sve dok se voda u koalicionom bazenu ne razbistri.
– Ako do kraja nedelje oni ne zakažu skupštinu, onda ćemo mi to, uz pomoć trećine odbornika, da uradimo. Tražićemo, verovatno, i glasanje o poverenju Stamenkoviću – najavljuje šef DSS-a Dejan Stanojević.



TAKO ILI NIKAKO

No, do tada, ima još mnogo dilema. Prvo, valja imati u vidu da su demokrate, odmah po objavjivanju informacije da će SPS vratiti NS u vlast, prekinuo sve kontakte sa socijalistima, i održao hitan sastanak odbora stranke, na kome je doneta jasna odluka da buduća većina, ako je uopšte bude, mora imati 34 odbornika, što znači da Nova Srbija neće biti u njoj. Tako, ili nikako.
U subotu su „organe stranke“ održali i socijalisti. Na popodnevnoj konferenciji za štampu Zoran Antić, šef IO GO SPS-a u Vranju, ustvrdio je da je u SPS-u postignuto „puno jedinstvo povodom novonastale situacije“, te da se čvrsto stoji iza odluke da većina mora nastaviti da radi kao da se ništa nije dogodilo, dakle kao da NS nije ni izlazila iz vlasti. Puj pike, ne važi. Ovakva amaterska politika nije naišla na odobravanje ni u samom SPS-u, pa je sastanak, koji je prema Antićevim rečima završen u subotu pre ručka, nastavljen ne samo tog dana, nego i u nedelju, do kasnih večernjih sati. Glavna tema bio je, kako „Vranjske“ saznaju, Zoran Antić, jer su njegove partijske kolege razumele da je čitava akcija potekla ne iz Beograda, nego preko njega lično. On je, smatraju neki socijalisti, u Vranju napisao tekst naredbe koja je došla iz Beograda, poslao je u centralu na potpis Ružiću, i onda je u Vranju prikazao kao partijsko naređenje. Mnogima se ovakvo ponašanje, a posebno talasanje u koaliciji, nimalo nije svidelo. Ali, socijalisti su to, i ma koliko se svađali, neki dogovor koji je zadovoljio sve strane na kraju su postigli. Kakav, ostaje da se vidi. Najzanimljiviji detalj došao je od predsednika i potpredsednika vranjskog SPS-a, Dragana Ilića i Branimira Stojančića, koji su odvojeno potvrdili da je SPS spreman da ode u opoziciju. Ovu tvrdnju nemoguće je drugačije tumačiti nego kao bežanje od odgovornosti za propast aktuelne vlasti, i naročito bežanje od odgovornosti za preuzimanje sudbine grada posle aktuelnih dešavanja. Dakle, ili ova vlast, ili nijedna druga!

NEKO, IPAK, LAŽE

Demokrate su, naravno, sa pažnjom pratile sve što se dešava u socijalističkim redovima, ali sve do ponedeljka sa njima nisu stupile ni u kakav kontakt. Toga dana održano je nekoliko sastanaka prvaka dve stranke, uz prisustvo Uroša Trajkovića iz G 17 plus, ali nikakav dogovor tom prilikom nije postugnut. Bilo je mnogih opcija, ali ni jedna od njih za sada nije prihvaćena. Na primer, dogovarano je da DS ipak dobije mesto u Gradskom veću koje je do sada držala Nova Srbija, ali su socijaliste zauzvrat tražili da se sve odluke donose konsenzusom. Demokrate bi pristale na to, ali pod uslovom da gradonačelnik Stojčić više ne odlučuje sam o isplatama iz budžeta, nego da za svaki dinar mora da pita DS, što je pa ovima bilo neprihvatljivo. Odvojeno, Nova Srbija tražila je od SPS-a da, kad već ne može da dobije Dom zdravlja kako je dogovoreno, dobije nekog drugo javno preduzeće, na primer „Komrad“, o čemu socijalisti ne žele ni da misle. I sve tako u krug.
Pošto ni do kakvog pomaka, a kamoli dogovora nije došlo, svi su se okrenuli Beogradu, tražeči otud razrešenje problema. Ali, ni tamo stvari ne stoje baš idealno. Recimo, sekretar SPS-a Branko Ružić, inače bliski prijatelj Zorana Antića, tvrde neki izvori, u vreme kada je potpisao naređenje da se Nova Srbija mora ispoštovati, uopšte nije bio u Beogradu, već na odmoru na Zlatiboru. To svakako dovodi u sumnju i sam papir koji su socijalisti pokazivali novinarima, u tolikoj meri da su oni na konferenciji za štampu morali da pokažu i originalnu hartiju, kako bi sve dileme bile otklonjene.
Demokrate su tokom vikenda takođe bile u poseti vrhu stranke. Navodno su od Dušana Petrovića dobili punu podršku za svoje stavove.
Bilo kako bilo, prvi neformalan kontakt, nakon toga, imali su Branko Ružić i njegov demokratski pandan Marko Djurišić. U tom razgovoru oni su izneli dijametralno različite stavove, što ih je dovelo u situaciju da razumeju kako neko, ili lokalni odbor DS-a, ili onaj SPS-a, srpski rečeno, laže. Kad su ustanovili da istinu frizira SPS, Ružić je, priča se, naredio Antiću da mu detaljno izloži tačnu situaciju, što je ovaj i učinio, ako je verovati glasinama, čak na osam gusto kucanih strana.
Na ovom mestu, logično je pitati šta to može proisteći sa trojnog sastanka u Beogradu?
Svi imaju velika očekivanja. Demokrate bezrezervnu podršku centrale, socijalisti da drugovi shvate kakvu će prevlast demokrate ostvariti u lokalnoj vlasti ako ostanu sami, bez NS-a, a Lale i ekipa čekaju da vide kako će se sve završiti. Ko je u najboljoj poziciji? Paradoksalno, ali to bi u ovom času mogle biti demokrate. SPS se ljulja iznutra, i iz ove stranke prema Beogradu ide mnogo oprečnih informacija, pa u centrali razumeju da ovdašnji odbor i nije tako monolitan koliko tvrdi da jeste. Dalje, socijalisti razumeju da će demokrate, ako ne u ovom, a ono u nekom narednom času, svakako za sebe, kao najveća stranka koalicije, tražiti mesto gradonačelnika. To je sada svima jasno, i trenutna događanja treba i posmatrati kao predigru za odlučujući sukob, koji će neminovno uslediti. Zato je SPS sada nervozan daleko više nego što želi da pokaže, i zato je i sada, i u perspektivi, najveći gubitnik čitave priče. Nova Srbija za sada kulira, ali će i oni morati da objasne zašto su izlazili iz vlasti, a naročito zašto se u nju vraćaju, kada nijedan od zahteva koji su izazvali takvo ponašanje nije povoljno rešen. Jer, SPS ne samo da ne izlazi u susret zahtevima NS-a, nego više ni ne obećava da će to jednom učiniti. Demokrate, sa druge strane, nemaju šta da izgube, jer i nemaju mnogo toga. Ali, oni imaju vremena, čekaće, ništa im ne duva za vrat da bi morali da prelamaju preko kolena. Neće zakazivati skupštinu, i tako samo povećavati nervozu među socijalistima. Da neko, u njihovom gradu, odlučuje kako je njemu volja, to do sada nikada nije bilo.
Mada je nezahvalno prognozirati, čini se da će ova situacija trajati još izvesno vreme, a onda će se sve vratiti na staro. Sa ili bez Nove Srbije.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar