Meteor kupio nedovršenu zgradu



Meteor kupio nedovršenu zgradu

Priča o „Zamberu“ konačno je dobila nekakav epilog. Boban Zlatanović, vlasnik firme „Meteor“ koja je radila na izgradnji, kupio je na ponovljenoj licitaciji u ponedeljak svu imovinu i zemljište nesuđene fabrike tekstila koja je trebalo da uposli 3.000 ljudi





Prema rečima zastupnika „Meteora“ Mladena Vasića, na licitaciji nije bilo drugih takmaca, pa je ova firma, prema pravu preče kupovine, za 129 miliona dinara kupila objekat prekoputa autobuske stanice.

ZA DVE TREĆINE

– Sudija je konstatovao tu činjenicu, pa je saglasno pravu preče kupovine, kao hipotekarni poverilac prvog reda, „Meteor“ predložio sudu da mu dosudi u vlasništvo predmetne nepokretnosti – zemljište od 14.417, objekat u izgradnji od 10.500, prodavnica od 70 i trafo od 13 metara kvadratnih – po ceni od 129 miliona dinara, što je dve trećine ukupno procenjene vrednosti koja iznosi nešto više od 193 miliona dinara – objašnjava Vasić.
Prva licitacija bila je zakazana za 25. avgust, ali se ni tada niko nije javio, ponajviše zato što se tada operisalo sa početnom cenom od oko dva miliona evra. To je verovatno mnogima bilo preskupo, pa je bilo procena da će se na drugoj neko ipak pojaviti, kada je cena za trećinu bila niža. I to je, međutim, potencijalnim investitorima bilo preskupo.
Vasić navodi da je Sud imao u vidu finansijsku situaciju u kojoj se našao „Meteor“, te je doneo rešenje kojim se „Zamberove“ nepokretnosti dosuđuju u vlasništvo toj firmi.
– Tu je uračunato i potraživanje koja je „Meteor“ imao prema „Zamberu“ od 117, 2 miliona dinara, tako da je doplaćeno još 11,8 miliona dinara – kaže Vasić.
Prema njegovim rečima, na ovo rešenje ne postoji pravo žalbe, ali sud sada mora da donese još jedno, o predaji nepokretnosti. Kada ono bude doneto, kaže Vasić, „Meteor“ će moći nesmetano da raspolaže predmetnom imovinom.
Podsećamo da je pre tri godine najavljena izgradnja fabrike „Zamber“, a britanska firma „Bjanka alena“ je trebalo da iz NIP-a posredstvom Agencije za strana ulaganja SIEPA dobije šest miliona evra. Država je za dve godine uplatila 3,2 miliona evra na račun britanske kompanije čiji je vlasnik Jani Savas, uz uslov da on zaposli 3.000 radnika. Kada su građevinski radovi obustavljeni zbog toga što Savas nije plaćao svoje obaveze prema „Meteoru“, država je pokrenula proceduru za raskid ugovora sa vlasnikom i aktivirane su bankarske garancije, u vrednosti od tri miliona evra. Savas se nakon toga nije pojavljivao u Vranju, jer je za njim raspisana Interpolova poternica.

STANOVI UMESTO FABRIKE?

O tome kakvi su mu planovi sa nedovršenom zgradom i zemljištem, vlasnik „Meteora“ Boban Zlatanović nije želeo da govori javno. U intervjuu koji je, pak, nedavno dao „Vranjskim“, izjavio je da je na tom poslu izgubio blizu 200.000 evra.
– „Meteor“ je u veoma teškoj situaciji, nalazi se pred bankrotom, a od realizacije sudske odluke zavisi egzistencija 50 radnika i članova njihovih porodica. Štaviše, firma ima obaveze prema drugim firmama, tako da bi i njih mogla da povuče u ambis – kaže Vasić.
„Meteor“ postoji od 2005. godine i zapošljava 35 ljudi, a bavi se isključivo građevinarstvom, odnosno izgradnjom po sistemu ključ u ruke. Mnogi smatraju da bi Zlatanović sada mogao da krene sa izgradnjom stanova i poslovnih objekata na lokaciji prekoputa autobuske stanice, što je bio predlog nekih ljudi u gradu, u vreme kada je najavljeno da će se na tom mestu graditi fabrika tekstila. U ono vreme, a o tome su pisale „Vranjske“, pojedinci su tvrdili da je krajnje glupo to što država hoće da gradi fabriku u centru grada.
Na izgradnji stanova sposobni investitori zarađuju bar 20 odsto, neki čak i duplo, u zavisnosti od lokacije. Budući da se radi o placu u elitnom delu grada, možda će „Meteor“ uspeti da izađe na zelenu granu.
Što bi se reklo, nije kome je nuđeno, nego kome je suđeno.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar