Vranjanci, ne paničite



Vranjanci, ne paničite

Simptomi su slični, jedino lekar na osnovu kliničke slike i uzimanjem brisa iz ždrela i uzorkom krvi može da potvrdi da li je u pitanju novi grip





Panika građana u Vranju zbog pandemije novog gripa (A H1N1)ne jenjava, a i pored toga što je epidemiološka situacija u Srbiji nepovoljna, dr Nenad Mladenović, lokalni ministar zdravlja, tvrdi da nema razloga za paniku, jer je prvi veliki talas epidemije bio očekivan. Simptomi sezonskog gripa i novog su veoma slični. Mladenović objašnjava kako prepoznati simptome novog gripa, kako se oni razlikuju od običnog sezonskog, kako reagovati i koje su osnovne mere prevencije. Simptomi sezonskog i novog gripa razlikuju se u odnosu na decu i odrasle, jer deca imaju neke svoje specifičnosti.

KAD MU VREME NIJE

Jedna od bitnih razlika jeste da se svinjski grip pojavljuje kad mu vreme nije, u Meksiku su zabeleženi prvi slučajevi još u letnjem periodu, i karakteristično je da se prenosi sa životinja na čoveka kao i da brzo mutira.
– Simptomi su slični, gotovo isti, jedino lekar na osnovu kliničke slike, posle uzimanja brisa iz ždrela i nosa i preko uzorka krvi može da potvrdi da li je u pitanju novi grip. Lekari daju grupne prijave u toku jedne nedelje kod koliko osoba se sumnja na prisustvo novog gripa. Prošle nedelje je dijagnostikovano 19 slučajeva pri Školskom dispanzeru dece koji imaju simptome slične gripu, ali to ne mora da znači da je u pitanju novi grip. Kod novog gripa inkubacija traje veoma kratko, od dva do tri dana, telesna temperatura prelazi 38, 5 stepeni, dolazi do pojave suvog kašlja, sekrecije iz nosa, kijanja, malaksalosti, glavobolje praćene povraćanjem kod starije dece i odraslih, dok je kod manje dece izraženija temperatura preko 39 stepeni. U slučaju da su zahvaćeni određeni organi dolazi do ubrzanog ili otežanog disanja, kod beba može čak doći i do prestanka disanja. Kod dece koža pobledi i dobija plavičastu boju, dolazi do dehidracije, dok se kod odraslih javlja povišeni pritisak, poremećaj srčanog rada, glavobolje, opšta slabost – kaže dr Mladenović.

SIMPTOMI

U Vranju su verifikovana dva slučaja novog gripa, a još za dvoje pacijenata čekau se rezultati analize:
– U Vranju su verifikovana dosad dva slučaja obolelih od novog gripa (jedna trudnica i mladić iz Gornje čaršije). Analize su rađene kod nekoliko dece školskog i predškolskog uzrasta, ali nalazi su bili negativni. Trenutno su u radu još dve analize zbog sumnje na postojanje novog gripa – u pitanju je jedna medicinska sestra sa Infektivnog odeljenja i jedno dete koje je na izolaciji na Dečjem odeljenju – navodi dr Nenad Mladenović, koji je i zamenik predsednika gradskog Kriznog štaba za borbu protiv novog gripa.
Međutim, naš sagovornik kaže da mesta za paniku nema jer je sezonski grip opasniji:
– Nema razloga za paniku, jer činjenica je da je smrtnost od sezonskog gripa veća. Sezonski grip se javlja u toku zime, a svinjski i u letnjem periodu, ali se smatra da je mnogo patogeniji za čoveka. Čak se kod novog gripa javljaju lakši oblici bolesti, dok su kod sezonskog gripa skoro svi organi ugroženi, naročito respiratorni trakt – priča dr Mladenović.
Bolnica je spremila 160 izolacionih postelja na raznim odeljenjima, poseduje pet respiratora a nadležni kažu da još nekoliko treba da stignu. Ako se ti kapaciteti popune, pacijenti će se smeštati u Centru za razvoj socijalnih usluga (bivši Dom za nezbrinutu decu) .
Vakcine se očekuju decembra, do tada poželjno bi bilo primenjivati preventivne mere. A tu su i beli luk, rakijica i slaninica.


PREVENCIJA
– redovno pranje ruku tekućom vodom i sapunom
– izbegavati skupove gde ima dosta ljudi
– držanje odstojanja od najmanje jednog metra od drugih ososba
– prilikom kijanja ili kašlja pokrivanje usta i nosa maramicom koju nakon upotrebe baciti u kantu
– ako se za pokrivanje usta i nosa upotrebe dlanovi – ruke se moraju odmah oprati
– izbegavanje rukovanja, grljenja i ljubljenja u slučaju pojave kašlja i kijanja.
– provetravanje prostorija

PRVI ĆU DA SE VAKCINIŠEM
Prema Mladenovićevim rečima, svaki građanin treba da se vakciniše protiv sezonskog gripa, a najbolji period za to jeste od oktobra do polovine decembra, jer se antitela stvaraju za 15 do 20 dana. Poželjno je primiti vakcinu jer je to jedina i prava zaštita, naročito kod osoba koji su izložene većem riziku od oboljevanja, a to su sledeće kategorije: deca, zbog nestabilnog imuniteta, trudnice, hronični bolesnici (astma, tuberkuloza, šećer, bolesti srca, pluća), osobe koji boluju od raka, narkomani, alkoholičari, oboleli od side i stariji ljudi od 65. godine.
– Jedan sam od onih koji je primio vakcinu za sezonski grip i kada stignu vakcine i za svinjski grip, prvi ću da je primim. Ne bi trebalo slušati priče koje kruže, jer nijedan lekar neće reći svom pacijentu da ne bi trebalo da se vakciniše. Poželjno je da se svi koji primete neke od gore navedenih simptoma, nakon dva do tri dana, ako se stanje ne poboljša, jave na dežurne telefone 017-417-046 i na 064-874-5214. Na osnovu opšte kliničke slike doktori određuju ozbiljnost stanja, a samo kod težih slučajeva radi se bris ždrela i nosa koji se šalje u Torlak. Trudnice se odmah upućuju na analize u Niš ili Beograd.- kaže dr Mladenović.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar