Za ćevape 20.000 evra



Za ćevape 20.000 evra

U toku ove godine iz budžeta je za iće, piće, cveće i kalendare otišlo 3,3 miliona dinara





Od početka godine, zaključno sa 24. novembrom, troškovi reprezentacije Skupštine grada, Gradskog veća (GV) i Kabineta gradonačelnika iznose 2,835 miliona dinara. Od toga je za račune u kafanama, restoranima i drugim ugostiteljskim objektima, izdvojeno 1.872.144,50 dinara, uz napomenu da su u ovaj iznos ušli i neki računi napravljeni prošle a plaćeni ove godine.

DA MALO BANALIZUJEMO

Da malo banalizujemo čitavu stvar, čisto poređenja radi: ako znamo da je prosečna cena porcije ćevapa u gradskim kafanama 300 dinara, ispada da je na teret građana u toku ove godine neko pojeo 6.240 porcija, ili 62.400 komada ćevapa (ili, ako vam je lakše, popijeno je oko 6.000 litara stonog vina). Ako se ovoj cifri doda 500.000 dinara, koliko je za reprezentaciju izdvojila Gradska uprava, dolazi se do podatka da je ukupno za reprezentaciju dato oko 3,3 miliona dinara. Međutim, za sada je to manje od ukupnih troškova za reprezentaciju 2008, koji su iznosili 3,77 miliona za 2008. (oko 0,25 odsto gradskog budžeta od 1,67 milijardi dinara), čime se Vranje svrstalo u „zlatnu sredinu“ među gradovima u Srbiji (vidi tabelu). Od toga je Gradska uprava potrošila 823.450 dinara, a ostatak Kabinet, GV i Skupština. Prema objašnjenju u dopisu iz Gradske uprave, od koje smo dobili ove podatke, glavne stavke u troškovniku su kokteli povodom svečanosti koje organizuje Grad, hrana i piće u restoranima, štampanje kalendara i vizit karti, slike, cveće, smeštaj gostiju koji dolaze sa strane i usluge čajne kuhinje prilikom održavanja sednica Skupštine i Gradskog veća. Nebojša LjUBIĆ, načelnik Gradske uprave napominje da je 823.450 dinara 2008. utrošeno na nabavku robe za čajnu kuhinju, koja tokom čitave godine opslužuje zaposlene sokovima, vodom, čajevima i sokovima, ali da se 50 odsto tog novca vraća u budžet, jer radnici Uprave sami plaćaju okrepljenje.
– Ove godine je Gradska uprava znatno smanjila troškove reprezentacije, tako oni u ovom momentu iznose oko 500.000 dinara, što je za 300.000 manje nego 2008. Trudimo se da štedimo na svim poljima – kaže Ljubić, kadar Demokratske stranke.
Ljubićevu tvrdnju potkrepljuju zvaničan dopis Gradske uprave o troškovima reprezentacije za 2007. od 4.413.000 dinara.
Uvidom u tabelu troškova reprezentacije, uočavaju se nekolike nelogičnosti. Primera radi, grad Subotica u tu svrhu potrošio je milion dinara više od Vranja, ali je istovremeno budžet Subotice tri puta veći od vranjskog. Ili, recimo, Inđija, koja je doduše manja od Vranja, ali je zato jedna od najrazvijenijih opština u Srbiji, za reprezentaciju je potrošila nešto preko dva miliona.

SLEDI SASTANAK

Predrag Stojković, lider vranjskih radikala kaže da se na troškovima za reprezentaciju najbolje može videti koliko vlast brine o građanima.
– Mislim da je, najblaže rečeno, neumesno da se u ovo krizno vreme toliki novac daje na luksuz. Mi se zalažemo za to da se ovi troškovi svedu na najmanju moguću meru – kaže Stojković.
Igor Andonov, zamenik gradonačelnika i funkcioner lokalnog odbora Demokratske stranke kaže da trenutnno nema precizne podatke o troškovima reprezentacije, ali da će o tome svakako razgovarati sa partnerima u vlasti:
– Decembra ćemo organizovati sastanak gradskih čelnika o tome gde je u toku godine trošen novac, tako da će i reprezentacija doći na dnevni red. Otvorićemo mnoga pitanja, pa i ovo, a ja ću tek nakon tog sastanka moći da kažem da li su troškovi realni, mali ili veliki – kaže Andonov.


ISTRAŽIVANjE
Istraživački centar Nezavisnog udruženja novinara Srbije (CINS) objavio je letos rezultate istraživanja o platama čelnih ljudi i ostalim troškovima tridesetak gradova i opština u Srbiji. Međutim, Grad Vranje je CINS-u, koji se pozvao na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, osim spiska zarada, dostavio još samo podatak o troškovima reprezentacije za 2008, iako u upitniku postoje i stavke o troškovima korišćenja mobilnih telefona, dnevnica u zemlji i inostranstvu, uslugama po ugovoru i specijalizovanim uslugama. Tabela troškova reprezentacije, koju je objavio CINS, izgleda ovako:

Grad Troškovi reprezentacije 2008.
Vranje 3.769.952
Šabac 2.625.431
Zrenjanin 6.689.596
Čačak 604.220
Inđija 2.054.279
Leskovac 3.826.381
Pančevo 2.699.752

GLAS NARODA
DA LI TREBA UKINUTI REPREZENTACIJU POLITIČARIMA?

Marko Mladenović (18), učenik :
– Treba, nisu zaslužili.
Stefan Denković (18), radnik :
– Trebalo bi.
Žarko Manasijević (20), student :
– Naravno da treba.
Dragoljub Stošić (19), student :
– Nema potrebe.
Miloš Djorđević (19). Učenik :
. Ne znam.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar