Sve veći broj kancera



Sve veći broj kancera

Povećanje je moglo da nastane zbog blagovremenog prijavljivanja, zbog boljeg dijagnostifikovanja, a možemo govoriti i o postojanju mnogih rizikofaktora kao što su stres, pušenje i nekvalitetna ishrana. Zato se ne može tvrditi sa sigurnošću da je broj novootkrivenih malignih bolesti povećan zbog bombardovanja Pljačkovice – kazala je dr Antić





Situacija nije alarmantna, ali će Grad ići do kraja kako bi se sve isteralo na čistac, saopšteno je novinarima posle dugo išekivanog sastanka Radne grupe za utvrđivanje stvarnog stanja u vezi sa radijacijom na teritoriji Vranja.

PRATIĆEMO STANjE

– Tačno je da ima povećanja broja obolelih od kancera, ali je tačno i to da je cela Srbija ugrožena sa 30.000 novoobolelih. Neki okruzi, poput Braničevskog, imaju mnogo više novoobolelih od kancera nego Pčinjski, ali mi moramo da govorimo istinu i da pratimo stanje. Da li je to povećanje uzročno povezano sa projektilima od osirimašenog uranijuma može se reći tek kada se napravi projekat i sprovedu određena ispitivanja. Tada možemo da budemo sigurni da li smo ozračeni ili nismo – rekao je predsednik Radne grupe dr Nenad Mladenović.
Direktorka Zavoda za javno zdravlje u Vranju dr Eržika Antić iznela je podatke koji pokazuju da je 2000. godine bilo 185 novootkrivenih kancera, dok je u 2006. taj broj skočio na 398. Statistika pokazuje da su od maligniteta najčešće stradali organi za disanje, potom organi za varenje i ženski polni organi. Na četvrtom mestu nalaze se tumori dojke.
– Svako postavlja pitanje – zbog čega? Porast je mogao da nastane zbog blagovremenog prijavljivanja, zbog boljeg dijagnostifikovanja, a možemo govoriti i o postojanju mnogih rizikofaktora kao što su stres, pušenje i nekvalitetna ishrana. Zato se ne može tvrditi sa sigurnošću da je broj novootkrivenih malignih bolesti povećan zbog bombardovanja Pljačkovice – kazala je dr Antić.
Radna grupa je nedavno zatražila izveštaj o uticaju osiromašenog uranijuma na civilno stanovništvo od Ministarstva zdravlja, ali je saopšteno da otuda još ništa nije stiglo.
Novinarima je prezentovan i izveštaj Instituta „Dr Dragomir Karajović“, čiji stručnjaci su od 2001 – 2008. dva puta godišnje prikupljali uzorke pijaće vode, dok su sa Pljačkovice ispitivani uzorci vegetacije sa mesta koje je pogođeno projektilima od osiromašenog uranijuma, kao i iz neposredne okoline.
– Rezultati pokazuju da voda zadovoljava kriterijume o radiološkoj isravnosti i da se može koristiti za piće. U ograđenom prostoru na Pljačkovici, zemljište i vegetacija pokazuju da su aktivnosti radionukleida na istom nivou kao i u drugim regionima na kojima nije postojala kontaminacija osiromašenim uranijumom – naveo je dr Mladenović detalje ovog izveštaja.

PČELE KAO DETEKTORI

Fizičar Miroslav Simić potvdio je da su i ovogodišnja ispitivanja Zavoda za javno zdravlje pokazala da je voda radiološki ispravna. Prema njegovim rečima, svih 32 uzorka, uzetih sa više mesta, pokazali su da nema prisustva osirumašenog urana u pijaćoj vodi.
Novinare je interesovalo i zašto Sistem za ranu najavu radijacionog akcidenta u Vranju beleži najveću dozu zračenja u Srbiji. Simić je tim povodom naveo da ZZJZ nije obavešten o postavljanju mernih instrumenata, dodajući da sistem nije postavljen da meri zračenje sa Pljačkovice, nego da bi upozorio na eksploziju neke nuklearne cenrale u okruženju.
– Na internetu ne vidimo kako su i da li su ti detektori kalibrisani i kolika je greška instrumenta. Nije navedeno ni kakav je geološki sastav zemljišta, da li postoji zračenje iz okoline od radioaktivnih gromobrana, odnosno da li postoji neki zatvoreni izbori zračenja u „Zavarivaču“. Mesta panici nema, jer izmerene vrednosti od 130 – 140 nanosiverta nisu alarmantne. Za ljude koji rade rentgen dijagnostiku to su veoma male doze u odnosu na ono sa čim se oni svakodnevno sreću – kazao je Simić, dodajući da bi Ministarstvo životne sredine ipak trebalo da pruži detaljno objašnjenje o svemu tome.
On je naveo da pomenuti sistem meri gama zrake, odnosno prirodni fon zračenja, što nema veze sa uranom na Pljačkovici.
– Uran 238 je dominantno alfa izvor i on ne može da se detektuje ni na metar od instrumenta. Da je to moguće, mi bismo izvadili sve projektile na Pljačkovici. Osirumašeni uran nije toliko opasan kao radioaktivni element, koliko je opasna njegova hemijska toksičnost i ulazak u lanac ishrane. Zato ćemo pratiti vode, ali i med, da bismo iskoristili pčele kao male detektore stanja naše životne sredine – rekao je Simić.


NOVORODjENČAD
Podaci Zavoda pokazuju da je povećan i morbiditet kod novorođenčadi, odnosno urođene nakaznosti, deformacije i hromozomske nenormalnosti. Od 2001. do 2005. bilo je u proseku po 20 zabeleženih slučaja, dok je u 2007. taj broj skočio na 64, a u 2008. na 73.
– Postoji porast, ali se sa sigurnošću ne može tvrditi šta je uzrok. Zavod bi trebalo da radi na monitoringu zdravlja stanovništva u Pčinjskom okrugu, kako bi se sve dileme razrešile. Program bi trajao najmanje četiri godine, na 2.500 ispitanika u zahvaćenim područjima – kazala je dr Antić, dodajući da su za realizaciju potrebna znatna sredstva koje bi trebalo zatražiti od Republike.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar