Lakše do kvadrata



Lakše do kvadrata

Prema najavama iz vlade, povoljne zajmove za kupovinu novih stanova moće će da dobiju svi građani Srbije koji nisu stariji od 45 godina. Novi krediti trebalo bi da budu za desetak odsto jeftiniji od onih koji se sada nalaze u ponudi poslovnih banaka





Ako je verovati zvaničnim najavama, mnogi beskućnici u Srbiji moći će da od oktobra, ukoliko ispune određene uslove, dođu do svog krova nad glavom. Mlađan Dinkić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja predložiće Vladi Srbije da usvoji program jeftinih kredita za kupovunu novih stanova i izgradnju kuća koje će subvencionisati država. Ministar je najavio da će maksimalni iznos kredita biti 100.000 evra, sa rokom otplate do 30 godina, a specifičnost je u tome što bi kupci bili u obavezi da obezbede pet odsto učešća, dvadeset odsto obezbedila bi država sa kamatom od 0,1 odsto (s tim da građani dug prema državi vraćaju poslednjih pet godina), dok će banke kreditirati ostatak. Prve tri i poslednjih pet godina otplate biće beskamatni, zajmovi će se odobravati isključivo za nove ili stanove u izgradnji a za njih će moći da konkurišu svi građani Srbije koji nisu stariji od 45 godina.

BEZ KAMATE

Osim toga, prve tri i poslednjih pet godina otplate građani neće plaćati kamatu jer će tu obavezu na sebe preuzeti država. Dinkić je rekao da mesečna primanja korisnika kredita ili kompletnog domaćinstva moraju biti dva puta veća u odnosu na mesečnu ratu i dodao da kredit moze tražiti svako ko ima mesečna primanja do 120.000 dinara.
– Stambeni krediti biće beskamatni za kupce sve do 31. oktobra 2012 godine, što znači da će to pravo moći da iskoriste građani koji odmah u oktobru kupe novi stan. Od novembra 2012. pa u naradne 22 godine, korisnik će kredit plaćati poslovnoj banci sa kamatom između 4,9 i 5,9 odsto – kazao je ministar.
Prema njegovim rečima, stan koji se kupuje ovim kreditom neće moći da se rentira dok se dug ne vrati, a za svaku eventualnost kupac će kao adresu prebivališta mora ti da prijavi novokupljeni stan. Konačno, Dinkić je rekao da će država za ove stambene kredite iz budžeta obezbediti 450 miliona dinara. U filijalama banaka u Vranju, međutim, još uvek nemaju zvanične informacije o stambenik kreditima koje će subvencionisati država.

RASTE INTERESOVANjE ZA NEKRETNINE

Zvonimir STOJKOVIĆ, iz agencije za promet nekretnina „Kvadrat“ kaže da je posle Dinkićeve najave poraslo interesovanje Vranjanaca za nekretnine:
– Ljudi se raspituju, i verujem da će se dosta njih odličiti za uzimanje novih kredita između ostalog I zato jer će oni za oko desetak posto biti jeftiniji od onih koji su trenutno u ponudi poslovnih banaka – kaže Stojković.
Prema rečima upućenih, u Vranju se četiri firme ozbiljno bave stanogradnjom a naš sagovornik naglašava da je potražnja novih stanova i sada solidna, iako ekonomska kriza čini svoje.
– U našem gradu je trenutno u prodaji pedesetak novih stanova u širem centru, a cena kvadratnog metra varira zavisno od lokacije, spratnosti i opreme.
Kvadrat u zgradi „Tekija“ se prodaje za 600 evra, u „Lepoj Breni“ između 600 i 700, dok su u novogradnji cene od 650 do 750 evra po kvadratnom metru, zavisno od investitora.
– Najviše se traže manji stanovi, od garsonjera do dvosobnih – objašnjava Stojković.
Inače, stanovi u Vranju su prosečnog kvaliteta i standardno opremljeni, a novogradnja je svakako kvalitetnija od nekih stanova koje su nekada zidala društvena preduzeća.


POJEFTINIO „VIKTOR BUBANj“
Uoči najavljenih subvencionisanih kredita u Vranju je prva reagovala Republička direkcija za izgradnju, kao vlasnik stanova u naselju „Viktor Bubanj“, snizivši cenu na 500 evra po kvadratnom metru.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar