Skakali su mi po glavi



Skakali su mi po glavi

Policija sumnjiči trojicu Vranjanaca da su kao saizvršioci Stankoviću, radniku Muzeja, naneli teške telesne povrede opasne po život. Povređeni se sa lomovima kostiju lobanje i rebara oporavlja u niškom Kliničkom centru. Branioci osumnjičenih kažu da postoji i „druga strana priče“





Bratislav STANKOVIĆ (46), radnik Galerije Narodnog muzeja u Vranju, zadobio je teške telesne povrede na parkingu pumpe Europetrol u Maričkoj ulici u nedelju 18. oktobra ove godine. Tu su ga, prema saopštenju ovdašnje Policijske uprave, napala trojica muškaraca, nanevši mu povrede opasne po život. Bratislav se, kaže, nakon pet sati provedenih u nesvesnom stanju probudio u Kliničkom centru u Nišu, gde je transportovan nakon prijema na vranjsku Hirurgiju.
Policija je ubrzo za napad na Stankovića osumnjičila Ivicu S. (35), Milana C. (20) i Marjana A. (27). Oni su privedeni istražnom sudiji Opštinskog suda u Vranju pod sumnjom da su počinili krivično dela „teška telesna povreda u saizvršilaštvu“, kaže se u policijskom saopštenju.
Dragana STANKOVIĆ-TASIĆ rekla je za Vranjske da je dežurni istražni sudija saslušao trojicu osumnjičenih, nakon čega im je određen pritvor do mesec dana.
– U ovoj fazi istrage nije moguće saopštiti više detalja – kazala nam je Stankovićeva.
Policija je, pak, u svom saopštenju iznela podatke da je napad na Stankovića izvršen pomenutog dana pola sata posle ponoći „na praking prostoru benzinske pumpe u Maričkoj ulici“.

POVREDE OPASNE PO ŽIVOT

Povređeni Stanković se od te večeri oporavlja u Kliničkom centru u Nišu. Kaže da su mu lekari jedva spasili život i nekako zaustavili unutrašnje krvarenje u glavi. Zbog posledica tuče ne seća se baš najbolje okolnosti pod kojima je povređen.
– Pre nego što sam sa Ivicom, inače mojim dobrim prijateljem, i još jednim drugarom otišao u kafanu kod pijace, bili smo na Ivičinom placu. On i ja godinama zajedno odgajamo pse. Tamo smo proveli neko vreme u druženju i razgovoru, popili po neko piće i rastali se. Dogovorili smo se da se kasnije nađemo u kafani. Sve je bilo uobičajeno. Nisam ni sanjao šta me očekuje – započinje ispovest Stanković.
On dodaje da je razgovor u kafani tekao sasvim normalno.
– Sve do momenta kada su se pojavili ti mladići, Marjan i Milan, koji su otprilike godište mog sina. Čuo sam da su kik-bokseri. Znam ih od ranije, ali površno. Seli su za naš sto i rekli da dolaze sa neke svadbe. Možda su bili pod dejstvom alkohola jer su posle izvesnog vremena, iz meni nepoznatog razloga, počeli da me provociraju. Među nam ranije sukoba nije bilo.
Stanković kaže da su dvojica momaka, navodno, imala nasilan nastup.
– Govorio sam im: „Nemojte deco, godište ste mog sina. Ako hoćete da se povredim, sam ću se povrediti“.
Stanković kaže da zbog posledica povređivanja ne može da se seti kako je pristao da kasnije ode u restoran na benzinskoj pumpi „Europetrol“, na raskrsnici kod „Ledenih stena“.
– Tamo nisam ni odlazio ranije. Nekako su me verovatno ubedili. Tamo je došlo do neke male rasprave i svađe. Marjan i Milan su me bockali onako sa strane, ali nisam ih uzimao za ozbiljno. Mislio sam, mladi su ljudi i smatrao da imaju poštovanje prema meni kao starijem. Zbog svađe sam u jednom momentu hteo da krenem kući, međutim, neko mi je zadao jak udarac s leđa. Posle sam saznao i nisam mogao da verujem da je to bio Ivica, moj dugogodišnji dobar prijatelj, sa kojim sam proveo ceo taj dan. Čujem da postoji i snimak sa sigurnosnih kamera benzinske pumpe koji to dokazuje.
Bratislav kaže da se posle iznenadnog udarca stropoštao na zemlju.

PET ČASOVA U NESVESTI

– Faktički nisam ni pružao otpor. Sve u nastavku je bila zverska tuča u kojoj mi je jedan od tih momaka čak skakao po glavi. Ivica je, inače, trebao da mi bude kum na krštenju.
Naš sagovornik dodaje da se probudio tek nakon pet sati u bolnici u Nišu.
– Nije mi jasno zašto se sve ovo dogodilo. Ja sam čovek u ozbiljnim godinama, kulturni radnik i zaista mi ovakve stvari nisu potrebne. Niti mi se dosad tako nešto dešavalo. Ako sam nešto i rekao tim momcima, to je bilo zbog toga što su me oni provocirali. Ne znam čime sam zaslužio da me ovoliko pretuku. Lekar mi je rekao da me do potpunog izlečenja očekuje jednogodišnja rehabilitacija – zaključuje Stanković.


ZAHVALNOST LjUDIMA SA PUMPE
Stanković kaže da je samo zahvaljujući pravovremenoj i trezvenoj reakciji zaposlenih na pumpi Europetrol njemu na vreme pružena lekarska pomoć i spašen život.
– Oni su se poneli profesionalno. Pozvali su odmah policiju i hitnu pomoć. Zato sam im zahvalan, jer ko zna kako bi se sve završilo – kaže Stanković.

POVREDE
Stanković su slomljene jagodične kosti lobanje, dva rebra, ima podlive po celom licu i gornjim delovima tela.
– Trenutno se nalazim na Odeljenju maksilofacijalne hirurgije u Nišu gde su mi nameštali kosti lica. Verujem da ovde više neću imati nikakve zahvate i da će me pustiti na kućno lečenje. Doktor koji me primio u Nišu kazao mi je da sam imao veliku sreću i da bih teško preživeo da nemam ovako jaku konstituciju – kaže Stanković.

KRIVIČNA PRIJAVA I TUŽBA
Povređeni Stanković kaže da su on i njegova porodica angažovali advokata Dragana NIKOLIĆA preko koga će podneti tužbu protiv napadača.
– Radi se o nanošenju povreda na jedan bestijalan i svirep način – kaže Nikolić – i sigurno je da će sud sve to imati u vidu prilikom donošenja odluke o kazni. Mislim da je u ovom slučaju, što se kaže, prevršena svaka mera. To nije ni bila tuča, jer su trojica tukla jednog. Obavešteni smo da je jedan od osumnjičenih skakao na glavu oštećenog u trenutku dok je bez svesti ležao na betonu. Tako da je skoro čudo da nije bilo fatalnog ishoda. Kada kompletiramo medicinsku dokumentaciju tražićemo i naknadu štete.

DRUGA STRANA PRIČE
Advokat Aleksandar PROTIĆ, branilac osumnjičenog Marjana A, nakon što smo mu predočili izjavu oštećenog Stankovića o pomenutom događaju, kaže da u fazi istrage i u momentu kada je njegov klijent u pritvoru ne može da se izjašnjava o okolnostima slučaja.
– Što se tiče izjave oštećenog, mogu samo da kažem da postoji i druga strana priče – bilo je jedino što nam je kazao Protić.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar