“Morava” zaobišla Vranje



“Morava” zaobišla Vranje

Iako je MUP saopštio da su u Vranju uhapšeni neki narkodileri, iz pouzdanih izvora saznajemo da takvih hapšenja nije bilo. Inspektori sa suzbijanje kriminaliteta PU Vranje u protekle dve godine privodili većinu lokalnih preprodavaca droge





U prvim vestima o policijskoj akciji „Morava“, u sklopu koje je u subotu 31. oktobra, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, na području Srbije privedeno oko 500 osoba umešanih u dilovanje droge, pomenuto je i Vranje. MUP je saopštio da su, osim Vranja, na jugu Srbije uhapšeni i neki narkodileri u Bujanovcu i Preševu, te da je akcija žandarmerije u ovom delu zemlje protekla „bez problema“.
Ne znamo da li to važi i za ostatak Srbije, ali MUP očito nije izneo baš pouzdane podatke o hapšenjima u Vranju i okolini, saznaju „Vranjske“ iz dobro obaveštenih izvora bliskih policiji. Naime, privođenja dilera u okviru akcije „Morava“ u Vranju zapravo nije ni bilo. Informacija nam je potvrđena i iz Okružnog suda čijem se istražnom sudiji inače privode narkodileri.
Na području sedam opština Pčinjskog okruga, koje pokriva Policijske uprava (PU) Vranje, zapravo je uhapšen jedan jedini diler. To je Vasko Nikola iz Velikog Trnovca, čovek od ranije poznat istražnim organima, koji je prema policijskim izvorima pre izvesnog vremena promenio identitet. Sa novim imenom, hapšen je i prošle godine sa 650 grama heroina. U policijskim krugovima poznat je kao „krupan diler“ Osuđen je nedavno nepravosnažnom presudom na tri godine zatvora.
I to je sve. Zbog čega je uopšte pomenuto Vranje u policijskom saopštenju?
– Pretpostavljam da je MUP malo požurio sa saopštenjem i namerom da se na taj način pohvali javnosti, pa su saopšteni podaci o hapšenjima iz plana akcije, iako zapravo po gradovima verovatno nisu realizovana sva hapšenja. Možda je u Vranju bilo planirano hapšenje neke osobe, ali nije sprovedeno u delo. Takođe, mislim da je u petak uveče, dan pred hapšenje, gotovo svaki kriminalac u gradu znao da će nekakvih hapšenja biti jer je neko iz policije to raspričao. Logično je da su se svi kriminalci odmah potrudili da prikriju sve eventualne dokaze, ili su se sklonili iz grada – kaže bivši policajac koji je želeo da ostane anoniman.

NEKO JE RASPRIČAO PO GRADU

Takođe, moglo bi se reći da je „Morava“ zaobišla Vranje možda i zbog činjenice da je ovdašnja Policijska uprava u proteklih godinu uradila jako dobar posao u hapšenju dilera droge. Naime, pre otprilike dve godine formiran je poseban tim koji se bavi suzbijanjem nelegalne trgovine narkoticima. Brzo su stigli rezultati, iako je broj krivičnih dela vezanih za proizvodnju, držanje i stavljanje u promet opojnih droga porastao sa 63 u 2007. na 160 tokom prošle godine. Policija je lane na području uprave imala 120 zaplena droge. Pronađeno je 10,6 kilograma heroina i još oko 7 kilograma ostalih droga. Uhapšeno je stotinak dilera i narkomana, kao i pet organizovanih grupa koje su se bavile prodajom narkotika. Rukovodstvo PU Vranje je u saopštenju za medije u maju priznalo da je najveći broj dilera uhapšen na području Vranja. Sve to je poprilično uzdrmalo lokalnu dilersku mrežu i možda već tada delovalo kao neka vrsta preventivnog efekta na lokalne narko dilere kakav je sada, prema rečima ministra policije Ivice Dačića, postignut na nivou Srbije.
– Faktički bi se moglo reći da policija u Vranju i nije imala koga posebno da hapsi. Mada, u gradu su još uvek na slobodi neki jači igrači. Takođe, hapšenja narkodilera su među najtežim u policijskom poslu. Moraju se sklopiti mnoge kockice da biste uhapsili takvog čoveka sa čvrstim dokazima, tako da nisam pristalica planiranih hapšenja tih ljudi u jednom danu, već hapšenja prilikom primopredaje, u pogodnom momentu i sa „robom u rukama“ – kaže naš sagovornik.
Policijska uprava Vranje nije se zvanično oglašavala povodom svojih aktivnosti u okviru akcije „Morava“.
– Akcija je išla sa vrha, iz MUP-a Srbije, pa mi nemamo nikakva ovlašćenja da dajemo bilo kakve informacije o njenim efektima na području PU Vranje – odgovorio je kratko na naše pitanje Dragan STAMENKOVIĆ, portparol PU.

NARKODILERI POD KONTROLOM

Vesna STEVANOVIĆ, portparol i sudija Okružnog suda u Vranju, potvrđuje nezvaničnu informaciju da istražnom sudiji tog suda, koji je inače nadležan za krivična dela iz ove oblasti, za vreme trajanja akcije „Morava“ nije priveden nijedan Vranjanac.
– Tokom akcije ovde je privedena samo jedna osoba iz Velikog Trnovca sa četiri grama heroina. Pretpostavljam da razlog što nije bilo više privođenja leži u činjenici da inspektori za suzbijaje narkomanije i trgovine narkoticima ovdašnje Policijske uprave poslednjih godina jako dobro rade svoj posao – kaže Stevanovićeva.
Ministar policije Ivica Dačić ocenio je odmah nakon završetka akcije da je ona izazvala „šok kod dilerske mreže“. Dačić najavio da je policija odlučna da se obračuna sa svim vidovima kriminala, te da će se u tom smislu ova akcija nastaviti. Bojimo se samo da omaške MUP-a nije bilo samo u slučaju Vranja i u tom bi slučaju efekti ove akcije srpske policije bili ozbiljno dovedeni u pitanje. Ali, to će građani već sami moći da vide na ulicama svojih gradova.


DROGA, AUTOMOBILI, LAŽNI DOLARI
Iz MUP-a Srbije saopšteno je da je akcija „Morava“ izvedena na području 27 policijskih uprava u Srbiji. Pretreseno je oko 200 objekata na 600 lokacija, a na meti je bilo oko 500 lica osumnjičenih za proizvodnju ili stavljanje u promet narkotika. Policija saopštava da je akcenat u koordiniranoj akciji policije i tužilaštva stavljen na reone oko osnovnih i srednjih škola u Srbiji. Policija, međutim, nije saopštila imena osoba kojima je određeno policijsko zadržavanje, kao ni količinu zaplenjenih narkotika. U saopštenju za medije kaže se da je reč o više kilograma marihuane, heroina i kokaina. Policija je bila nešto preciznija kada je reč o logistici narkodilera. Naime, rečeno je da je zaplenjeno 20 automobila visoke klase, te četiri ukradena automobila. Policija je oduzela 57 komada raznog vatrenog oružja pronađenog kod osumnjičenih za koje nisu posedovali dozvolu. Zaplenjeno je 120.000 evra, sumnja se, nelegalno stečenog novca i 1.056.000 lažnih američkih dolara. Tokom akcije je prepoznato i privedeno šestoro prestupnika za kojima je raspisana nacionalna poternica, saopštio je MUP.
Direktor policije Milorad Veljović odbacio je navode pojedinih medija da su uhapšene samo „sitne ribe“ iz sveta krijumčarenja i preprodaje droge.
– U Novom Sadu uhapsili smo jedan izuzetno jak ogranak crnogorske dilerske mafije. Cvijović Radoslav, zvani Cviko, jedan je od jačih dilera na području Novog Sada. Zatim, Predrag Opačić, rođeni brat Nenada Opačića, i on je u pritvoru. Alibašić iz Tutina i mnogo takvih – naveo je direktor policije, tražeći razumevanje javnosti jer „policija ne može da reši sve u jednom danu“.
Pored impozantnog broja hapšenja pažnju javnosti privukla je i informacija da je tokom akcije uhapšen Vojkan Stojičić, sin pokojnog policijskog generala Radovana Stojičića Badže.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar