Konobar, pozornik, komandir



Konobar, pozornik, komandir

Krajem 2006. godine, u zlatna vremena Koštunice i Jočića, na mesto komandira PS Surdulica postavljen je Nenad Ivanović; biće da su Surduličani, i policajci i obični građani, očekivali nešto drugo, ali tako im se zalomilo





Nešto je, da parafraziramo Šekspira, trulo u Policijskoj stanici (PS) Surdulica. Naime, nakon penzionisanja prethodnog komandira PS, Dragana Stankovića, još za čijeg je zemana u surduličkoj policiji „škripalo“, krajem 2006. godine, u zlatna vremena Koštunice i Jočića, na mesto komandira PS Surdulica postavljen je Nenad Ivanović. Biće da su Surduličani, i policajci i obični građani, očekivali nešto drugo, ali tako im se zalomilo. Pa su bili strpljivi do izbora prošle godine, kad je „druga postala sudija“, ali Ivanović je i dalje na čelu PS. Onda je nekima puklo trpilo, pa je počela kampanja za smenu Nenada Ivanovića, po nekoliko osnova.

AVANZMANI

-Odmah po njegovom postavljenju – kaže izvor iz PS Surdulica koji je iz razumljivih razloga želeo da sačuva anonimnost – nastupilo je nezadovoljstvo među radnicima PS, kao i građanima Surdulice. Naime, ništa se suštinski nije promenilo od odlaska Stankovića, on i dalje ima veliki, rekao bih presudni, uticaj na Ivanovića. Komandir, pak, nema za to mesto predviđenu stručnu spremu, odnosno sedmi stepen, nego ima višu stručnu spremu. Bio je konobar, pa pozornik, pe vođa sektora, da bi sa dolaskom DSS i Jočića avanzovao na mesto komandira Policijske ispostave, mada ni za to nije bio kvalifikovan, a onda i za komandira PS, i to u roku od tri meseca! Ono što ga značajno „podupire“ je jaka veza sa šefom BIA u Surdulici, Bratislavom Milenkovićem.
„Vranjske“ su došle u posed predstavke upućene najvišim državnim organima, a potpisane sa „policajac PS-a Surdulica“, u kojoj se, između ostalog, navodi: „Iako sam u vreme SPS i JUL bio okarakterisan kao oponent i bio pred isključenjem iz službe, samo sam profesionalno izvršavao zadatke i shvatao demokratiju i reforme, sve do sada, ali situacija u kojoj se nalazi naše Ministarstvo, gledano sa aspekta lokalnog službenika, mnogo je lošija nego u ono vreme. Ovo nije samo moje lično mišljenje, već nas profesionalaca iz službe, i uglednih i nekompromitovanih građana Surdulice“.
Potpisnik predstavke dalje navodi da je komandir PS bivši konobar, sa višom školom, i „sa dokazanim kriminogenim radnjama iza sebe“.
„Najbitnije je“, kaže se dalje u predstavci, „da je bivši kadar JUL-a Bratislav Milenković Backo i dalje šef službe koja je navodno pretrpela reforme, a on je i dalje tu, i dalje vrši provere za prijeme i kandidate igrajući se ljudskim sudbinama, jer su po njemu nepodobni svi koji nisu pod njegovom kontrolom, a to moraju biti dokazani borci-patriote starog režima. I predsednik Tadić bi kod Backa dobio negativnu proveru. Trenutno se ja i kolege profesionalci nalazimo u stadijumu razmišljanja prilikom obavljanja zadataka, jer smo ubeđeni da nas Ivanović i Milenković verovatno notiraju samo za sebe i čekaju promene u kojima misle da će videti svoje pravo lice, propagiraju struju DSS i SRS“.

PRAZNE STRANICE

No, nisu baš svi bili tako anonimni, bar prema državnim organima, pa „Vranjske“ iz svojih izvora dolaze do predstavke Milorada Dimitrijevića, glavnog inspektora PU Vranje, o dešavanjima u PS Surdulica, upućene MUP-u, Sektoru unutrašnje kontrole, u kojoj se, između ostalog, navodi: „Obzirom da je Zakonom o policiji i Pravilnikom o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u MUP predviđena visoka stručna sprema, i pored toga je Nenad Ivanović nezakonito raspoređen na to radno mesto. Ukoliko je policijski službenik koji je najmanje 10 godina obavljao poslove rukovodioca, može se i sa neadekvatnom stručnom spremom rasporediti na radno mesto, što nije slučaj sa Ivanovićem. Napominjem da se protiv Ivanovića vodi više disciplinskih postupaka za učinjene povrede radne obaveze i dužnosti“.
Dimitrijević se dalje obraća Birou za predstavke i pritužbe MUP-a, pa iz Unutrašnje kontrole dobija odgovor da su na osnovu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, izdvojene informacije koje se odnose na ličnost policijskog službenika Nenada Ivanovića. Pa dopis, doslovce, izgleda ovako: „Na osnovu prikupljenih obaveštenja i saznanja, obavljenih razgovora i uvida u službenu dokumentaciju utvrđeno je sledeće činjenično stanje“: pa sledi prazna stranica. No, štivo se nastavlja: „Na okolnosti imenovanja Nenada Ivanovića… obavljen je razgovor sa nečelnikom PU u Vranju, o čemu je sačinjena službena beleška“: pa slede dve prazne stranice. Cinizam izbija u završnom pasusu: „Imajući u vidu napred navedeno(!) predlažemo“…
Kao neku vrstu satisfakcije, Dimitrijević je dobio dopis iz Biroa za pritužbe i predstavke MUP-a, u kome se navodi: „Na osnovu izvršenih provera, prikupljenih podataka i obaveštenja, utvrđeni su određeni propusti prilikom raspoređivanja Nenada Ivanovića na radno mesto komandira PS Surdulica, zbog čega će biti preduzete odgovarajuće mere iz nadležnosti Ministarstva“.
Dopis je potpisan od šefa Biroa, Svetlane Tratar, datiran od 31. marta 2009. godine. „Odgovarajuće mere“, ma šta to podrazumevalo, nisu dale nikakve rezultate, jer je Nenad Ivanović i dan danas na čelu PS Surdulica.
-Pa šta ste drugo očekivali – u lice nam se smeje jedna od javnih ličnosti iz Surdulice – kad je on školski drug Ivice Tončeva, intimusa i ličnog savetnika ministra policije i potpredsednika Vlade Srbije, imenjaka Dačića, koji mu je letos bio na glamuroznoj proslavi rođendana sina, u hotelu u Surdulici, gde je gostovao i Ivanović.
BIA, savetnik resornog ministra, ministar lično… Hm, ovome se čoveku karijera smeši; bar dok traje koalicija.


I LAKŠE I TEŽE
Izvodi iz biografije Nenada Ivanovića, komandira PS Surdulica:
-Rešenjem disciplinskog starešine PU u Vranju DS br. 116-71/2008 od 29. oktobra 2008. oslobođen je disciplinske odgovornosti za lakšu povredu službene dužnosti – postupanje protivno nalogu ili uputstvu za obavljanje poslova koje je izazvalo ili moglo izazvati štetne posledice manjeg značaja.
-Rešenjem istog organa, br. DS-116-91/08 od 22. aprila 2009. kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 30 posto mesečne plate u trajanju od dva meseca, zbog učinjene teške povrede službene dužnosti – svaka radnja, odnosno propuštanje radnje kojom se onemogućava, ometa ili otežava izvršavanje službenih zadataka i ponašanje koje šteti ugledu službe ili narušava odnose među zaposlenima.
-Pred disciplinskim starešinama PU Vranje, u toku su dva disciplinska postupka protiv Nenada Ivanovića: DS-116-100/09 zbog učinjene teške povrede službene dužnosti, i DS-116-154/08 – izdavanje ili izvršavanje naređenja kojim se protivpravno ugrožava sigurnost ljudi ili imovina.
Na pitanja koje su „Vranjske“ poslale na tri adrese – kabinetu ministra MUP, načelniku PU Vranje i lično Nenadu Ivanoviću, dobili smo odgovor samo iz Vranja: „Policijski službenik Nenad Ivanović ne mesto komandira PS Surdulica postavljen je u skladu sa važećim propisima“. Iako je je u dopisu iz PU Vranje jasno naznačeno da se drugi podaci o ličnosti mogu dobiti „samo na osnovu slobodno datog pristanka lica“, Nenad Ivanović nije želeo da bilo šta komentariše.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar