Kneževićev strujni udar



Kneževićev strujni udar

SPS je, ustoličivši Kneževića na mesto direktora Distribucije, ponovo demonstrirao silu, iako je DS imao svog kanddata za to mesto. Presudio je, ponovo, aber iz Beograda





Zoran Knežević, jedan od najuticajnih vranjskih socijalista, posle više od osam godina vratio se u fotelju direktora vranjske Elektrodistribucije. Ova vest, međutim, nije izazvala skoro nikakvu reakciju javnosti, iako je Knežević jedna od retkih „žrtava“ oktobarske revolucije 2000. godine ovde u Vranju. Njegovo ponovno imenovanje na funkciju koju je obavljao od 1998. do 2001. godine rezultat je političke nagodbe dva najjača koaliciona partnera – Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije. Iako je Kneževićev položaj u matičnoj partiji ponešto uzdrman posle demokratskih promena, ovo imenovanje možda pokazuje da on i u SPS ponovo jača, i možda predstavlja nekakvu buduću pretnju za sada stabilnoj većini u vranjskom odboru socijalista. Zanimljivo, protiv Kneževićevog imenovanja nisu imali ništa protiv ni demokrate, isti oni koji su ga te 2001. godine srušili sa mesta na koje se sada vraća. Sam Knežević čitavu stvar posmatra sa filozofskim mirom, kao normalan sled događaja u bitno promenjenoj političkoj stvarnosti. Sve, dakle, dolazi na svoje, polako ali sigurno.

BEZ GLASA PROTIV

Primopredaja dužnosti između dosadašnjeg direktora Miodraga Zdravkovića i njegovog doskorašnjeg zamenika Zorana Kneževića održana je u ponedeljak, 28. septembra, bez ikakvih problema, ali i bez velike pompe. Politička utakmica odigrana je mnogo pre zvaničnog čina, pa su za razmatranje ostali samo tehnički detalji. Demokrate su imale svog kandidata za Zdravkovićevog naslednika, socijalisti svog, i pošto ovde dogovor nije mogao da bude postignut, lobiralo se preko stranačkih centrala. Još jednom se pokazalo da niko odavde na svoje u Beogradu nema takav uticaj kao SPS, pa je Kneževićevo imenovanje samo logična posledica takve situacije.
– Za ovakvo rešenje zalagali smo se još prošle godine, jer je Knežević jedan od najiskusnijih stručnjaka i političkih radnika. Odlučivale su centrale, a naš uticaj u Beogradu je nešto veći nego naših koalicionih partnera. No, sve se dobro završilo – kaže prvi operativac vranjskih socijalista Zoran Antić.
I predsednik Gradskog odbora DS Goran Stefanović potvrđuje ovu priču, ne uočavajući u njoj nikakvu dublju političku dimenziju. Demokrate, naime, nisu bili protiv Kneževića, nego su imali svog kandidata, koga jednostavno nisu uspeli da proguraju. Ipak, na kraju, izgleda da „žuti“ nisu ostali praznih ruku.
– Naš kandidat bio je Vladimir Aleksić iz Vladičinog Hana, raniji šef investicija u „Jugoistoku“ Niš. Dugo se pregovaralo, ali su na kraju socijalisti uspeli da proguraju svog kandidata. Ipak, mi nećemo ostati bez kontrole u Distribuciji – pored Aleksića, koji će raditi na mestu tehničkog direktora, tu je i nova direktorka Poslovnog sistema, pravnica Snežana Stamenković – kaže Stefanović.
Prema njegovim rečima, Kneževićev izbor na jednu od najvažnijih gradskih funkcija je sporan, „ali je to znala i centrala, pa su dogovori u koaliciji prevagnuli“.
Politička čaršija je pretpostavljala da je dosadašnji direktor Zdravković rešenje G17 plus, ali su iz ove stranke to demantovali. Oni su, nezvanično, bili zainteresovani za mesto tehničkog direktora Distribucije, ali sa njima „niko ni na koji način o tome nije razgovarao“.

MINISTROV ČOVEK

I tako, Knežević se vratio. U vreme svog prvog direktorovanja Distribucijom on je bio predsednik vranjskih socijalista, ali i čovek čije je ime dovođeno u vezu sa mnogim aferama, pre svega sa poslovanjem „Dinama“. Ali, danas se toga malo ko seća. Kneževiću je, na primer, lično ministar Škundrić nudio mesto direktora „Jugoistoka“ Niš, firme kojoj pripada i vranjska Distribucija, i koja strujom snabdeva pola Srbije. Začudo, ovu informaciju nije demantovao ni sam Knežević.
– Nisam u godinama da mogu da putujem 220 kilometara dnevno. Ne treba mi to – jasan je Knežević.
On svoj povratak na mesto za koje ga svakako vežu lepe uspomene posmatra potpuno hladne glave, kao pun krug jednog davno započetog procesa.
– Kako sam otišao, tako sam se i vratio. Tako sam to shvatao i tada, i zato mi je sada lakše. Stalno imamo promene i konflikte, i umetnost je izaći neokrnjen iz takve situacije – kaže Knežević.
Jedina razlika može da bude ta što je ranije Knežević imao apsolutnu vlast u Distribuciji, a sada će biti okružen demokratama pa će ipak morati da pripazi šta radi. No, dok je ministar uz njega, čovek Kneževićevog iskustva ne bi trebalo da ima previše problema. Za sada, ostaje da se konstatuje da su se i građani i politički činioci toliko svikli na neprirodnu političku situaciju koja hara Srbijom da niko čak i nije primetio Kneževićevo postavljenje kao nešto posebno čudno ili nelogično. Demokrate su ovoga puta progutale gorku pilulu, skoro pa bez ikakvog roptanja, a čaršiji nije ostalo ništa drugo nego da novonastalu situaciju prihvati zdravo za gotovo. Ovaj slučaj, kao malo koji drugi, jasno pokazuje dokle je stvar došla – daj šta daš, i ne iznalazi mane mečki pred tuđom kućom. Zaigraće ona i pred tvojom.


PROFIL
Zoran Knežević je rođen februara 1952. godine u Vranju. Ovde je završio osnovnu i srednju školu, a diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Nišu. Posle toga, dve godine je proveo na specijalističkim studijama u Beogradu. Radio je 12 godina u „Zavarivaču“, a potom i kao predavač na Višoj tehničko tehnološkoj školi u Vranju. Direktor vranjske Eletrodistribucije postao je septembra 1998. godine, i na tom mestu ostao do maja 2001. godine, kada je smenjen u talasu demokratskih promena, u vreme vlade Zorana Djinđića. Vranjskim SPS-om upravljao je sedam godina, od 1995. do 2001. godine.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar