Njet dakumenta, njet čeloveka

Eko Taxi Vranje

Njet dakumenta, njet čeloveka

Gradski čelnici ne poriču da je na ime reprezentacije u toku ove godine plaćeno 1,8 miliona dinara, ali napominju da se milion i kusur odnosi na cehove iz 2007. i 2008. koji su plaćeni sada. Kao da se za te pare nije pojelo i popiloPosle podatka iz prošlog broja naših novina, po kome troškovi u ugostiteljskim objektima Kabineta gradonačalnika, Gradskog veća i Skupštine od početka ove godine pa do kraja novembra iznose 1.872.155,50 dinara, mnogi se gradski otac, svaki na svoj način, uznemirio. Zoran ANTIĆ, potpredsednik Skupštine i gensek vranjskih socijalista, na „Otvorenom danu“ te stranke za medije 1.decembra konstatovao je, na primer, aludirajući na Gradsku upravu od koje smo dobili podatke, da jedna te ista osoba već duže vreme unazad konstruiše afere.
– Te afera stanovi, te ovo, te ono, sad reprezentacija. Za troškove reprezentacije najodgovorniji je načelnik Gradske uprave (Nebojša Ljubić iz DS; p.a.) – rekao je Antić.

NISMO DRČNI

On je dodao da aktuelno rukovodstvo Vranja ne koristi usluge kafana jer, kako se izrazio, ne vodi kafansku politiku. Na ovu tvrdnju nadovezao se gradonačelnik Miroljub STOJČIĆ, koji je ustvrdio da su Vranjske u prošlom broju iznele neistinite informacije glede kafanske reprezentacije:
– Ovo rukovodstvo nije drčno, mi veoma malo koristimo usluge ugostiteljskih objekata – rekao je on.
Prema Stojčićevim rečima, posao da hranom i pićem služi gradske funkcionere i njihove goste dobio je, na tenderu, Simpov restoran „Pržar“, a u ovogodišnju reprezentaciju ušli su i gradski praznici, 7. septembar i 31. januar, te Duhovi, gradska slava.
– Pravo na potpisivanje računa, osim mene, imaju moj zamenik, pomoćnici, predsednik Skupštine i njegov zamenik, članovi Gradskog veća i, po ovlašćenju načelnika Gradske uprave, načelnici sekretarijata.
Izlaganje na „Otvorenom danu“ bilo je uvod za gradonačelnikove odgovore na pitanja oko troškova reprezentacije koje smo mu postavili nešto ranije:
– Ono što je bitno, za pokriće troškova reprezentacije dozvoljeno je izdvojiti tri odsto sredstava iz budžeta, a mi smo daleko od toga – piše Stojčić i objašnjava:
– Pogrešno ste interpretirali podatke koji su vam dati iz Gradske uprave. Oni se odnose na 2007, 2008 i 2009. godinu, tako da nije tačna vaša tvrdnja da je na ime reprezentacije samo u ovoj godini utrošeno 20.000 evra. U 2009. godini za ovu stavku izdvojeno je oko 690.000 dinara, i to je jedina tačna informacija. Ona se odnosi i na Kabinet, Gradsko veće, Stručnu službu za skupštinske poslove i Gradsku upravu. Napomenuo bih da je deo tih sredstava iskorišćen i za organizovanje gradskih svečanosti. Za poslednju proslavu, recimo, račun iznosi 120.000 dinara.
Igor ANDONOV, zamenik gradonačelnika, naredio je, nakon našeg teksta, nadležnim službama da mu dostave sve podatke vezane za troškove reprezentacije.
– Od ukupno nešto preko 1,8 miliona, ove godine potrošeno je 698.155 dinara za reprezentaciju. Međutim, ove godine platili smo 1.059.855 po računima iz 2008. i 114.147 iz 2007. godine, tako da su i ovi iznosi uračunati u onih 1,8 miliona. Ovo je dokaz da, kada se hoće, može manje da se troši – kaže Andonov, čija je Demokratska stranka na vlast, u koaliciji sa SPS, došla sredinom kalendarske 2008.
E, sad da vidimo u čemu je problem. Da li je ove godine, kao što smo objavili u prošlom broju, za troškove reprezentacije plaćeno 1.872.144,50 dinara? Jeste. Nismo li se u tom tekstu ogradili rečenicom da su neki računi napravljeni 2008. a plaćeni 2009? Jesmo. Iz izjava gradskih otaca može se steći utisak kao da onog miliona, koliko je doplaćeno za reprezentaciju iz 2008, uopšte i nema. „Njet dakumenta, njet čeloveka“, što bi rekao drug Koba.

I VIZIT KARTE

Zato, da se podsetimo zvaničnih podataka Gradske uprave. Od početka godine, zaključno sa 24. novembrom, troškovi reprezentacije Skupštine grada, Gradskog veća i Kabineta gradonačelnika iznose 2,835 miliona dinara. Od toga je za račune u kafanama, restoranima i drugim ugostiteljskim objektima, izdvojeno 1.872.144,50 dinara. Ako se ovoj cifri doda 500.000 dinara, koliko je za reprezentaciju izdvojila Gradska uprava, dolazi se do podatka da je ukupno za reprezentaciju dato oko 3,3 miliona dinara. Međutim, za sada je to manje od ukupnih troškova za reprezentaciju 2008, koji su iznosili 3,77 miliona za 2008. (oko 0,25 odsto gradskog budžeta od 1,67 milijardi dinara), čime se Vranje svrstalo u „zlatnu sredinu“ među gradovima u Srbiji. Od toga je Gradska uprava potrošila 823.450 dinara, a ostatak Kabinet, GV i Skupština. Prema objašnjenju iz Gradske uprave, glavne stavke u troškovniku su kokteli povodom svečanosti koje organizuje Grad, hrana i piće u restoranima, štampanje kalendara i vizit karti, slike, cveće, smeštaj gostiju koji dolaze sa strane i usluge čajne kuhinje prilikom održavanja sednica Skupštine i Gradskog veća. Konačno, ovi troškovi manji su od 4.413.000 dinara, koliko su za reprezentaciju 2007. godine, kada su opštinsku vlast činili SPS i DSS.  • Ostavi komentar