Rom iz Gornje čaršije u teškom stanju



Rom iz Gornje čaršije u teškom stanju

Obolelom J.S. su, prema saznanjima do kojih smo nezvanično došli na niškoj Klinici, vitalne funkcije stabilne, ali je priključen na respirator zbog teškog zapaljenja pluća. Međutim, njegova porodica tvrdi da u vranjskom ZC nije bio adekvatno lečen i najavljuju tužbu protiv ove ustanove





Svinjski ili novi grip (A/H1N1) je stigao i u naš grad, a situacija, prema rečima zvaničnika, nimalo nije bezazlena. J.S., dvadesetosmogodišnji Rom iz Gornje čaršije, poslednjih nedelju dana nalazi na Infektivnoj klinici Kliničkog centra (KC) Niš, zbog teškog oboljenja uzrokovanog virusom A/H1N1. Njemu su, prema saznanjima do kojih smo nezvanično došli na niškoj Klinici, vitalne funkcije stabilne, ali je priključen na respirator zbog teškog zapaljenja pluća. Prema istim izvorima, J.S. je na Kliniku stigao u poodmakloj fazi bolesti. Njegova porodica gnevna je na lekare vranjskog Zdravstvenog centra koje optužuje za nesavesno lečenje (vidi okvire). Porodica tvrdi da se J.S. lekarima obratio krajem oktobra, pošto je dobio visoku temperaturu, ali da je hospitalizovan tek posle skoro nedelju dana. Na drugoj strani Rade Ristić, zamenik direktora ZC, kaže da je J.S. na Grudno odeljenje primljen 5. novembra, a da je istog dana poslat za Niš. Šta se dešavalo sa nesrećnim mladićem u međuvremenu, svedoče članovi njegove porodice koji su sve vreme bili sa njim.

SITUACIJA NESIGURNA

Pored J.S. u Pčinjskom okrugu su potvrđena još dva slučaja novog virusa i pacijenti, iz okoline Bujanovca i Surdulice, su smešteni na Infektivno odeljenje vranjske Bolnice. Nalazi sa uzorcima osoba na koje se sumnja da su zaražene novim gripom šalju se na analizu u Institut za virusologiju, serume i vakcine „Torlak“ u Beogradu, a u roku od 48 sati se zna da li je nalaz pozitivan ili negativan. Do sada nije bilo fatalnih ishoda a prisustvo virusa pronađeno je samo kod troje pomenutih.
Na sastanku Okružnog kriznog štaba za praćenje pandemije, koji je održan u petak (6. novembar), posle potvđenog prisustva virusa kod osobe iz okoline Bujanovca, na inicijativu načelnika okruga Budimira Mihajlovića situacija u regionu je ocenjena kao nesigurna. Međutim, na sastanku se nije pojavio niko iz ove opštine, kao ni iz Surdulice. Epidemiolog vranjskog Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) Goran Ristić je na istom sastanku zaključio da sve opštine moraju imati krizne štabove koji će dostavljati podatke o situaciji Okružnom štabu. Tada je i najavljeno da će država nabaviti tri miliona vakcina protiv novog gripa.
U Srbiji je do sada od novog gripa umrlo osmoro ljudi, a čaršijske priče da među njima ima i Vranjanaca pokazale su se kao neosnovane. U Gornjoj čaršiji, gde je oboleli J.S. boravio poslednjih dvadesetak dana, mogla se osetiti zebnja. Romi nisu preterano uplašeni, ali nije im svejedno što je prvi slučaj baš kod njih u komšiluku.
– Plašim se, naravno. Više zbog svoje dece i unučića nego zbog sebe – kaže sagovornik koji želi da ostane anoniman.
On dodaje da je glavna tema u Gornjoj čaršiji upravo bolest J.S.

FEBRILNA BOLNICA

Na sastanku Gradskog Kriznog štaba održanom u utorak (10. novembar) odlučeno je da Centar za razvoj i pružanje usluga socijalne zaštite (nekadašnji Dom za nezbrinutu decu) bude lokacija nove bolnice za febrilne u slučaju širenja epidemije i većeg broja obolelih od virusa A/H1N1, obzirom da je kapacitet vranjske Bolnice 157 ležajeva. Doktor Nenad Mladenović, član Gradskog veća zadužen za zdravstvo kazao je da ovej prostor nije izabran slučajno.
– Ovaj prostor je funkcionalan i dovoljno prostran – rekao je on.
Da je trenutna epidemiološka situacija na području Vranja nesigurna potvrdio je i epidemiolog Goran Ristić. On je ocenio da epidemije u gradu nema, ali je naglasio da su prvi slučajevi svinjskog gripa u Vranju „početak svega“. Doktor Ristić je istakao da će u „febrilnoj bolnici“ biti smešteni lakši i srednje teški slučajevi oboleli od gripa koji nemaju uslove za kućnu izolaciju. On je dodao da će, ukoliko dođe do epidemije svi biti ugroženi, ali da su najrizičnije grupe oni koje žive u lošim uslovima. Zbog objektivnog informisanja građana, predsednik Kriznog štaba Nebojša Ljubić najavio je da će na zvaničnoj internet prezentaciji Vranja biti postavljena baza sa podacima o obolelima, koja će se ažurirati dva puta dnevno. U vreme završetka ovog broja „Vranjskih“ (sreda, 11. novembar, 15 časova) te baze na internetu još uvek nema.


ŽARKO RANKOVIĆ
J.S. NA RESPIRATORU

Profesor Žarko RANKOVIĆ, direktor Infektivne klinike KC Niš, za Vranjske je kazao da je stanje Januša Sejdijevića bez većih kliničkih promena.
– Činimo sve što je u našoj moći. Sejdijević je na respiratoru i to je sve što mogu da vam kažem – kazao je Ranković. On je potvrdio da je na njegovom odeljenju u utorak uveče preminuo pacijent iz Niša od posledica novog gripa, koji je tog dana i primljen na odeljenje.

U SRBIJI PROGLAŠENA EPIDEMIJA
Epidemija novog gripa proglašena je u sredu na teritoriji Srbije, nakon što je ministar zdravlja Tomica Milosavljević dobio stručna uveravanja da su se stekli uslovi za takvu meru od Radne grupe za praćenje pandemije. Milosavljević je rekao da proglašenje epidemije između ostalog podrazumeva vanredni epidemiološki nadzor, zabranu okupljanja na javnim mestima, uključujući škole i predškolske ustanove u celoj državi ili u delovima zemlje u skladu sa procenom nadležnih zdravstvenih ustanova. Ministar Milosavljević je objasnio da to znači da u ovom trenutku nema opšte zabrane te vrste. Proglašenje epidemije, kako je istakao, podrazumeva i vanrednu imunizaciju, a prednost će imati osobe sa hroničnim poremećajima zdravlja i deca starija od šest meseci. Milosavljević je naglasio da Srbija ne kasni sa početkom imunizacije, budući da će biti jedna od prvih zemalja van EU koja će započeti vakcinaciju protiv novog gripa. Naredba o proglašenju epidemije stupa na snagu po objavljivanju u službenom glasniku.
(izvor: Blic)

PORODICA J.S.
KRIVI SU VRANjSKI LEKARI, TUŽIĆEMO IH

Porodica obolelog za stanje u kojem se on nalazi okrivljuje nadležne u Zdravstvenom centru Vranje. Ova porodica živi u više nego skromnim uslovima. Njih desetoro spava u jednoj sobi, ali niko od ostalih članova porodice, kako sami kažu, nema simptome svinjskog gripa. Zaim SEJDIJEVIĆ, otac obolelog kaže da je njegov sin radio u Beogradu kao varilac i da je došao u Vranje 15. oktobra bez ikakvih simptoma neke bolesti.
– Posle otprilike dve nedelje, krajem oktobra, dobio je jaku temperaturu, koja je trajala nedelju dana. Odmah je otišao kod lekara i primao je injekcije dva puta dnevno. Vranjski lekari su ga šetali sa odeljenja na odeljenje, lečili ga od prehlade i, verovatno, mislili da simulira – kaže Zaim i nastavlja:
– Tek kada nije bilo poboljšanja njegovog zdravstvenog stanja, poslali su ga konačno na Grudno odeljenje, jer je osećao bolove u grudnom košu. Međutim, naišao je na nerazumevanje doktora i medicinskog osoblja sa Grudnog, nisu hteli da ga prime jer su, navodno, selili odeljenje. Ne znam imena lekara. On je bio u toliko lošem stanju da je pao i tek tada su videli da ne folira. Opet, nisu smeli da ga podignu, jer su se plašili da se ne zaraze – kaže otac.
Marijan, brat od strica J.S. je od prvog dana kada je dobio temperaturu bio sa njim. On tvrdi da niko ništa nije preduzeo:
– Nijedan lekar nije hteo da ga pogleda – kaže Marijan i najavljuje tužbu protiv Zdravstvenog centra.
On tvrdi da doktorka koja je prvi put primila Januša nije želela ni da ga pregleda.
– Samo mu je dala injekcije, bez ikakvog pregleda, kao da napamet zna terapiju koja je neophodna.
Injekcije nisu pomogle i temperatura nije padala – kaže Marjan.
Džafer, stric obolelog se nadovezuje pričom da su lekari u ATD-u rekli da su snimci pluća J.S. dobri.
Naglašava da je J.S. nepušač i da se problem morao videti odmah.
– Tek je doktor na Prijemno trijažnom odeljenju, kada je poslušao J.S. kazao da ovaj ima jaku upalu.
Tast Ramiz BAJRAMOVIĆ se u utorak vratio iz Niša.
– Nisam mogao da ga posetim, jer su posete na Infektivnoj klinici zabranjene. Doktor mi je rekao da se njegovo stanje poboljšava i svi se nadamo da će ozdraveti. Moram da naglasim da su lekari u Nišu, za razliku od vranjskih, veoma ljubazni i razumeju ozbiljnost situacije u kojoj se moj zet nalazi – kaže Ramiz.
Nadovezuje se brat zaraženog, Ašim SEJDIJEVIĆ, koji je sa njim zajedno radio u istoj firmi u Beogradu:
– Lekari niškog Kliničkog centra su kritikovali rad svojih kolega iz Vranja, jer moj brat nije na vreme poslat i što nije na vreme priključen na respirator, iako u Vranju ima pet takvih uređaja. Možda bi se moj brat mnogo brže i lakše oporavio da je reagovano na vreme.
On tvrdi da su vranjski lekari do poslednjeg momenta čekali da J.S. pošalju za Niš i dodaje da se ovaj dok su radili u Beogradu nije žalio na zdravstvene probleme.
– Kamo sreće da se to desilo u Beogradu, ja bih svog brata tamo odveo na pregled – kaže Ašim.
Na pitanje novinara da li neko od ukućana ima simptome novog gripa i da li su bili kod lekara, u glas odgovaraju da niko nije bio kod lekara i dodaju da nemaju nikakve simptome. Otac J.S. kaže da je očekivao da ih neko od lekara poseti i da ih u kući pregleda.
– Bile su neke medicinske sestre i samo nas sa vrata pitale da li je sve u redu, a kada smo potvrdno odgovorili otišle su – kaže Zaim, zahvaljujući se Bogu što su mu unučići, njih troje, dobro.
Onda se prisetio da je bila i doktorka, kojoj ne zna ime, i napravila zapisnik o tome kada je J.S. došao iz Beograda, kako se osećao…

DR RADE RISTIĆ
KOREKTNO I PO PROTOKOLU

Zamenik direktora vranjskog Zdravstvenog centra rekao je da je J.S. na Grudno odeljenje ZC primljen prošlog četvrtka (5. novembar) oko sedm sati ujutru:
– Odmah mu je urađena kompletna dijagnostika sa radiografijom pluća. Konstatovana je upala pluća i odmah je uključen monitoring. Nakon konsultacija sa anesteziologom, pacijent je istog dana u podne hitno prebačen na Infektivnu kliniku niškog Kliničkog centra – kaže Ristić.


SIMPTOMI
Simptomi novog gripa, nazvanog „svinjski“ mada je dokazano da ne prelazi sa svinja na ljude i obrnuto, ima klasične simptome klasičnog gripa. To su, pre svega, opšta malaksalost, zatim konstantno povišena temperatura od preko 38,5 Celzijusovih, povraćanje, dijareja, bolovi u zglobovima… Suvi kašalj je ozbiljan predznak novog gripa, a osećaj gubitka vazduha u toku razgovora gotovo siguran simptom. No, isključivo laboratorijske analize krvi mogu pokazati da li je reč o sezonskom ili novom gripu. Lekari tvrde da ni jedan lek, pa ni „tamiflu“, ne treba uzimati na svoju ruku, bez konsultacije sa stručnjacima.

 

ŠTA JE TO NOVI GRIP
Prema podacima Slobodne Internet enciklopedije „Vikipedija“, pandemija gripa H1N1 2009. predstavlja širenje zarazne bolesti ljudi uzrokovane novim sojem virusa gripa (tip A, podtip H1N1). Iako su tačno vreme i mesto izbijanja pandemije nepoznati, smatra se da se bolest prvo pojavila u Meksiku, a novi soj virusa je klinički identifikovan 24. aprila 2009. Izolovani slučajevi bolesti su se ubrzo pojavili širom Meksika i Sjedinjenih Američkih Država. Zbog ovakvog razvoja događaja Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je 29. aprila podigla nivo pandemijskog stepena pripravnosti na peti stepen,dok je pandemija zvanično proglašena 11. juna iste godine.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar