Nisam zaposlio ženu političkim vezama



Nisam zaposlio ženu političkim vezama

Ivanović naglašava da bi svako pominjanje njegove Demokratske stranke u vezi zapošljavanja supruge Aleksandre u Zdravstvenom centru bilo zlonamerno. Uroš Trajković, direktor ZC nije nam odgovorio na koji način i po kom osnovu je Ivanovićeva dobila posao





Aleksandra Ivanović, supruga člana Gradskog veća zaduženog za sport i omladinu Dejana IVANOVIĆA, zaposlila se pre dvadesetak dana u Zdravstvenom centru (ZC). Kako je Ivanović funkcioner Demokratske stranke, građani koji čuju ovakvu vest, poučeni nekim iskustvima iz prošlosti, odmah pomisle da se njegova lepša polovina nije baš slučajno zaposlila, već da je reč o političkom posredovanju.
Ako bismo tražili takvu vrstu konotacije u ovoj priči, malo je nelogično da suprugu uglednog člana DS kao idealno kadrovsko rešenje vidi čelnik lokalnog G17 plus, dr Uroš TRAJKOVIĆ, direktor ZC. S jedne strane, teško da bi Trajković bio tako „fin“ da preskače ljude iz vlastitih redova (koji bi za njega „ruku u vatru“) i postane dobročinitelj političkim takmacima, pa bili oni najbliži srodnici njegovih koalicionih partnera. Ipak, svedoci smo i drugačijih dilova i činjenice da direktori često vode kadrovsku politiku pod uticajem nekih drugih veza, ne samo političkih. Posebno ako znamo da je za dobijanje bilo kakvog normalnijeg posla u Srbiji neophodno imati „nekoga“.

BILO JE BEZ VEZE

Ivanović u startu odlučno demantuje priče o korišćenju političkih veza i „demokratskim preporukama“ za zapošljavanje supruge, nazivajući ih insinuacijama.
– To nema nikakve veze sa mnom, ni sa politikom. Nikakvi stranački dilovi u vezi s tim nisu pravljani. Zato bi svako dovođenje stranke i mog političkog angažmana u vezu s ovim slučajem bilo zlurado i zlonamerno – kaže Ivanović.
On dodaje da je njegova supruga počela da radi u administraciji ZC pre dve-tri nedelje.
– Bila je pre toga na evidenciji Filijale nacionalne službe za zapošljavanje kada je ZC raspisao konkurs za prijem ljudi. Ona je primljena na određeno vreme, do Nove godine. Uostalom, uopšte i nije sigurno da će tamo ostati – navodi Ivanović.
Igor ANDONOV, potpredsednik Gradskog odbora DS i zamenik gradonačelnika, bio je zatečen informacijom da je Ivanovićeva supruga dobila posao. On, međutim, odbacuje mogućnost da je stanka na bilo koji način uticala na kadrovsku politiku ZC.
– Garantujem da to nema nikakve veze sa našom strankom i da niko od nas, pa ni Ivanović, sigurno nije intervenisao da njegova supruga dobije posao. Iskreno rečeno, po zakonu svako ima pravo na rad. Tako da se ne može zameriti što se neko od rodbine političara iz vlasti zaposlio na ovom ili onom mestu, ukoliko je regularno učestvovao na konkursu – mišljenja je Andonov.

ČIJE JE RADNO MESTO

Situaciju je dodatno zakomplikovala vest koja se pronela gradom da je Ivanovićeva supruga upala na radno mesto koje je, navodno, čuvano za Tomislava Stamenkovića, rođenog brata Slobodana STAMENKOVIĆA, potpredsednika GO DS i predsednika gradske skupštine.
– Nemam tu informaciju – tvrdi prvi vranjski parlamentarac – niti sam u nečemu takvom učestvovao.
Stamenković dodaje da u stranci nikada nije razgovarano o pitanju zapošljavanja Ivanovićeve supruge.
– Stranačka priča u vezi sa tim sigurno nije bila. S druge strane, svako ima pravo da konkuriše za posao i mi ne možemo da sprečavamo našu rodbinu da traži posao samo zato što smo funkcioneri DS – obrazlaže Stamenković.
Verujemo da bi mladim, nezaposlenim ljudima, draže bilo da žive u normalnoj državi i posao dobijaju bez učlanjivanja u političke stranke, plaćanja radnih mesta i traženja ličnih veza sa direktorima. Ali, da se ne lažemo, svi znamo da je u zemlji Srbiji, posebno u ovom gradu gde posla nema ni za lek, to zasad nemoguća misija. Osim ako po nečemu niste posebni.


PROFIL
Ivanovićeva supruga Aleksandra ima 28 godina. Završila je srednju Ekonomsku školu, a trenutno studira na Fakultetu za uslužni biznis (FABUS) u Vranju. Dosad je bila bez posla. Ivanovići imaju dva sina.

KADROVSKU POLITIKU VODI UROŠ
Prvog radnog dana ove sedmice direktoru ZC Urošu Trajkoviću poslali smo faks sa pitanjima o zapošljavanju Aleksandre Ivanović. Do roka predviđenog za zaključenje ovog broja našeg lista (sreda 2. decembar, 13 sati) on nam nije odgovorio na koji je način, po kom osnovu i na kom radnom mestu zaposlena supruga Dejana Ivanovića. I pored dodatnog napora (više poziva na lični mobilni i fiksni telefon Uprave ZC) nismo uspeli ni da čujemo Trajkovića.
Dr Rade RISTIĆ, Trajkovićev zamenik, kazao nam je da bi mogao da nam izađe u susret u pogledu bilo kog drugog pitanja, ali da je za vođenje kadrovske zadužen isključivo direktor ZC.
– Takve podatke vam može dati samo direktor. Mogu samo da ga podsetim da ste poslali pitanja – objasnio nam je Ristić.
– Prvi put to čujem – odgovorio je na naše pitanje direktor Bolnice, dr Dušan ALEKSIĆ – a i ne moram da znam ko je ovde dobio posao jer ta problematika nije u mom opisu posla. Za to je zadužen direktor ZC.

KO ĆE KOME, AKO NE SVOJ SVOME
Sumnje na nepotizam i angažovanje političkih veza stranačkih prvaka prilikom zapošljavanje bliskih srodnika, bilo je ove godine u nekoliko navrata. Sunčica, supruga predsednika gradskog parlamenta Slobodana Stamenkovića, zaposlila se sredinom jula u vranjskoj ekspozituri Poštanske štedionice AD. Stamenković je tvrdio da je primljena na određeno vreme preko konkursa, dok su iz Filijale nacionalne služne za zapošljavanje demantovali da je u tom periodu Poštanska štedionica raspisivala bilo kakav konkurs za primanje novih ljudi.
U aferi „Menjam ženu“, demokrata Goran Petrović, direktor JP „Novi Dom“ zaposlio je svoju ženu u Direkciji za razvoj i izgradnju, a njegov partijski kolega iz Direkcije, Dragan Stojković, svoju životnu saputnicu u „Novom Domu“.
U avgustu je direktor „Vodovoda“, socijalista Stojan Dimčić, na mala vrata u firmu koju vodi doveo svog sina Gorana, inače diplomiranog arhitektu. U novembru je u finansijskom sektoru ZC, sa diplomom tekstilnog tehničara, zaposlena Nataša Spasić, rođena sestra lokalne ministarke ekologije Nele Cvetković.
– Kao sestra sam osećala obavezu da joj pomognem oko posla – barem je bila iskrena Cvetkovićeva.

ODREŠENE RUKE DIREKTORA
U Filijali Nacionalne službe za zapošljavanje rekli su nam da oni ne moraju nužno znati da je neko sa evidencije dobio posao preko konkursa.
– Poslodavac može na drugi način angažovati ljude. Na primer objavljivanjem oglasa u štampanim medijima. Dakle, nije u obavezi da potrebu za radnikom prijavi nama – kazala nam je PR NSZ Silvana GAVRILOVIĆ.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar