Lista iznenađenja



Lista iznenađenja

Izgleda da je Visoki savet sudstva odlučio o imenima izabranih iz redova kandidata koji su i do sada bili sudije, ali se čeka odluka Skupština Srbije o izboru novopečenih sudija





Iako je predsednica Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva Nata Mesarović pre desetak dana saopštila da će imena novoizabranih sudija biti saopštena 15. decembra (prekjuče), to se ipak nije dogodilo. Dok se u javnosti raspravlja koliko će se kasniti sa objavljivanjem imena sudija nove mreže sudova u Srbiji, ostalo je nepoznato i ko će od tužilaca (viši i osnovni, ranije okružni i opštinski) biti raspoređen u Vranje.

KVALITETOM PROTIV KVANTITETA

Kako saznaju „Vranjske“, Državno veće tužilaca trebalo je da na konferenciji za novinare u sredu 16. decembra saopšti preostala imena funkcionera koji bi svoje pozicije u tužilaštvima trebalo da zauzmu od 1. januara 2010. godine. To se do zaključenja ovog broja „Vranjskih“ (sreda popodne) nije dogodilo. Od dobro obaveštenih izvora u tužilačkim krugovima saznajemo da izbor šefova tužilaštava u Vranju nije obavezan do Nove godine, te da bi sadašnji tužioci, kao vršioci dužnosti, mogli ostati na tim pozicijama do sredine januara, pa čak i kasnije.
Istovremeno, Visoki savet sudstva saopštio je da će spisak sudija saopštiti u četvrtak, na dan izlaska ovog broja našeg lista, takođe na konferenciji za novinare. Nakon toga, sva bi sudijska imena trebala biti objavljena u „Službenom glasniku“.
Kada je reč o rešenjima za Vranje, objasnila nam je Vesna STEVANOVIĆ, sudija i portparol Okružnog suda koji od 1. januara prerasta u Viši sud, apsolutno ništa nezvanično o spiskovima novih sudija nije procurelo među još aktuelnim nosiocima sudijskih funkcija.
– Ne znamo ništa osim onoga što je kazala novoizabrana predsednica Vrhovnog kasacionog suda da će „lista sudija mnoge iznenaditi“. Sve su sudije odavde konkurisale za svoja radna mesta, ali i za druge sudove. Moguće je da će odlazaka biti, prvenstveno u smeru Apelacionog suda u Nišu za koji su neki od nas konkurisali – objašnjava Stevanovićeva.
Ono što je trenutno poznato, a zajedničko je za sve sudove u Srbiji, pa i za one u našem gradu, jeste podatak da će broj sudija biti drastično smanjen.
Najveći broj sudija na području Pčinjskog okruga radi u opštinskim sudovima na području šest opština. Rečeno nam je da će broj tih sudija sa 56 biti sveden na 43.
U Okružnom sudu, pak, trenutno radi 10 sudija, uključujući i predsednika, a novi, Viši sud imaće ukupno sedam sudija. Preciznije šest plus jedan, pošto će sedmi biti predsednik suda čiji se izbor očekuje u aprilu. Dotad će Dragan Stefanović, najverovatnije, obavljati funkciju vršioca dužnosti, saznajemo u Okružnom sudu.

NOVE SUDIJE U PONEDELjAK

Od narodnog poslanika DS u Skupštini Srbije Gorana STEFANOVIĆA u vreme zaključenja ovog broja saznajemo da zvaničan spisak sudija još nije javan iz sledećeg razloga:
– Ovog puta sudije koje su do sada obavljale taj posao birao je Visoki savet sudstva, a Skupština bira samo sudije kojima je to prvi izbor na funkciju. Koliko sam čuo, njih ćemo izabrati na sednici tek u ponedeljak. Čistu situaciju sa svim imenima sudija imaćete tek za naredni broj vašeg lista – objašnjava Stevanović.
Na području Pčinjskog okruga je šest područnih sudova. Predmeti iz svih tih sudova sele se u Osnovni sud, sa sedištem u Vranju, sa pomenute 43 sudije. Taj sud imaće tzv. „sudijske jedinice“ po opštinama. Ukupno šesnaest sudija manje za Osnovni i Viši sud na području okruga moglo bi predstavljati problem, imajući u vidu rak-ranu ovdašnjeg sudstva u vidu „viška predmeta, a manjka kadrova“ koju već duže vreme potenciraju ovdašnje sudija.


VOX POPULI
DA LI STE ZADOVOLjNI RADOM PRAVOSUDjA U VRANjU?

Boban Janković (29), nezaposlen :
– Ne rade ispravno svoj posao.
Novica Manić (41), nezaposlen :
– Nisam zadovoljan.
Marko Ristić (24), nezaposlen :
– Nikako.
Stefan Novčić (19), učenik :
– Jesam.
Nikola Stojanović (18), ucenik :
– Nisam baš.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar