Oaza za polusvet



Oaza za polusvet

Kad pođu u školu ujutro, oko pola osam, ili uveče, kada se vraćaju, deca moraju da gledaju svakakav ološ koji izlaze iz te kafane: tu su kurve, kockari, narkomani, alkoholičari, razne siledžije





Ispred ulaza u dvorište nekada ugledne kafane „Oaza“ u Suvom Dolu leži zgužvana policijska traka kojom se obeležavaju mesta zločina. Tu je drvenim palicama polomljena čeona kost, između ostalog, Draganu Stamenkoviću, radniku u „Sintelonovoj“ prodavnici u Vranju, koji je nekoliko dana kasnije preminuo u niškom Kliničkom centru. Dragana su, kako policija osnovano sumnja, pretukla dvojica mladića iz bujanovačkog sela Karadnik.

DECA SVAŠTA GLEDAJU

Na ogradnom zidu kafanskog dvorišta sada stoje grafiti: „Javna kuća“, „Ubico“, „Zatvori“!
To su poruke koje su meštani Suvog Dola uputili vlasniku „Oaze“ Božidaru Trajkoviću, čuvenom gazda Bocetu. Njega i njegovu kafanu oni više ne žele u svom komšiluku. Ovih dana organizovaće i potpisivanje peticije kojom će od nadležnih organa i zvanično zatražiti da se objekat zatvori.
Suvodolčani kažu da ne postoji nesreća koja se u kafani „Oaza“ nije dogodila. Ne zna se koliko je tu noseva, glava, rebara, ruku i nogu polomljeno, dok neki od učesnika bezbrojnih tuča vuku trajne posledice.
Štaviše, Dragan Stamenković nije prvi pao mrtav u ovoj drumskoj mehani. Pre dve i po godine tamo je nastradala i pevačica Olivera Stojanović (34), koju je, u nastupu ljubomore, usred kafane kuhunjskim nožem preklao bivši mladić, besposličar Stanoje Stošić (36).
Radnik Miroslav Tomić iz Suvog Dola kaže da je u Draganovom slučaju sve počelo tako što je dvojici Karadničana gazda Boce želeo da naplati 900 dinara za tri piva.
– Dragan je pokušao da odbrani gazdu, zato je nastradao. A, Boce mu ni na sahranu nije otišao. Pitam se zašto – kaže Miroslav.
On navodi da se deca stalno muvaju oko „Oaze“ i gledaju šta se tamo dešava, te da zato pozdravlja inicijativu da se kafana zatvori.
A deca ko deca, svašta su mogla da vide u Bocetovoj mehani. Radnik Boban Jovičić iz Suvog Dola kaže da je „Oaza“ radila do jutarnjih sati, te da su tamo živele žene sumnjivog morala, pridošlice sa strane.
– Stalno su se događali incidenti, tuče, stalno je dolazila policija zbog prijava za remećenje javnog reda i mira, ali se ništa nije menjalo. Gosti su mirni dok policija ne ode, a posle sve po starom. Tuča u „Oazi“ nema samo kada nema gostiju – kaže Boban.
Suvodolčani kažu da su u Bocetovu kafanu zbog prodavačica ljubavi dolazili mnogi sumnjivi tipovi. Taj mračni svet se okupljao u posebnoj prostoriji i tamo provodio čitavu noć.
– Imam dva sina koji stalno moraju da gledaju šta se tamo događa, da slušaju vesti o ubistvima, tučama, nemoralu. Ma, na dan kada je nastradao Dragan, vlasnik kafane se hvalio mom sinu kakvu je „radnicu“ doveo. Potanko je objašnjavao detetu kakve ona „spobnosti“ ima – priča Boban.

BOMBE I PIŠTOLjI

Zoran Vučković takođe smatra da objekat poput „Oaze“ ne bi trebalo da radi.
– To je najgora kafana u gradu i okolini, a nalazi se u neposrednoj blizini moje kuće. Niti mogu da živim u miru, niti se osećam bezbedno. Tamo ima „prodavačica ljubavi“, pa stalno dolaze neki „našmrkani“ tipovi, koji deluju sumnjivo i nasilno. Bar jednom nedeljno izbije tuča, a neke od učesnika obavezno posle „sastavljaju“ na PTO – priča Zoran.
Predrag Pešić smatra da su deca najugroženija. Kad pođu u školu ujutru, oko pola osam, ili uveče, kada se vraćaju, moraju da gledaju svakakav ološ koji izlaze iz te kafane: tu su kurve, kockari, narkomani, alkoholičari, razne siledžije.
– To je, na prvom mestu, javna kuća. Bilo je tu Ruskinja. Romkinja, Moldavki, čak i naših devojaka, koje su se prodavale za novac. Deca čekaju autobus i gledaju šta se tamo radi. Dva puta sam bio u toj kafani. Prvi put su bacili bombu, ali srećom nije bio izvučen osigurač, inače bismo svi nastradali. Drugi put, jedno pijano vojno lice se upucalo u debelo meso kada je pokušalo da spusti pištolj u futrolu. Pokojnom Draganu su tamo jednom prilikom čekićem razlupali auto. Šta dalje da pričam – ogorčen je Predrag.
Prema poslednjem popisu, selo Suvi Dol ima 576 stanovika, od čega je punoletno njih 449. Kako tvrde meštani, peticiju za zatvaranje „Oaze“ potpisaće gotovo svi.
Penzioner Dragan Marković navodi da kafana postoji više od 20 godina, te da je u početku radila normalno.
– Kad je u objekat uvedena muzika i pevačice, počelo su da se dešavaju svakakve stvari: galama, tuče, ubistva. Ne znam šta bi trebalo da se uradi, ali mislim da Gradska uprava mora da preduzme nešto. Ne mogu da shvatim da dozvoljavaju da takav objekat postoji. Ili neka ga dovedu u red ili neka ga zatvore – smatra Dragan.


BOCETOVI SPECIJALITETI
Meštani Suvog Dola na prvom mestu žele da znaju kako je „Oaza“ mogla da radi noću ako je opštinskom odlukom radno vreme ugostiteljskih objekata ograničeno do ponoći. Oni čak sumnjaju i u to da je vlasnik Božidar Trajković uopšte imao nekakvu dozvolu za rad.
– Sakupljaju piće koje je ostalo po čašama i flašama, a onda to služe pijanim gostima. Kažu, to nisu dobre platiše. Nedavno mi je gazda Boce naplatio pivo 50 dinara, bez fiskalnog računa. Njegova žena mi je sledeće pivo naplatila 70 dinara, pa je još sela pored mene da je častim – kaže Miroslav Tomić.
Suvodolčani tvrde da se kod gazda Boceta nikad ništa ne zna.
– Koliko im se ćefne, toliko naplaćuju. Podrazumeva se da ne izdaju fiskalni račun. Higijena je nula, a gazda je pre nekoliko meseci tamo napravio i golubarnik, koji mu je alibi za držanje kafane. Kada ga je jednom uhvatila policija, on im je rekao da je samo došao da nahrani golubove – tvrdi Boban Jovičić.
Gazda Boceta nismo uspeli da pronađemo. Kafana je, kako rekosmo, zaključana.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar