Hvatanje za državu



Hvatanje za državu

Stošić neće imati mnogu vremena za eksperimente u fabrici koja je prošle godine, i pored državnih subvencija, zabeležila gubitak od sedam miliona evra





„Jumko“ je konačno dobio generalnog direktora. Zapravo, vršioca dužnosti. To je mašinski inženjer Zoran Stošić, dosadašnji pomoćnik gradonačelnika u oblastima komunalne infrastrukture, urbanizma i preduzetništva, i čovek koji je najveći deo svog radnog veka proveo upravo u „Jumku“.

KAKO PREŽIVETI

Time je okončana političko-sindikalna agonija izbora prvog čoveka ove vranjske fabrike, koja traje više od tri meseca. Stošić je u ponedeljak stupio na dužnost, ali ništa određenije nije rekao o tome šta namerava da uradi kako bi „Jumko“ spasao od potapanja.
– Pokušavam da steknem sliku o problemima kojih je preko glave. Još ne mogu da definišem strategiju o tome šta ćemo i kako raditi, jer sam tek došao ovde, ali mogu da kažem da će mi na prvom mestu biti to kako da fabrika preživi – kazao je Stošić.
Višemesečno natezanje oko izbora v.d. generalnog direktora posledica je činjenice da su u trku za to mesto bila uključena dva ozbiljna kandidata. Pored Stošića, kojeg su predložile vladajuće političke strukture, kako na lokalu, tako i u republičkoj vladi, na mesto prvog čoveka „Jumka“ želela je da dođe i Miroslava Novković, direktor Kontrolno-analitičke službe u „Jumku“, koju je podržavala Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata. Kompromis je postignut tako što je Novkovićka, inače pripadnica opozicionog DSS-a, izabrana za Stošićevog pomoćnika.
Poverenica ASNS u „Jumku“ Snežana Veličković kaže da sindikalci nisu zadovoljni izborom Stošića zato što je on čovek iz politike, a ne iz fabrike. Ona navodi da će pred njega zaposleni staviti brojne zahteve:
– Očekujemo upošljavanje svih kapaciteta i radnika, povezivanje radnog staža, redovnu isplatu zarada uz poštovanje zakonskih odredbi o minimalcu, isplatu zaostalih plata od juna naovamo, i to linearno svima, od čistača pa do direktora. Pošto je obećano, očekujemo i poslove u namenskoj proizvodnji, odnosno sa realizacijom ugovora sa vojskom, policijom i poštom – kazala je Snežana Veličković.
Ona ističe da su zaposleni jako nezadovoljni stanjem u kojem se nalazi „Jumko“, te da Stošić neće imati mnogo vremena za eksperimente.
– Mnogo je 100 dana za „Jumko“. Videćemo šta će biti u narednih mesec dana i na osnovu toga ćemo donositi odluku šta ćemo da radimo – rekla je poverenica ASNS.
A da je u „Jumku“ loše, loše je. Fabrika je prošle godine, uprkos subvencijama države, zabeležila gubitak od preko sedam miliona evra. Tek nedavno je isplaćena plata za maj, a Snežana Veličković je naročito ogorčena činjenicom da su radnici primili od pet do deset hiljada dinara, daleko manje od pripadnika menadžmenta u fabrici.
– Sindikat ASNS neće dozvoliti da „Jumko“ ode u stečaj, jer zaposleni ovde mogu da žive od svog rada. Imamo šansu da preživimo i da radimo, čak i da upošljavamo nove ljude – tvrdi Snežana Veličković.

OBEĆANjA, OBEĆANjA…

Predstavnici „Nezavisnosti“ nisu se mešali u bitku za izbor prvog čoveka „Jumka“. Poverenik ovog sindikata Radojko Maksić kaže je bilo dosta trzavica i lobiranja, sa više strana, a pre svega od strane političara, lokalne samouprave i sindikata.
– Mora se, međutim, uvažiti realnost: političari su ti koji donose odluku. Teško je biti na čelu „Jumka“, bilo čoveku sa strane, bilo nekome iznutra. Ne mogu da poreknem da je Stošić proveo 15 godina u „Jumku“ i da je stekao određena znanja i iskustvo. On sigurno poznaje fabriku i njene probleme, ali mislim da je u ovom trenutku najvažnija pomoć države i ministarstava, pre svega finansijska. Naravo, Stošić mora da ima strategiju – smatra Maksić.
Pored izbora v.d. generalnog i njegovog zamenika, u „Jumku“ je konačno izabran i novi predsednik Upravnog odbora, posle ostavke koju je na tu funkciju pre četiri meseca podnela Zorica Kojičin. To je dosadašnji zamenik Dejan Trifunović, predstavnik Privredne komore Srbije, inače član Upravnog odbora „Jumka“ još od 2004. godine. Na njegovo mesto došao je Stojan Dimčić, direktor vranjskog „Vodovoda“, i, zašto ne reći, predstavnik SPS-a. On je pun optimizma glede predstojećeg perioda:
– Prioritet će, pre svega, biti očuvanje „Jumka“. Imamo najavu da će biti sklopljen posao sa poštom o proizvodnji 800.000 jedinica odeće. Pri kraju su i pregovori sa vojskom. Drugo, trudićemo se da rešimo probleme sa isplatom zarada, povezivanjem radnog staža i nabavkom energenata i sirovina – kazao je Dimčić.
Prema saopštenju koje je izdato neposredno nakon završetka sednice Skupštine akcionara i Upravnog odbora, u „Jumku“ očekuju da će uskoro biti privatizovana „Bivoda“, čime bi trebalo da se dobiju značajna sredstva za rešavanje problema u „Jumku“.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar