Plivanje uzvodno



Plivanje uzvodno

Lider vranjskih radikala i odbornik SRS Predrag Stojković traži dopunu finansijskog izveštaja o poslovanju Sportskog saveza, jer se iz ponuđenog ne vidi gde su potrošene pare od tzv. sopstvenih prihoda





Koristeći institut odborničkog pitanja, Predrag STOJKOVIĆ, odbornik SRS u Skupštini grada Vranja i lokalni lider radikala, zatražio je krajem juna od predsednika Sportskog saveza (SS) i funkcionera socijalista Zorana Antića finansijski izveštaj o utrošenim sredstvima za 2008. godinu. Izveštaj je dostavljen na poslednjem skupštinskom zasedanju, ali Stojković njime nije zadovoljan.
– Izveštaj nije potpun. Naime, Antić nije uključio tzv. „sopstvene prihode“ SS, već samo sredstva dobijena iz budžeta. Zato sam zatražio dodatni izveštaj, jer mi nije jasno gde je, na primer, novac od prodaje ulaznica na Jumkovom bazenu tokom leta. Pretpostavljam da je reč o nekoliko miliona dinara. Građani bi sigurno želeli da znaju gde su te pare.

BAZEN DONOSI NOVAC

Antić insistira na činjenici da je SS obična NVO koja nema pravo na sopstveni profit, tako da praktično i nema klasične prihode. No, SS ipak ima neku zaradu, i to makar od prodaje ulaznica na Jumkovom bazenu. To su, prema Antićevim rečima, praktično sredstva grada koji je dobio na korišćenje čitav sportski centar Jumka do završetka procesa privatizacije te kompanije. Ona samo delom služe za servisiranje potreba na bazenu (hlor, održavanje) i isplatu zarada ljudima koji tamo rade u toku sezone.
– Delom su tim novcem finansirane i potrebe FK Dinamo. Što se tiče priliva novca sa bazena, to je pre nego što je bazen nama ustupljen na upravljanje bilo negde oko 600.000 po sezoni. Potom smo imali dve sezone sa preko dva miliona, a ova poslednja nije bila tako dobra i to je negde između milion i po i dva miliona dinara. Dakle, to nije klasičan prihod. Mi ne možemo da zarađujemo kao NVO, a da možemo držali bismo restoran, ubacili neke druge, profitne sadržaje – kaže Antić.
Kompletan izveštaj o radu bazena biće transaprentan i dostupan svima koji žele da u njega ostvare uvid, najavljuje Antić.
S druge strane, iz dostavljenog finansijskog izveštaja o utrošku budžetskih para grada Vranja za poslovanje SS i namensko finansiranje sportskih klubova vidi se da je prošle godine budžet saveza iznosio ukupno 81.880.137 dinara, od čega je potrošeno samo 6.750 dinara manje. Kako to da su cifre uvek knap, pitaju se mnogi građani. Može li neki klub ili SS da uštedi neke pare tokom godine, opravdano se pitaju građani.
– Poklapanja su logična. Kako mislite da klubovi uštede?! Pa, oni su svi dužni kao Grčka – kaže Antić.
Dakle cifre se po običaju poklapaju. Ne sumnjamo ni da je papirologija savršena. Samo nam ostaje da se čudimo zbog čega je Savez za rekreativni sport dobio 2,2 miliona dinara (160.000 više nego 2007. godine), na šta ih je potrošio i čime se uopšte ta organizacija bavi; potom kakvi su to računi u stavci „isplata računa“ plaćeni čak 6,1 milion dinara ili zašto FK Pavlovac dobija za 230.000 dinara više na godišnjem nivou od FK „Poleta“ iz Vrtogoša, a u istom su rangu takmičenja.
– Stavka „isplata računa“ podrazumeva razna plaćanja po osnovu utrošene struje, grejanja i slično, kao i nabavku kancelarijskog materijala, zakup prostorija, reprezentaciju. A to što klubovi u istom rangu takmičenja ne dobijaju ista sredstva, nije do nas. Mi ne odlučujemo o raspodeli sredstava – kaže Antić.

NEKOME MAJKA, NEKOME MAĆEHA

Ukoliko posegnemo za komparacijom troškova za poslednje dve finansijske godine, videćemo da je SS-u 2008. odobreno oko skoro 7 miliona dinara više nego 2007. godine. Za plate su 2007. imali 6,9, a prošle 10, 6 miliona dinara. To znači da su plate zaposlenima porasle za najmanje trideset odsto ili nešto manje, ako uračunamo da smo imali neka nova nameštenja u savezu. Treba napomenuti i da su rashodi saveza u delu finansijskog poslovanja prošle godine u odnosu na 2007. bili veći za skoro 17 miliona dinara, što ukazuje da se nije štedelo na platama, dnevnicama i još nekim troškovima (računi i sl.). Ali je znatno smanjeno namensko izdvajanje novca za klubove, pa su „ukupni rashodi“ saveza smanjeni za oko 4 miliona dinara u odnosu na 2007. godinu (a „rashodi za finansiranje klubova i organizacija“ čak za 11 miliona).
Kada je reč o namenskom finansiranju klubova, FK „Dinamo“ je dobio 18,8 miliona, znatno manje nego 2007. godine (24,2 miliona). Ako uporedimo finansijski kolač za dve godine za neke druge klubove sa značajnijim prilivom, situacija je ovakva: RK „Vranje“ 3,5 miliona(2007-4,8), KK „Jug“ 1,8 miliona (1,6), ŽOK „Vranje 1,7 (1,8), OK „Vranje“ 1,3 (2,3), Stonoteniski klub Vranje 1,1 (2,4). Ovakvo stanje stvari i neki pokazatelji mogu ukazivati na to da je nekim klubovima grad majka, a nekima maćeha.
Zanimljivo je da je SS dobio 14 miliona više od svojih prvobitnih prohteva u sklopu projektovanog plana o utrošku sredstava tokom 2008. godine.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar