Radost, razvoj i nemir



Radost, razvoj i nemir

Albanski lideri se godinama protive izgradnji ovakvog objekta tvrdeći da pripadnici multietničke policije mogu da se izbore sa bezbednosnim problemima





Srbija je konačno dobila svoj „Bondstil“. Prošlog ponedeljka (23.novembar), šest godina nakon donošenja odluke o izgradnji, u prisustvu državnog i vojnog vrha svečano je otvorena vojna baza „Jug“ na brdu Cepotina pet kilometara južno od Bujanovca.

KO ĆE DA SE RADUJE

– Svi građani Srbije koji žele mir i stabilnost u regionu i najbolje međunacionalne odnose treba da budu zadovoljni otvaranjem baze. Svi koji ne žele mir i svi koji se bave organizovanim kriminalnom ne treba da budu zadovoljni – rekao je predsednik Srbije Boris Tadić, koji je otvorio bazu.
Nezadovoljnih, međutim, ima, a tu listom spadaju lideri albanskih političkih partija, koji se godinama protive izgradnji ovakvog vojnog objekta na jugu Srbije. Predstavnici Albanaca iz Bujanovca i Preševa, čije su stranke na vlasti u ovim opštinama, godinama traže demilitarizaciju regiona, tvrdeći da pripadnici multietničke policije mogu da se izbore sa bezbednosnim problemima. Osim toga, oni smatraju da je 1,7 milijardi dinara, koliko je koštala izgradnja baze, trebalo uložiti u ekonomski razvoj regiona.
Predsednik SO Bujanovac Jonuz Musliju kaže da niko od albanskih lidera nije ni bio pozvan da prisustvuje ceremoniji otvaranja baze na Cepotini.
– Vlast u Beogradu ponaša se kao da se ne nalazimo u Srbiji. Jedino tako mogu da protumačim činjenicu da nas niko nije pozvao na otvaranje baze, iako smo legitimni predstavnici građana – kaže Musliju, inače lider Pokreta za demokratski progres (PDP).
Musliju, kao jedan od bivših komandanata Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB), iz perioda sukoba 2000-2001. godine sa državnim oružanim snagama, žestoko se protivi izgradnji baze u okolini Bujanovca.
– Umesto demilitarizacije, dobijamo gomilanje oružanih snaga, što veoma uznemirava albansko stanovništvo – kaže Musliju.
Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi otvaranje baze doživljava kao militarizaciju regiona.
– Mi smo se od početka suprotstavljali ideji postojanja specijalnih snaga policije i vojske u ovom regionu, tako da mislim da ova baza neće doprineti stabilnosti. Nije bilo potrebno da se region militarizuje otvaranjem baze i stvara privid postojanja vanrednog stanja – izjavio je Kamberi, funkcioner Partije za demokratsko delovanje (PDD).
Riza Halimi, predsednik PDD-a i jedini albanski narodni poslanik, pak, ne dovodi u pitanje pravo države da gradi vojne objekte gde hoće, ali ističe da je posebno loše to što će tamo biti smeštene antiterorističke jedinice, budući da jug Srbije, kao nacionalno mešovita sredina, nije baš najpodesnije mesto za takve snage.
Halimi smatra da je bilo bolje da je država na području Bujanovca i Preševa podsticala privredni razvoj, a sličan stav ima i predsednik SO Preševo Skender Destani, koji smatra da se novac uložen u bazu „Jug“ mogao upotrebiti za ekonomski oporavak regiona.
– Pored toga što će dodatna militarizacija regiona uznemiriti Albance, mislim da je umesto u bazu, taj novac trebalo uložiti u infrastrukturu i otvaranje novih radnih mesta -kaže Destani, inače predsednik Demokratske unije Doline (DUD).

A KO JE UZNEMIREN

Vojna baza „Jug“ je najbolji dokaz da država nije uvažila takve stavove i zahteve. Na Cepotini je sada najmoderniji objekat kasarnskog tipa koji poseduje Vojska Srbije. Prostire se na 35 hektara i ima oko 22.000 kvadrata visoke gradnje, i moći će da primi oko 1.000 vojnika. U sve to do sada država je, većinom iz NIP-a, uložila preko 1,7 milijardi dinara. Štaviše, kako je najavljeno, baza će u budućnosti biti proširena za dodatnih 65 hektara, gde će biti napravljen međunarodni centar za obuku profesionalaca za učešće u mirovnim misijama.
Stručnjaci kažu da je baza locirana na idealnom mestu: na brdu, pet kilometara južno od Bujanovca, u blizini Kopnene zone bezbednosti i administrativne linije sa Kosovom, a udaljena je oko 90 kilometara od granice sa Bugarskom i tridesetak kilometara od granice sa Makedonijom. Profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić kaže da baza ima strateški značaj za Srbiju.
Predsednik Srbije Boris Tadić je na otvaranju rekao i to da baza predstavlja razvojni kapacitet za region juga Srbije jer će u njoj moći da se zaposle stanovnici tog regiona.
Ipak, među onima koji bi mogli da potraže zaposlenje neće biti Albanaca, jer oni već godinama pričaju da ne žele vojnu bazu u svojoj blizini.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar