Svi su znali, ali niko ništa nije čuo



Svi su znali, ali niko ništa nije čuo

Profesoru M. M. (51) određen je jednomesečni pritvor zbog sumnje da je zloupotrebio položaj i seksualno iskorišćavao svoju učenicu. Međutim, u gradu vlada zakon ćutanja





Šesnaestogodišnja učenica ovih dana ide na časove u surduličku Tehničku školu, kao i njeni vršnjaci, ali mira nema. Ne može samo da sedi u četiri kućna zida i pije lekove. Lakše joj je da se u društvu vršnjaka izbori sa onim što joj se dogodilo.
Njen profesor, M. M. (51) pritvoren je pod sumnjom da je zloupotrebio položaj i seksualno je iskoristio.

IDEALNA META

Građani Surdulice zgroženi su zbog onoga što se profesoru stavlja na teret, ali detalji čitave priče koja potresa tamošnju javnost ukazuju na već dobro poznat i, nažalost, toliko puta viđen scenario, karakterističan za sredine u kojima većina više voli da žmuri.
Maloletna učenica živi u jednom planinskom selu pokraj Surdulice, a odgaja je teško pokretna majka. Otac se, izgleda, nikada nije brinuo o njoj. Čovek iz sela u kojem devojčica odrasta navodi za „Vranjske“ da je bila vesele naravi, te da nije primetio da se sa njom događa nešto čudno.
– Majka je imala komplikovanu operaciju, sada jedva može da hoda, eventualno da ode do toaleta. Ima kratak radni staž, pa joj je penzija skromna, svega nekoliko hiljada. Sirotinja, šta da ti kažem.
Dete iz takvog miljea je idealna meta. Kako saznajemo, maloletna učenica je živela u stanu u Sudulici, koji je od nekih „žestokih“ momaka najverovatnije iznajmio i plaćao njen profesor, pod izgovorom da želi da joj pomogne. I, navodno, niko ništa u komšiluku nije primetio, a i da neko jeste, sada neće da prizna.
Direktor Tehničke škole Nebojša Dojčinović takođe tvrdi da niko nije prijavio čudno ponašanje učenice i njenog profesora. On dodaje kako je čuo da se nešto između njih čudno dešava još od proleća:
– Posle svega, kada pitam njene drugarice, čujem da se tu nešto događalo već od proleća, ali me niko o tome nije obavestio, niti mi se ona požalila. Da jeste, taj profesor ne bi ponovo dobio časove u njenom odeljenju – objašnjava Dojčinović.
Prema onome što se moglo čuti ovih dana u Surdulici, šta u slobodno vreme radi profesor sa svojom učenicom na kraju je otkrila jedva pokretna žena. Maloletnica je najverovatnije četiri meseca bila trudna, pa joj je nedavno urađena kiretaža u Nišu. Tako nešto se nije moglo sakriti od majke, te je zbog toga sve i dospelo do policije i tužilaštva, a onda i do javnosti.
Kako rekosmo, Surdulica je 22. septembra bila zgrožena vešću da je dugogodišnji profesor uhapšen u školi, pred početak nastave, ali je činjenica da je istog dana, nakon saslušanja, pušten da se brani sa slobode izazvala pravo ogorčenje.
Tu već polako prelazimo na priču o tome kako se ponašalo lokalno pravosuđe u datoj situaciji. Naime, Opštinsko javno tužilaštvo je odmah predložilo pritvor za osumenjičenog profesora, jer je postojala opravdana bojazan da će on ometati postupak istrage, ali se sa tim nisu složili istražni sudija, a potom ni Veće Opštinskog suda. Tako se M. M, profesor osumnjičen za obljubu učenice zloupotrebom položaja, privremeno dokopao slobode. Prema tvrdnjama očevidaca koji su želeli da ostanu anonimni, on je istog dana otišao u kafanu da bi amortizovao priče koje su o njemu počele da kolaju gradom, a neki kažu da se usput čak i bahato hvalio svojim „poduhvatom“. Za to delo je, inače, zaprećena kazna od jedne do 10 godina zatvora. Već sutradan je nastavio da predaje u školi.
Pravnik iz Surdulice koji je želeo da ostane anoniman, smatra da je odluka da se lice osumnjičeno za navedeno krivično delo pusti odmah nakon saslušanja skandalozna:
– Čuo sam da je osumnjičeni posle toga zvao neke ljude i pitao: „A, ti li me prijavi“?
Bilo kako bilo, Opštinsko tužilaštvo je potom sastavilo novi predlog, sa novim okolnostima, a verovatno je intervenisao i neko sa višeg nivoa, pa je tako M. M. ponovo uhapšen. Ovoga puta istražni sudija mu je odredio pritvor do mesec dana.
Zanimljivo je da o svemu tome opštinski tužilac Danijela Trajković nije mogla da govori jer od nadređenih nije dobila dozvolu, koju nismo ni tražili jer smo smatrali da nije potrebna.

POLITIČKA PORNOGRAFIJA

Elem, krivični postupak će sada ići svojim tokom, a direktor Nebojša Dojčinović navodi da će u školi biti sproveden postupak nezavisno od krivičnog, u kojem će komisija utvrditi da li postoji i koja je težina povrede radne obaveze od strane M. M.
– Taj postupak moramo da završimo za dve godine nakon pokretanja, a ukoliko utvrdimo da je profesor teže povredio svoje radne obaveze, biće udaljen sa posla – kaže Dojčinović.
Zanimljivo je da M. M. do utorka nije bio suspendovan sa posla zato što je u školu od državnih organa stigla informacija o određivanju pritvora, ali bez detalja o tome kakvo mu se delo stavlja na teret.
– Tek kada dobijem zvaničnu kvalifikaciju, moći ću da preduzmem adekvatne mere – objašnjava Dojčinović.
Državni organi, dakle, nekoliko dana ne obaveštavaju školu o tome zašto je uhapšen profesor, ali zato grad bruji. Ispredaju se razne priče, među kojima dominira ona po kojoj je jedan politički tabor izmislio obljubu nad učenicom da bi se obračunao sa M. M, čovekom koji je funkcioner jedne druge lokalne stranke, a pri tome je i nesrpske nacionalnosti. U odbranu te „divne osobe, oca i muža, dugogodišnjeg profesora, plus karate trenera“, uključili su se navodno neki gradski moćnici, koji su svim silama pokušavali da izdejstvuju njegovo oslobađanje iz pritvora! Zato sada mnogi neće da govore javno, bojeći se odmazde sa obe strane.
Šta se u međuvremenu dešava sa žrtvom?
Direktor škole Nebojša Dojčinović kaže da je razgovarao sa njom i da joj je savetovao da neko vreme ne dolazi na nastavu, ali da ga devojčica nije poslušala. On navodi da mu je kazala je da joj je lakše da se sa problemom izbori kada je u društvu sa prijateljima.
U surduličkom Centru za socijalni rad, a naslućuje se i zašto, nisu bili mnogo raspoloženi za razgovor o tome kakve posledice na psihu može da ostavi obljuba od strane profesora, odnosno kako izgleda i koliko traje oporavak.
Izgledalo je to ovako: najpre je Ružica Vukašinović, direktorka Centra u nekoliko rečenica sasula da ta institucija radi sve što je u njenoj nadležnosti, stručnjaci Centra svakodnevno razgovaraju sa maloletnicom, prisustvuju razgovorima koje ona ima sa istražnim organima i čine sve da joj pomognu. Onda je kazala da o detaljima razgovaramo sa nazočnom koleginicom psihologom, i izašla iz prostorije.
– Zapišite ono što vam je rekla direktorka. Znate, ne mogu ja da pričam o tome, da mi neko nešto ne zameri – rekla je koleginica.


POVRATNIK?
Ovo nije prvi put da se ime profesora M.M. spominje u ovakvom kontekstu. Njega su 1991. godine za slično delo teretile tri učenice, ali su one zajedno sa svojim roditeljima tada ipak odustale od tužbe za navedeno delo.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar