Zima, zima, e pa šta je…



Zima, zima, e pa šta je...

Prvi dan nove školske godine bio je sunčan. Djaci i profesori uselili su se u novu školsku zgradu. Političari su se smejali, slikali, presekli vrpcu i svečano otvorili objekat bez završenog sistema centralnog grejanja, a samim tim i bez upotrebne dozvole





Hiljadu učenika Medicinske i Hemijske škole zauzelo je 1. septembra svoja mesta u klupama novoizgrađene školske zgrade u Sportskom centru. Međutim, niko im tom prilikom nije rekao da će se najverovatnije smrzavati tokom jednog dela zime jer nova škola na 4.000 kvadrata nema grejanje. Naime, prilikom tehničkog pregleda objekta tokom leta, saznajemo u Zavodu za urbanizam, ustanovljeno je da škola nema kotlarnicu za centralno grejanje. Kad postoji takav problem, shodno Zakonu o planiranju i izgradnji, nadležni Zavod ne može izdati upotrebnu dozvolu.
Gradski oci su ovaj podatak slučajno ili namerno prevideli. Odlučili su da 1. septembra svečano otvore školu, slikaju se i tako posredno sebi pripišu zasluge za ulaganje Evropske investicione banke i države u vranjsko školstvo od 6 miliona evra (uz dodatnih 350.000 evra za opremanje škole).
– Pojedinci u gradskom rukovodstvu su se, kao i mnogo puta ranije, rukovodili devizom da „problem neće biti rešen dok ga ne napravimo“. Sevale su varnice u samom vrhu lokalne vlasti oko ovog pitanja, posebno među koalicionim partnerima SPS i DS, ali je stav SPS prevagnuo – otkriva nam gradski funkcioner koji je insistirao na anonimnosti.
Međutim, iako zakonski osnov da nova škole počne sa radom bez upotrebne dozvole postoji (član 157 Zakona o planiranju i izgradnji) u vidu tzv. „probnog rada“, izvesno je da đacima i profesorima neće biti prijatno kada dođu prvi hladni dani.

FAZA PROBNOG RADA

Slobodan PETROVIĆ, direktor gradskog JP Zavod za urbanizam, kaže da onaj ko obavlja tehnički pregled može nadležnom organu (Zavodu) predložiti da odobri puštanje objekta u probni rad, pod uslovom da su ispunjeni zakonski uslovi.
– Za probni rad izdaje se rešenje i on ne može trajati duže od godinu dana, što je i krajnji rok za otklanjanje uočenih nedostataka – kaže Petrović.
Školi je odobren „probni rad“, ali investitoru i školskoj administraciji nije izdato rešenje za probni rad, što je dodatna aljkavost.
– Iako im je odobren probni rad, investitor, odgovorni izvođač i stručni nadzorni organ nisu još potpisali zapisnik o tehničkom prijemu, tako da im gradski Sekretarijat za urbanizam i imovinsko-pravne poslove još nije izdao rešenje o probnom radu. To je papir koji moraju posedovati i ne znam šta čekaju – pita se Petrović.
Grejna sezona počinje za nešto više od dvadeset dana, a procene govore da će đaci na tople radijatore morati da sačekaju do kraja decembra. Zašto su takve procene i realne?
Javni poziv za prikupljanje ponuda u otvorenom postupku za javnu nabavku, na osnovu koga bi trebao da bude izabran izvođač radova za rekonstrukciju toplane u Domu učenika (koja će se koristiti i za grejanje Medicinske škole) raspisan je tek 25. avgusta ove godine. Kako je rok za dostavljanje ponuda trideset dana, to znači da su se zainteresovani izvođači mogli javljati na oglas sve do 24. septembra. Dom učenika i studenata u Vranju (koji je raspisao javni oglas na koji se javilo petnaest potencijalnih izvođača) ostavio je u tom pozivu okvirni rok za dostavljanje odluke o izboru najpovoljnije ponude od petnaest dana od dana otvaranja ponuda. To pada oko 10. oktobra. Ako uračunamo i najmanje dva dana da se takva odluka dostavi poštom, te činjenicu da nezadovoljni imaju pravo da ulože žalbu u roku od osam dana, stvari se mogu odužiti do 20. oktobra (grejna sezona obično počinje 15. oktobra).
Koliko je potrebno izvođaču radova za demontažu postojećih kotlova na ugalj i postavljanje novih kotlova na mazut i rezervoara za to gorivo u toplani Doma učenika? Goran PETROVIĆ, direktor JP „Novi Dom“, preduzeća koje je među petnaest zainteresovanih izvođača radova i najčešće obavlja ovakve radove u Vranju kaže:
– Mogli bismo to da završimo za mesec i po do dva.
To, praktično, znači da radovi u idealnom razvoju situacije, mogu biti završeni krajem decembra. A gde su hladne, pa tople probe instalacija i radijatora? A šta ako tu bude problema, ako prsne nekoliko radijatora ili cevi?
Uzgred, pitanje je i da li će novac stići na vreme. Izgradnja nove kotlarnice koštaće 35 miliona dinara, od kojih bi 25 trebalo da obezbedi Ministarstvo prosvete, a deset lokalna samouprava.
– Koliko mi je poznato – otkriva direktor Petrović – sredstva još nisu uplaćena. Kako neke materijale za novu kotlarnicu treba nabavljati van zemlje, biće potrebno da se ta sredstva obezbede na vreme jer stranci traže avansno plaćanje.

NASTAVA U PERJANIM JAKNAMA

Da li će onda deca do Nove godine sedeti u učionicama Medicinske škole u perjanim jaknama i pokušavati da se ugreju kvarcnim grejalicama? Ljubiša ANDjUŠEVIĆ, direktor Doma učenika, kaže da neće.
– Mi smo iz domske kotlarnice na čvrsto gorivo i tokom prošle zime održavali temperaturu od 15 stepeni u novoj zgradi Medicinske škole da bismo sačuvali instalacije. Ipak, kapacitet sadašnje kotlarnice nedovoljan je da pored domova grejemo i školu, mada uz napore možemo izvestan period tamo obezbediti temperaturu od 18-19 stepeni – uverava Anđušević.
On procenjuje da izvođaču neće biti potrebno više od mesec dana da završi novu kotlarnicu.
– Ako ubrzamo celokupan postupak izbora ponuđača i potonje radove, nova kotlarnica profunkcionisaće do kraja oktobra, a onda bi oni finiji radovi potrajali do kraja novembra. Do tada možemo da premostimo našim sadašnjim kapacitetima – zaključuje Anđušević.


BILjANA RISTIĆ
NISMO ZNALI

Biljana RISTIĆ, direktorka Medicinske škole koju pohađa 540 đaka, kaže da joj pre početka školske godine niko nije pominjao problem nerešenog grejanja.
– Ne znam da li se stvari komplikuju kao što se priča, uglavnom imam uveravanja da će grejanja za školu biti preko kotlarnice Doma učenika – kaže Ristićeva.

SLOBODAN PETROVIĆ
ZATVORENA FISKULTURNA SALA

Direktor JP Zavod za urbanizam Slobodan PETROVIĆ kaže da je ovo preduzeće zabranilo korišćenje fiskulturne sale u novoj školskoj zgradi.
– U sali nisu postavljene zaštitne mreže za prozore. Obavezali smo školu da otklone te nedostatke pre nego što decu puste u salu, jer u suprotnom neko može nastradati ako na času lopta polomi prozor – kaže direktor Zavoda za urbanizam.

IGOR ANDONOV
BIO SAM UZDRŽAN

Zamenik gradonačelnika i potpredsednik lokalnog DS, Igor ANDONOV, kaže da se u vezi otvaranja nove zgrade Medicinske škole vodila živa rasprava među čelnicima lokalne samouprave i da je bilo „vaganja“.
– Lično sam bio uzdržan po pitanju otvaranja te škole od 1. septembra. Iz resornog ministarstva i NIP-a obećali su novac za grejanje i nadam se da će problem biti rešen – kaže Andonov.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar