Lale, ružići i uveoci



Lale, ružići i uveoci

Nova Srbija ostaje član vladajuće koalicije – presudila je centrala SPS. „Žuti“ su pocrveneli od besa uverivši se još jednom u onu nardodnu mudorst: ko s đavolom tikve sadi…





Presuda je stigla faksom, u 17 sati i 12 minuta – Nova Srbija mora ostati član vladajuće koalicije! Dokument koji je potpisao sekretar SPS-a Branko Ružić napravio je kopernikanski obrt u planovima ovdašnje vlasti, i napravio jaz među koalicionim partnerima koji će teško biti prevaziđen, i uz najbolju volju aktera. Sve je bilo dogovoreno – i da NS ostane opozicija, i da Demokratska stranka preuzme njihova mesta, i da Predrag Marić iz DS-a bude novi član Gradskog veća, i da do kraja nedelje bude potpisan novi koalicioni sporazum, i sve, sve, sve, a onda je stigla rečena presuda iz Beograda i pokvarila sreću mladima. Sad su svi u čudu, a najviše demokrate, koje su izložile svoje ljude, pa sa njima i svoj obraz, a sada su dobile ozbiljan šamar preko koga ne mogu ćutke da pređu, sve i da imaju takve namere. A, iizgleda, nemaju. Prema poslednjim vestima iz tabora DS-a, ova partija pre će pristati na izlazak iz lokalne vlasti, nego na kohabitaciju u koaliciji „neozbiljnih sa neodgovornima, među kojima su svi nesamostalni“.

DOGOVOR KUĆU GRADI

Izlazak Nove Srbije iz vlasti, na poslednjoj prošlogodišnjoj skupštini, dobrano je uzdrmao vladajuću koaliciju, ali se sa prvim danima nove godine činilo da je šteta bezbolno sanirana. Naime, u ponedeljak, 11. januara, prvog pravog radnog dana u 2010. godini, održan je koalicioni sastanak preostalih partnera, G17, SPS-a i DS-a, na kome je, prema svedočenjima iz više izvora, postignut dogovor o stvaranju nove koalicije ove tri stranke koja će činiti najtanju moguću većinu od 34 odbornika. Sva mesta koja je držala Nova Srbija, dakle mesto direktora Uprave Banje, jednog člana Gradskog veća, jednog načelnika sekretarijata i nekoliko mesta u upravnim odborima, pripali su po tom dogovoru DS-u, čiji su čelnici bili izuzetno zadovoljni postignutim dogovorom. Doduše, u izjavama za „Vranjske“, i Goran Stefanović, predsednik GO DS-a Vranje, i Igor Andonov, zamenik gradonačelnika, rekli su da im je najvažnije bilo da zadrže stabilnost u funkcionisanju grada, a da su stranački interesi ipak ostali po strani.
– Nismo tražili mesto gradonačelnika jer bi to izazvalo mali haos u gradu, i mnoga pomeranja u javnim preduzećima. Možda to nije u interesu naše stranke, ali je stabilnost svakako u interesu građana – rekao je Andonov.
– Zadovoljni smo novom koalicijom, i ostaje samo do do kraja nedelje sve stavimo na papir. Predrag Marić, jedan od direktora „Telekoma“ naš je predlog za novog člana GV, i to tako što će ostati na plati u svojoj firmi, kako bi se napravila još jedna budžetska ušteda – rekao je Stefanović.
Ali, stvari su počele da se komplikuju već u utorak. Na sednici Gradskog veća Mario Durmanić, član veća iz NS-a, radio je kao da se ne sprema njegova smena. Portparol veća, socijalista Branimir Stojančić, novinarima je rekao da „za sada nema nikakvih promena u koaliciji, i tako će biti sve dok ih ne bude“.
Sad, neko je ovde bio u velikoj zabludi – ili DS, koji je verovao socijalistima, ili pak SPS, koji je verovao sam sebi. A biće i da su socijalisti znali više nego što su hteli da kažu demokratama. Bilo kako bilo, već tu se osećala određena koaliciona napetost. Doduše, bilo je mnogo neobaveštenih – Predrag Marić izjavio je da je spreman za novu dužnost, posle dogovora unutar stranke, a Nebojša Stojanović, direktor Uprave Banje iz Nove Srbije, reizgnirano je odbio da komentariše predstojeću smenu, uz želju da se „pre svega vrednuju nečiji rezultati, a ne politička pripadnost“.
Kao da se ništa ne događa, demokrate su održale sastanak odbora na kome je potvrđena Marićeva kandidatura, i na kome je ustanovljeno da mesto direktora Uprave Banje pripada OO DS iz Vranjske Banje. Spekulisalo se da bi na to mesto mogao da dođe potpredsednik stranke Nebojša Trajković, trenutno direktor Fonda PIO, ali i kadar DS-a iz „Novog doma“, rodom iz Trebešinja, što je automatski iz igre izbacilo jedno drugo šuškanje, dakle Slavka Nikolića, koji je iz Somoljice.
Da sve bude uverljivije, čak je i Radoslav Mojsilović, šef vranjskog NS-a, potvrdio nameru svoje stranke da ostane u opoziciji.
– Ako mi nismo bili strpljivi, ne znam ko jeste. Nikad ne zatvaramo vrata za sobom, ali naši ljudi ostavke neće da podnose, nego će čekati da budu smenjeni. A, ako nemaju snage da ih smene, to će samo pokazati njihovu nemoć – proročki je govorio Mojsilović.

NOVE OKOLNOSTI

A onda se i dogodilo. Najpre je Zoran Antić, prvi socijalistički operativac, izbegavao kontakte sa novinarima čitava dva dana, a onda je izašao sa farbom na sredu – centrala SPS-a naredila je, u četiri tačke, da Nova Srbija mora ostati u koaliciji, i to pod pretnjom sankcija svima koji se o to naređenje ogluše. Tekst ne ostavlja nedoumice u pogledu toga što će ovde morati da se uradi, ali ni u pogledu tehnike kojom se došlo do ovakvog rešenja. Očigledno, posle ozbiljne zakulisne igre u vrhovima NS-a i SPS-a došlo se do rešenja kojim je najzadovoljnija Nova Srbija, ali koje predstavlja vruć šamar za ovdašnje demokrate. E sad, valja to objasniti gradu i svetu, pa se Zoran Antić, sekretar OO GO vranjskog SPS-a, podseća da je njegova stranka odmah po otpočinjanju razgovora o novoj koaliciji tražila arbitražu centrale po pitanju stare koalicije, i da je odgovor stigao tek u sredu posle podne, faksom.
– Ovo je nov momenat. Ipak, mi se ništa nismo dogovorili, samo smo se dogovarali sa partnerima. Ako nisu zadovoljni, neka traže tumačenje vrha svoje stranke. Za nas je ova priča završena – kaže Antić, smatrajući normalnim da i DS pristane na „nove okolnosti“.
No, to neće ići lako. Demokrate su zakazale konferenciju za novinare dva sata posle SPS-a, ljuti kao risovi. Šef lokalnih demokrata, poslanik Goran Stefanović naglasio je da je NS dobrovoljno izašla iz koalicije, i da je među preostalim partnerima postignut čvrst dogovor da se nastavi bez njih.
– U interesu stabilnosti odustali smo od mesta gradonačelnika, i sada je na Stojčiću red da se u ime stabilnosti izjasni prema ovom krajnje neodgovornom ponašanju. Ako nemamo ozbiljnu skupštinsku većinu, a imamo neozbiljnu skupštinsku većinu, onda mi u njoj nećemo ostati – rekao je Stefanović.
– Odlućivaće Gradski odbor, ali neće biti iznenađenje ako odlučimo da u ovoj igri više ne učestvujemo – naglasio je i zamenik gradonačelnika Igor Andonov.
Sve u svemu, demokrate su besne, ali će tri puta meriti pre nego što iseku. Mnogo zavisi i od njihovog dogovora sa centralom stranke, ali gotovo da je izvesno da oni ne mogu ćutke da pređu preko dešavanja koja su im nametnuta. Nije verovatno da će baš napustiti vlast, ali je granica pristojnosti pređena, i ništa posle toga neće biti isto. Koalicija, naročito. Gradonačelnik Stojčić mudro ćuti, a socijalisti javno tvrde da je on jedini garant funkcionisanja grada. DS je u nebranom grožđu – ne napušta im se vlast, ali se i ovakvo ponašanje neda trpeti. Nova Srbija likuje – dobiće sve što su hteli, pa možda još što šta pride. Glavni krivac, SPS, mudro ćuti. On najpre nije ispunio koalicioni dogovor sa NS-om i tako generisao aktuelnu krizu, a sada se kriju iza autoriteta centrale stranke i prave se nevešti. Kako se čuje, sve strane intenzivno pregovaraju sa DSS-om, neki i sa radikalima, i nije nemoguće da naprave prekompoziciju vlasti, na ovaj ili onaj način. Dani koji dolaze mogli bi biti više nego uzbudljivi, mada, stvar bi mogla da slegne na isti način na koji je i uzburkana – preko Beograda. Pred DS-om je veliko iskušenje – sada će pokazati jesu li jaki koliko tvrde, ili će sami od sebe napraviti monetu za potkusurivanje. Odluka je na njima – slede dani teškog pregovaranja i gutanja žaba. A čija će žaba biti veća, ostaje da se vidi.


OD JUTRA DO VEČERI
Predsednik Skupštine Slobodan Stamenković najavio je da on neće zakazivati sednice parlamenta sve dok se ne definiše ko je ovde vlast, a ko opozicija. Prema njegovim rečima, SPS je 28. decembra svojim koalicionim partnerima dostavio dokument sa potpisom predsednika odbora Dragana Ilića, u kome se kaže da je SPS, posle konsultacija sa centralom stranke, odlučio da nastupa samostalno, bez NS-a.
– Kakva je to sada stranka koja desetak dana kasnije iz centrale dobija suprotno naređenje? No, mi u toj politici koja se menja od jutra do večeri nećemo da učestvujemo – kaže Stamenković.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar