Agonija u nastavcima



Agonija u nastavcima

Problem je u tome što je Miroslava Novković, koju podržava ASNS, bila kandidat DSS-a za odbornika na poslednjim lokalnim izborima. Takva osoba za aktuelnu gradsku vrhušku, koja ima svog kandidata, nikako nije prihvatljiv





Ekonomija kaže da je država najgori preduzetnik, ali mnogi u gradu to ne žele da znaju. To se najbolje vidi na primeru „Jumka“: u preduzeću koje radi sa maksimalno 30 odsto kapaciteta i godišnje pravi gubitak od preko sedam miliona evra, proces izbora generalnog direktora (ali i predsednika Upravnog odbora) traje tri meseca i nikako da se završi. Ili, što bi rekao naš narod, kuća gori, a baba se češlja.

DVA JAKA KANDIDATA

Generalni direktor Miodrag Tasić podneo je ostavku 14. jula, što znači da „Jumkom“, u kome država ima 63 odsto kapitala, gotovo sto dana rukovodi čovek bez motiva da se bori sa problemima u preduzeću. Štaviše, mesec dana pre njega ostavku je podnela i dugogodišnja predsednica Upravnog odbora Zorica Kojičin, ali ni ona još uvek nije dobila naslednika.
Za generalnog direktora kandidovao se Zoran Stošić, aktuelni pomoćnik gradonačelnika Vranja, koji je 15 godina radio u „Jumku“ i nekoliko u „Niteksu“, a jedini protivkandidat mu je Miroslava Novković, trenutno direktor kontrolno-analitičke službe u vranjskoj fabrici. Dakle, radi se o osobama koje poznaju tekstilnu industriju, ali Upravni odbor, u čijem sastavu su pripadnici raznih državnih tela i lokalne samouprave, ni posle dva pokušaja nije doneo odluku, što čitav proces polako pretvara u farsu sa nesagledivim posledicama.
Poverenica sindikata ASNS u „Jumku“ Snežana Veličković ogorčena je događajima vezanim za izbor generalnog direktora, toliko da čak preti i samospaljivanjem.
– Ovo što se dešava stvarno nema nikakvog smisla. Napiši da ću da dođem u fabriku i da se zapalim, neću više da štrajkujem. Ovih dana sam primila platu od 3.800 dinara za maj, a svi i dalje nešto taktiziraju. Očekuju valjda da će radnici kao robovi i dalje da rade za platu od nekoliko hiljada – kaže Snežana Veličković.
Prema njenim rečima, sa izborom generalnog direktora oteže se zbog toga što se u proces „umešala politika“, tj. lokalna samouprva koja je za prvog čoveka preduzeća kandidovala Stošića. Veličković kaže da radnici „Jumka“ žele da čovek iz kolektiva preuzme mesto generalnog direktora, a ne neko sa strane. Drugim rečima, sindikalci ASNS smatraju da je najbolji kandidat Miroslava Novković.
Problem, međutim, leži u tome što je Miroslava Novković bila kandidat DSS-a za odbornika na poslednjim lokalnim izborima, dakle pripadnik je opozicije, kako na nivou grada, tako i na nivou države. A takva osoba, izgleda, za aktuelnu gradsku vrhušku nikako nije prihvatljiva na mestu prvog čoveka „Jumka“.

SPREMIĆEMO AUTOBUSE

Zamenik gradonačelnika Igor Andov (DS) takođe je besan zbog pozicije u kojoj se nalaze vranjski tekstilci.
– Na poslednjoj sednici Upravnog odbora (9. oktobra – prim. aut.) većina članova bi glasala za Zorana Stošića, ali se umešala pomoćnica ministra Dinkića, Mišela Nikolić, koja je tražila da u ponedeljak obavi razgovor sa oba kandidata. Ona je to uradila, a u utorak je trebalo da se ponovo sastane Upravni odbor i izabere direktora, ali je sednica odložena na neodređeno vreme iz nama nepoznatih razloga. „Jumko“ čekaju pregovori sa Poštom i Vojskom, čeka ih posao vredan 50 miliona dinara, ali nekome izgleda ne odgovara da fabrika počne da radi. To je van svake pameti – smatra Andonov.
On nije mogao da precizira kako će se dalje razvijati situacija, ali je rekao da će Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja snositi svu odgovornost za „Jumko“, ukoliko za direktora bude izabrana Miroslava Novković.
– Grad je početkom godine formirao radnu grupu i učinio sve da pomogne „Jumku“. Predložili smo i kandidata za generalnog direktora koji zadovoljava sve kriterijume, pa ukoliko Stošić ne bude izabran, nećemo snositi odgovornost za dalju sudbinu fabrike. Kada radnici budu ponovo došli da štrajkuju isped zgrade Skupštine grada, spremićemo im autobuse i poslati ih pravo za Beograd, pred Ministarstvo ekonomije – veli Andonov.
Šta kažu predstavnici Upravnog odbora „Jumka“?
Za sada ništa. Predstavnik lokalne samouprave Bora Dimić (član DS) kazao je da se konsultovao sa svojim kolegama iz Upravnog odbora, te da je među njima preovladao stav da se ne daju izjave za javnost sve dok se ne izabere generalni direktor.
Kako saznaju „Vranjske“, Upravni odbor ponovo će zasedati 23. oktobra, kada je zakazana i Skupština akcionara „Jumka“.
Privatizaciju i dalje niko ne pominje. Kriza, šta ćeš.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar