Ode Lale u opoziciju



Ode Lale u opoziciju

– Ne bih ulazio u motive predstavnika Nove Srbije, ali SPS neće dozvoliti da ga bilo ko uslovljava i ucenjuje. A, ukoliko oni ne prisustvuju sednicama Skupštine, njihovi predstavnici u gradskoj vlasti biće razrešeni funkcija – kazao je Stojančić





Nova Srbija nije više deo vladajuće većine u Gradskoj skupštini. Razlog za raspad koalicije prilično je trivijalan: stranka Velimira Ilića nije dobila mesto upravnika vranjskog Doma zdravlja, iako je to bilo predviđeno sporazumom o udruživanju mandata sa lokalnim SPS-om, potpisanim neposredno nakon lokalnih izbora 2008.
Utisak je da su predstavnici DS-a, SPS-a i G 17 plus lako doneli odluku o dodeljivanju šut-karte sedmorici odbornika Nove Srbije.

NEPRIHVATLjIVO PONAŠANjE

– Mi imamo sporazum sa SPS-om i nas ne interesuje kakav dogovor su oni imali sa Novom Srbijom. Ponašanje te odborničke grupe je poniženje za građane, što je za nas neprihvatljivo, tako da nismo mogli da pređemo preko toga – kazao je zamenik gradonačelnika Igor Andonov (DS).
Sve je počelo prošlog četvrtka na sednici Gradske skupštine, kada je u jednom trenutku odbornička grupa Nove Srbije napustila salu zbog – kako predstavnici te stranke tvrde – konsultacija. Predsednik Skuštine Slobodan Stamenković, međutim, zbog nepostojanja kvoruma morao je da prekine zasedanje i zakaže nastavak za ponedeljak.
O čemu se zapravo radi, pokazalo se kada su predstavnici Nove Srbije na konferenciji za novinare saopštili da pod hitno traže da se reši pitanje upravnika Doma zdravlja.
– Koalicioni sporazum koji je potpisan još 2008. nije ispoštovan prema Novoj Srbiji do danas, i pored svih obećanja i uveravanja naših koalicionih partnera. Na prethodnoj sednici Gradske skupštine doneta je odluka o odvajanju Doma zdravlja od Zdravstvenog centra. Predviđeni su određeni rokovi, a za imenovanje privremenog organa upravljanja to je 1. april sledeće godine. Nova Srbija je pristala i na to odlaganje, jer je nama glasno i jasno bilo obećano da će direktor Doma zdravlja biti iz naših redova kako bi taj čovek punopravno učestvovao u izradi deobnog bilansa između Zdravstvenog centra i Doma zdravlja. Tražili smo da se to pitanje reši do juče (prošli četvrtak – prim Z. R.), ali nismo naišli na razumevanje naših koalicionih partnera, čak smo dobili informacije da se o tome nije ni razgovaralo – kazao je lider Gradskog odbora NS i narodni poslanik Radoslav Mojsilović.
On je istakao da su odbornici Nove Srbije bili disiplinovani i redovno prisustvovali sednicama, da ni jednog trenutka nisu ugrožavali funkcionisanje koalicije, te da je ta stranka uradila sve što se tražilo od nje. Utisak je da je Mojsilovićeva žaoka bila prevashodno upućena na račun SPS-a, sa kojim je Nova Srbija potpisala sporazum o udruživanju mandata pre nego što je formirana vladajuća koalicija na lokalu, sa DS i G 17 plus. Primera radi, on je rekao da njegovu stranku apsolutno ne zanimaju odnosi SPS-a i ostalih članova koalicije, već samo to da su socijalisti garantovali Novoj Srbiji odredjena mesta u lokalnoj vlasti, između ostalih i mesto direktora Doma zdravlja.
– Ne mogu da kažem da je sve prema Novoj Srbiji bilo loše i da smo bili u zapećku, ali jedno od najkrupnijih pitanja nije rešeno. Činjenica je da uvek mora da se diže tenzija da bi bilo ispunjeno ono što već godinu i po dana stoji na papiru. Mi ne zatvaramo vrata ni pred kim i želimo da razgovaramo sa svima – kazao je prošlog petka pred novinarima Mojsilović, pokušavajući da dokaže kako zahtev Nove Srbije ne predstavlja ucenu.
Pokazalo se, međutim, da je to bila labudova pesma. Predstavnici DS i SPS su se tokom vikenda dogovorili da Mojsilovića i ekipu jednostavno izbace iz vlasti.

LETEĆE PERJE

Nasuprot tvrdnjama predstavnika Nove Srbije, iz SPS-a stižu uveravanja da je toliko pominjani koalicioni sporazum u potpunosti poštovan. Član GO SPS Branimir Stojančić navodi da je direktor Zdravstvenog centra, koji prema sadašnjiim propisima postavlja upravnika Doma zdravlja, obećao da će do 1. januara 2010. obaviti svoj deo posla i predstavnika Nove Srbije, specijalistu urgentne medicine Dragana Popovića, imenovati na tu dužnost.
– Ne bih ulazio u motive predstavnika Nove Srbije, ali SPS neće dozvoliti da ga bilo ko uslovljava i ucenjuje. A, ukoliko oni ne prisustvuju sednicama Skupštine, njihovi predstavnici u gradskoj vlasti biće razrešeni funkcija – kazao je Stojančić.
U skupštinskim kuloarima se pred početak sednice u ponedeljak moglo čuti da je odluka Nove Srbije da pređe u opoziciju „hrabra, ali i nepromišljena“, dok Radoslav Mojsilović ni tada nije znao zašto njihov čovek nije došao na mesto direktora Doma zdravlja.
– Mislili su da mogu da se igraju sa nama i da mi nećemo smeti da izađemo iz koalicije. Sada ćemo delovati opoziciono i raditi sve ono što se pod tim podrazumeva – obećao je Mojsilović.
Predstoji, dakle, burno političko proleće, jer vladajuća koalicija na lokalu, koju sada čine DS, SPS i G 17 plus, raspolaže sa 34 od ukupno 65 mandata, što je vrlo tesna većina. Ovde svakako valja uzeti u obzir i činjenicu da su odnosi između glavnih poluga vlasti, DS-a i SPS-a, često daleko od idiličnih, a to najbolje potvrđuje priča oko kadrovskih promena u Gradskoj upravi, kada je sekretar GO SPS Zoran Antić zapretio načelniku gradske uprave Nebojši Ljubiću (članu DS) da će „leteti kao petoparac“.
Na prvom mestu, biće problema sa kvorumom, jer predstavnici opozicije ne žele da na taj način (besplatno) pomažu vladajuću većinu. Tako u redovima DSS-a, koji ima osam mandata, ali sporazum o zajedničkom delovanju sa NS, vlada uverenje da nema razloga za ulazak u lokalnu vlast budući da su izbori na pragu.
– Ne postoji varijanta da postanemo deo većine. Idu izbori, tako da nemamo nameru da sada ulazimo u lokalnu vlast – kaže lider DSS na lokalu Dejan Stanojević.
Lokalni radikali istuču da njihovi odbornici neće obezbeđivati kvorum za sednice Skupštine, jer je to posao vladajuće većine. Predsednik GO SRS Predrag Stojković kazao je da prekid sednice i njen nastavak dobar pokazatelj da od proklamovane štednje nema ništa, ali nije odbacio mogućnost da posle Nove godine odbornička grupa njegove stranke pojača tanku skupštinsku većinu.
– Jesmo za razgovore na tu temu, ali nas niko do sada nije kontaktirao – kaže Stojković.
A, u igru bi mogla da se uključe i dva odbegla radikala, sada predstavnici Srpske napredne stranke, budući da se za deobu kolača sada otvara nova mogućnost. Nova Srbija je u strukturama lokalne vlasti imala tri predstavnika: člana Gradskog veća, načelnika jednog sekretarijata i direktora Uprave banje.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar