Izmišljeni seminari, sumnjive isplate



Izmišljeni seminari, sumnjive isplate

U poslednjih godinu dana od poznatijih lokalnih rukovodilaca posla sa zakonom imali su Dejan Stanojević iz Direkcije za razvoj i izgradnju, Dragan Popović iz UP „Vranje“ i Jasmina Arsić iz Apoteke





Iako je mnogo važnih ljudi na rukovodećim pozicijama u Vranju proteklih godina sumnjičeno za razna, prvenstveno krivična dela iz oblasti korupcije, nijedan direktor nije osuđen pravosnažnom sudskom odlukom. Ako se dobro sećamo, samo je jedan izuzetak. Mirko Dimitrijević, bivši direktor „Koštane“, nakon 5. oktobra osuđen je za neku sitniju zloupotrebu u fabrici obuće i to na novčanu kaznu od 30.000 dinara. I Dragomir Mitić, bivši direktor DIV-a, nepravosnažno je osuđen na tri i po godine zatvora. Njegov slučaj je, međutim, još uvek na sudu po „vanrednim pravnim lekovima“ i kraj mu se ne nazire.
Stvari se poslednjih godina ovde nisu mnogo promenile. O tome svedoči sledeći podatak. Dejan Stanojević, bivši direktor gradske Direkcije za razvoj i izgradnju, Dragan Popović, direktor UP „Vranje“, te Jasmina Arsić, direktorka Apoteke Vranje, jedini među lokalnim rukovodiocima trenutno imaju posla sa sudom, saznajemo u Opštinskom javnom tužilaštvu. Sudeći po dosadašnjoj praksi, teško je poverovati da bi oni mogli biti osuđeni. No, da sačekamo.
Zvanične podatke o „direktorskim predmetima“ prenosi nam Lidija ATANASOVIĆ, portparolka Opštinskog tužilaštva.
/ Početkom avgusta Dejan Stanojević optužen je za krivično delo „prevara u službi“ iz člana 363 Krivičnog zakonika („Službeno lice koje u vršenju službe u nameri da sebi ili drugom pribavi protivpravnu imovinsku korist podnošenjem lažnih obračuna ili na drugi način dovede u zabludu ovlašćeno lice da izvrši nezakonitu isplatu, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina, p.a.). On se tereti što je početkom jula 2007. godine, kao odgovorno lice u javnom preduzeću Direkcija za razvoj i izgradnju, a u nameri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, doveo u zabludu Upravni odbor – objašnjava Atanasovićeva.

ZABLUDE, PREVARE…

To je, prema navodima optužnice, učinio sa namerom da mu UO odobri službeno putovanje i boravak u Herceg Novom. Navodno je prethodno pribavio ponudu Turističke agencije „Vranje travel“ o navodnom održavanju seminara u tom gradu u periodu od 19. do 25. jula 2007. godine radi edukacije u oblasti saobraćaja.
Dobio je potom saglasnost UO. Iz Direkcije mu je isplaćeno 26.880 dinara na ime troškova boravka i još 30.000 dinara u vidu akontacije za službeno putovanje.
– Novac mu je dat, stoji u optužnici, iako takav seminar nije održan u to vreme – kaže Atanasovićeva i dodaje da po ovoj optužnici još nije počelo suđenje Stanojeviću.
Slučaj Dragana Popovića, direktora Ugostiteljskog preduzeća „Vranje“, u fazi je istrage po krivičnoj prijavi Policijske uprave. Protiv njega je, kaže nam Atanasovićeva, podnet zahtev za sprovođenje istrage zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo „zloupotreba službenog položaja“.
Tužilaštvo Popovića sumnjiči da je iskorišćavanjem službenog položaja kao direktor ovog preduzeća u medijima objavio oglas za prodaju restorana „Evropa“, navodno prikrivajući činjenicu da se pred Opštinskim sudom u Vranju vodi parnični postupak po tužbi Republike Srbije i grada Vranja u vezi prava svojine nad pomenutim objektom. U nastavku je, sumnja tužilaštvo, „Simpo lajn“, kao jedini ponuđač na licitaciji, uplatio određenu sumu novca ugostiteljskom preduzeću. Međutim, kada su u „Simpo lajnu“ saznali za pomenuti sudski proces, pokrenuli su postupak pred Trgovinskim sudom u Leskovcu i u tom postupku je Popoviću zabranjeno da raspolaže „Evropom“. Popović je potom, kaže se u zahtevu za istragu, zaključio protokol o izmirenju obaveza sa „Simpo lajnom“ o vraćanju uplaćenog novčanog iznosa sa kamatom i troškovima postupka i na taj način pričinio štetu UP Vranje.
Osim ova dva postoje samo još dva slučaja u kojima su direktori osumnjičeni ili optuženi za teža krivična dela (vidi okvir).

DA LI SU SVI JEDNAKI PRED ZAKONOM

Pred zakonom su svi jednaki, ko god bio okrivljen, pa bio to direktor, političar, profesor ili lekar, mada Orvel u Životinjskoj farmi, da parafraziramo, lepo kaže da su neki jednakijih od drugih. Sudovi u tim predmetima, govore nam sudije, ulažu posebne napore da dođu do istine i reše ih što pre, upravo iz razloga što ta krivična dela u većini slučajeva predstavljaju veliku društvenu opasnost. Međutim, neka od njih je jako teško dokazati. To posebno važi za primanje i davanje mita, gde dokaz obično predstavlja samo „reč protiv reči“, a građani su skloni da direktore najviše povezuju sa korupcijom.
S druge strane, mali broj procesuiranih mogao bi nas navesti na zaključak da su nam direktori vrli legalisti. Da sve što rade, rade u skladu sa zakonom. Međutim, građani imaju jednu drugu, dobro poznatu reč koju stalno izgovaraju na pomen nekih lokalnih menadžera. Ali, kako ono beše. Svako je nevin dok se suprotno ne dokaže.


POSTUPCI PROTIV ARSIĆEVE I ĆUKA
Optužnica Opštinskog tužilaštva protiv Jasmine Arsić, direktorke Apoteke, postoji u vezi sa predmetom pod oznakom K 153/09. Reč je o zloupotrebi službenog položaja. Arsićeva se tereti da je navodno angažovala agenciju „Aktor“ i isplatila joj paušalno 926.000 dinara za podešavanje informacionog sistema apoteke, bez sklopljenog ugovora, a na osnovu računa iz kojih se ne vidi vrsta usluge, niti cenovnik „Aktora“. Advokat Aleksandar Stojković, zastupnik Arsićeve, kazao nam je nedavno da je veštačenjem pouzdano utvrđeno da ono što joj se stavlja na teret nema osnova. Uložen je prigovor na ovu optužnicu i čeka se odluka sudskog veća.
Ilija ĆUK, direktor preduzeća HGI „Binačka Morava“ AD Vranje, optužen je po policijskoj prijavi za krivično delo „neosnovano dobijanje i korišćenje kredita i drugih pogodnosti“. U optužnom predlogu (po kome se po zakonu za razliku od optužnice vodi skraćeni postupak, p.a.) Ćuk se tereti da je kao direktor ove firme tokom 2008. godine od oštećenog, Fonda za razvoj Srbije, uzeo kredit u ukupnom iznosu od 5 miliona dinara.
– On, međutim, odobrene kredite po zaključenim ugovorima nije iskoristio kako je planirano, odnosno kao „obrtna sredstva“, već za druge namene – isplatu zarada radnicima, kiriju i neka druga plaćanja – kaže Atanasovićeva.

DEJAN STANOJEVIĆ
NISAM TOLIKO „NIZAK“

– Da sam hteo da oštetim Direkciju, ismislio bih seminar u Brazilu ili na nekoj drugoj atraktivnoj destinaciji, a ne u Herceg Novom. Nisam toliko „nizak“ da lažem za 28.000 dinara. U pitanju je zamena teza. To nije bio klasičan seminar, već poseta poslovno-turisitičkog karaktera i upoznavanje sa regulisanjem saobraćaja u tom gradu, uređenjem parkinga, horizontalne i vertikalne signalizacije. Posetili smo tada i Dubrovnik i tu se rodila ideja o uvođenju SMS parkiranja u Vranju koje je nedavno zaživelo. Znači, bilo je koristi.

DRAGAN POPOVIĆ
NEMA KRIVICE

– Nije bilo nikakvog prikrivanja činjenica sa moje strane. Uostalom, sva je dokumentacija u vezi prodaje „Evrope“ kod Agencije za privatizaciju, a ja sam samo tehničko lice u celoj priči. Oko toga su stvari ispitivane i postoji nalaz veštaka koji je konstatovao da moje krivice nema jer je oglas regularno raspisan. U njemu jasno piše da vraćanjem avansa „Simpo lajnu“ sa kamatom i troškovima postupka nije načinjena šteta UP Vranje. O raspisivanju oglasa je odlučivala i Skupština preduzeća kao ključni organ za donošenje važnih poslovnih odluka.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar