”Jumko” gori a baba se češlja



”Jumko” gori a baba se češlja

Hoće li bivši tekstilni gigant 29. septembra konačno dobiti novog direktora i može li on spasiti firmu koja godinama propada. Kandidati Miroslava Novković i Zoran Stošić





Iako je vranjski „Jumko“ bez direktora od 14. jula ove godine, kada je Miodrag Tasić podneo ostavku, nikome se preterano ne žuri da izabere njegovog naslednika. To je bar utisak nakon što Upravni odbor „Jumka“ na sednici 14. septembra nije izabrao Tasićevog naslednika, nego je odluku prolongirao do kraja meseca.
Upravni odbor odlučuje između Miroslave Novković, aktuelne direktorke kontrolno – analitičke službe u „Jumku“, koga podržava većinski sindikat i Zorana Stošića, pomoćnika gradonačelnika Stojčića, za čije se imenovanje zalaže lokalna vlast.
Od 2.000. godine do danas na čelu „Jumka“ izmenjalo se osam direktora i napravljeno je šest krugova socijalnog programa. Od 2004. većinski vlasnik fabrike je, konverzijom dugova, postala država ali je sve ostalo po starom. Propalo je nekoliko tendera i, mada se svi slažu da je privatizacija jedino rešenje, kraj ove „sapunice“ još se ne nazire.

PREKRŠENO OBEĆANjE?

Sednica UO na kojoj treba da se izabere novi direktor „Jumka“ zakazana je za ponedeljak, 29. septembar, potvrdio je Goran Trajković, zamenik trenutno nepostojećeg direktora.
– Traži se čovek koji ima snažnu podršku u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, bez čega „Jumko“ ne može da funkcioniše. – kaže on.
No, odluke nije bilo prethodni put i nema garancija da će je i sada biti.
– To je važna pozicija i ne treba žuriti – kaže zamenik predsednika UO Dejan Trifunović iz Privredne komore Srbije.
Predsednica UO Zorica Kojčin, postavljena u vreme vladavine DSS-a, podnela je ostavku na tu funkciju, pa je Trifunović sada praktično prvi čovek UO „Jumka“.
Od lokalaca, u UO „Jumka“ sede Bora Dimić (DS) i Stojan Dimčić (SPS), kao predstavnici zajednice, a iz „Jumka“ Voja Dimitrijević i Zoran Stamenković.
Sindikati, pre svega većinski Asocijacija samostalnih nezavisnih sindikata (ASNS), otvoreno su stali na stranu Novkovićeve, tražeći od nadležnih da se drže dogovora od početka meseca, kojim je predviđeno da na čelo firme dođe čovek iz „Jumka“. Na drugoj strani, lokalna vlast za direktora želi Stošića.
Naravno, nije reč samo o ličnostima, nego i o konceptima budućnosti „Jumka“. Koncepti su toliko različiti da ih je nemoguće približiti.
Kuća gori, još odavno, a baba se i dalje češlja, bez namere da prekine taj ozbiljan posao – to je kratak opis trenutne situacije u nekadašnjem balkanskom tekstilnom gigantu.
Zoran Stošić je u „Jumku“ radio 15 godina a, prema sopstvenim rečima, štrajk radnika ga je 2002. godine i „doneo i odneo sa mesta generalnog direktora“. Uz to, Stošić ima iskustva i u radu u tekstilnoj industriji u Bugarskoj, kao i u „Niteksu“.
– Ja sam kandidat koalicije na vlasti. Ne znam zašto je odložen izbor, možda zbog sindikata. Ima pravo sindikat na svoje mišljenje, ali da toliko favorizuje jednog kandidata nije u redu, jer to nije njihov posao – ocenjuje Zoran Stošić.
Inače, Stošić je očekivani „gradski“ kandidat za direktora jer je već ranije postavljen na čelo Radne grupe za spas „Jumka“ koju je formirao Grad Vranje.
– Činimo sve što možemo, ali je privatizacija jedini spas za „Jumko“. Novi menadžment mora da radi na stvaranju uslova da se proces privatizacije, otpočet pre nekoliko godina, sada uspešno okonča – kažu u vranjskom DS-u, uz tvrdnje da za ovaj plan imaju podršku svih relevatnih faktora, od Vranja do Beograda.
Stošićev protivkandidat Mirjana Novković odbija svaku pomisao da je u izbor direktora „Jumka“ umešana politika, ili bar veruje da to ne bi trebalo da se desi, „ako je kandidat jak“.
– Ja pripadam radnicima, a ne političarima. Utakmica treba da bude korektna, pa neka je bolji dobije. Ovde radim, imam podršku kolektiva, poznajem prilike…- kaže Novkovićeva.
Ona je i ranije bila kandidat za direktora, u vreme kada je na to mesto izabran Milan Kljajić, a trenutno je i odbornik DSS-a u lokalnom parlamentu.

POLITIKA ILI STRUKA

Dejan Stanojević, vranjski šef te stranke, ipak tvrdi da DSS ne gura Novkovićevu kao svog kandidata nego pokušava da joj pomogne tako što će je osloboditi mnogih obaveza u stranci da bi u potpunosti mogla da se posveti novom izazovu.
ASNS je izdao saopštenje za javnost u kome traži da se politika ne meša oko „Jumka“, uz niz ostalih zahteva, koji se ponavljaju već mesecima.
– Stalno zovemo Ministarstvo ekonomije da ubrza izbor direktora, ali uzalud. Mi podržavamo Miru Novković, jer ona nema ni jedne mrlje u karijeri, iz redova je zaposlenih i imamo poverenja u nju. Ne želimo Stošića jer ne želimo politiku. On je već bio ovde i pokazao je šta zna. Ne znam samo zašto se poslanik Goran Stefanović meša u ovaj izbor, i svima drži predavanje, kada to nije njegov posao. Nećemo politiku ovde, nego tražimo bilo kakav spas za „Jumko“ – jasna je Snežana Veličković, predsednica ASNS-a.
Sve će se, dakle, znati u ponedeljak, a možda i neće. „Jumkov“ upravni odbor ostao je tajanstven, baš kao i Ministarstvo ekonomije, čiji državni sekretar Nebojša Ćirić najdirektnije utiče na izbor novog direktora vranjskih tekstilaca.
Ko god bude izabran za novog direktora „Jumka“ naići će na stare probleme – nedostatak para, sirovina, poslova i volje, slabu organizaciju, podeljen kolektiv. A neće imati čarobni štapić, jedino sredstvo koje bi garantovalo rešenje.


GORAN STEFANOVIĆ
MNOGIMA NE ODGOVARA UVODjENjE REDA U „JUMKO“

Narodni poslanik i šef DS-a u Vranju Goran Stefanović kaže da Zoran Stošić nije predlog koalicije, nego čitave lokalne samouprave u Vranju. Sam Stefanović je u više navrata bio uključen u pregovore vezane za „Jumko“, pre svega sa Ministarstvom, ne samo kao političar, nego i kao čovek koji je radnu karijeru počeo u toj firmi.
– U pregovorima sam stalno upozoravao da „Jumko“ ima problema u menadžerskom timu, i mislim da smo na putu da to prevaziđemo. Mnogima u „Jumku“ ne odgovara uvođenje reda, jer će tada morati da se vrate za mašine – jasan je Stefanović.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar