Malo baba, malo devojka



Malo baba, malo devojka

Nije novosrbijancima do saradnje sa DSS, ne bi ni u opoziciju, ali im nije ni da trpe stalno prolongiranje trenutka kada će preuzeti vlast u samostalnom Domu zdravlja. Iako niko ne spori pravo Nove Srbije na to mesto, za Laletov ukus čitava priča ide izuzetno sporo





Gradski odbor Nove Srbije još jednom je ustalasao strasti u vladajućoj koaliciji, potpisivanjem sporazuma sa opozicionim DSS-om o zajedničkom delovanju. Ovaj izbor, koji novosrbijance stavlja u čudnu poziciju, u kojoj su čas malo vlast, čas opozicija, doneo je neočekivana gibanja u četvornoj koaliciji koja čini vranjsku vlast, budeći stara neslaganja i otvarajući apetite za koje se verovalo da su davno nahranjeni. Tim povodom zakazan je čak i hitan noćni koalicioni sastanak, koji je donekle smirio strasti, mada će tek naredna sednica Skupštine grada dati pravi odgovor na pitanje ima li Vranje stabilnu vlast ili rogovi u vreći ovoga puta nisu uspeli da se slože. Za sada, čini se, strasti su primirene; Nova Srbija je pristala na još jedno odlaganje sprovođenja u delo njenih zahteva, sve zarad stabilnosti, a ostali partneri u vlasti su razumeli da je bolje imati nešto nego ništa, pa značajnije turbulencije ne bi trebalo očekivati. Opet, politika je to, koalicioni sto ima četiri noge i ma koja da fali, nestabilnost je neminovna. Priča koja sledi zanimljiva je iz više uglova, jer je teško pohvatati ko je ovde sa kim, a ko protiv koga, ko koga vara i zašto, te ko su dobri, a ko loši momci. Ali, jasno je: „ja tu ništa ne bih dirao“ – sintagma je koja će održati ne samo ovu, nego svaku sledeću vlast koja se sastoji iz više od dve partije. Uostalom, ma koliko mladi, svi lokalni političari svesni su da bi naglo skretanje na krivini bilo puno neizvesnosti, koja nikome na vlasti ni sada, ni bilo kada, nije potrebita.

PONOĆNI SASTANAK

Sve je počelo pre oko mesec dana, kada su Nova Srbija i lokalni odbor DSS-a potpisali koalicioni sporazum, ko zna koji po redu, o zajedničkom delovanju. Iskustva Nove Srbije po tom pitanju ružna su – oni uvek sve rade, a DSS-ovci sede u kancelariji i izdaleka prate situaciju. Takva podela posla svakako se ne sviđa Radoslavu Laletu Mojsiloviću i ekipi novosrbijanaca, ali je ovoga puta naredba došla iz Beograda, pa su svi morali da podviju repove i u kamere se grle kao rođena braća. Ovde negde krije se i zamka, javnosti potpuno nepoznata. Naime, prema nekim informacijama, SPS je stalno Mojsiloviću i njegovima pretio da će ih izbaciti iz koalicije, i da će umesto njih instalirati DSS, koji je, sa druge strane, čekao kao zapeta puška. Stvar je, po običaju, završena u Beogradu, a izgleda da je narodni poslanik Mojsilović uspeo da se nametne kao šef neke buduće narodnjačke koalicije. Samo, ni Dejan Stanojević, najpametniji ovdašnji deesesovac, nije mu ostao dužan. Na prvoj zajedničkoj konferenciji za novinare, dok je Mojsilović napadao republičku vlast, Denzi je zatražio prevremene lokalne izbore! Na kraju je ispalo da Nova Srbija sama traži svoju smenu sa vlasti! Radoslav Mojsilović, šef ove partije u Vranju, ne spori Stanojevićev gaf, ali tvrdi da je „posle toga jasno dogovoreno kakvi će biti dalji zajednički nastupi“.
– Za sada je izvesno da ćemo nastupati zajedno. Naš dogovor je bio da se na javnim nastupima isključivo govori o republički temama, kako bi stavovi centrala stigli i na lokalni nivo. Prilikom potpisivanja sporazuma jasno smo rekli da NS nema nameru da izlazi iz vlasti, niti pak da DSS želi da uđe u nju. Imamo sporazum sa SPS-om koji poštujemo, i koga se nismo odrekli ni za milimetar – objašnjava Mojsilović, uz ocenu da je „saradnja sa DSS-om prirodna, jer ubrzo očekujemo nove parlamentarne izbore“.
Sve je to lepo, ali se ovakav razvoj nije svideo nekim partnerima NS-a u lokalnoj vlasti. Prve su reagovale demokrate, koje su na konferenciji za novinare svoje stranke ne samo osudile Mojsilovićevo ponašanje, nego i jasno rekle da čak i položaj gradonačelnika Miroljuba Stojčića nije siguran, ako SPS sa sadašnjih 20 odbornika, koliko ima zajedno sa NS-om, padne na 13, koliko je sam osvojio na izborima. Nekoliko dana posle ovog javnog istupa, šef vranjskih demokrata Goran Stefanović kao da je malo ublažio rečnik kojim opisuje stvarnu, ali i moguću situaciju. Iako smatra da bi „svima trebalo da smeta kada je neka partija malo u vlasti, malo u opoziciji“, Stefanović je ipak izrazio očekivanje da će na trojnom koalicionom sastanku biti definisan stav prema NS-u, „da se zna sa koje su oni strane vlasti“.
– Jednostavno, oni zbunjuju građane praveći konferenciju za novinare sa DSS-om, dok istovremeno sa nama drže vlast. To je neodrživo. Ne vidim tu političkli ozbiljan i odgovoran stav, jer se ne može biti malo baba, malo devojka, tako što će neko izbegavati odgovornost i kritikovati sam sebe – kaže Stefanović.
On podseća na činjenicu da je Stojčić postao gradonačelnik uz pomoć glasova NS-a, jer je SPS tada kontrolisao 20 odbornika, četiri više od demokrata. Ako bi socijalisti pali na 13, DS bi, prema nekim tumačenjima, lako mogao da otvori pitanje gradonačelničke fotelje, kao najbrojnija stranka u lokalnom parlamentu. Ali, po svemu sudeći, to u ovom času nije realan rasplet.
– Mi pitanje Stojčićeve smene nećemo otvarati, pre svega zbog stabilnosti za koju se zalažemo, ne samo na rečima, nego i delima. U tom smislu sam razgovarao i sa SPS-om, jer nam nije stalo do funkcija, već do poboljšanja standarda građana – jasan je Stefanović.

JA TEBI, TI MENI, ONI NAMA

I tako, koalicija je ipak morala da se sastane u ponedeljak uveče, da se vidi šta da se radi sa neposlušnim sinom. Na sastanku SPS, DS i G17 plus izgleda da je postignut dogovor da se ništa ne dira, ako baš ne mora. Zoran Antić, gensek SPS-a, kaže da u koaliciji „zaista ne postoje problemi“, nego se samo vidi marketinško delovanje pojedinih stranaka, „što nema mnogo veze sa vršenjem vlasti“.
– Koalicioni sporazum je nesporan, ali sve mora da ide svojim tokom, po zakonu, a za to treba vremena. NS jeste javno napala Tadića i Djilasa, ali takva je ukupna politika te stranke, dok na lokalu ništa nije sporno. Mi i dalje imamo 20 odbornika, i to se neće menjati. Želimo kvalitetne odnose sa DS, jer nam je namera da sa njima sami budemo na vlasti. NS je svesna da smo mi prema njima do kraja korektni, i to će tako ostati, jer je, ipak, svima jasno da je neke stvari nemoguće rešavati preko noći – kaže Antić.
I ovde se, po svemu sudeći, dolazi do same suštine problema. Naime, Nova Srbija ima kamenčić u cipeli koje se zove mesto direktora Doma zdravlja u Vranju. Ovoj stranci je to mesto pripalo koalicionim sporazumom koji je ona potpisala sa SPS-om, i to niko ne spori. Kako se odranije znalo da bi domovi zdravlja po Srbiji trebalo da pređu pod ingerenciju lokalne samouprave do kraja godine, NS je ukalkulisao to u svoje stranačke planove. No, Srbija ko Srbija, rok je prolongiran za još godinu dana, a ovdašnja vlast se u realizaciju čitavog posla upustila svojom klasičnom brzinom, dakle puzajući. To su „one stvari koje je nemoguće rešavati preko noći“, što rek`o SPS, a što se NS-u nikako ne dopada. Ovde leže i svi koalicioni problemi – nije NS-u do saradnje sa DSS-om, niti bi oni u opoziciju, ali im nije ni da trpe stalno prolongiranje trenutka kada će ova partija da preuzme vlast u samostalnom Domu zdravlja. Iako niko ne spori pravo Nove Srbije na to mesto, za Laletov ukus čitava priča ide izuzetno sporo pa je ova najnovija koaliciona kombinatorika pre svega način da se stvar malo pogura u željenom pravcu. Gabaritniji koalicioni partneri za sada to trpe samo se mršteći, ali takvo ponašanje neodrživo je na duži rok. Šta se, onda, može očekivati u narednom periodu? Pre svega, reklo bi se, mučno natezanje, cenkanje, pregovaranje, ucenjivanje, sve one radnje koje su i do sada krasile lokalnu političku pamet. Ja tebi, ti meni, oni nama, mi njima, i tako bez kraja. I, što je najsmešnije, svi čvrsto veruju da kraj nikada neće doći, ma kako olako trenutni vladaoci arčili mukom stečeno poverenje građana.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar