Nekad cvale bele ruže



Nekad cvale bele ruže

Okupljaju se gosti, baš kao što to protokol nalaže, a u pola osam kreće govor gradonačelnika. Oda uspesima lokalne samouprave u ovim teškim vremenima svetske, a i domaće ekonomske krize. Bravo, bravo, bravo – aplauz





– Morao sam da dođem da tapšem, jer je, zaboga, kolektiv dobio nagradu. Mada, posle će se popije nešto u to ime – čuje se nekadašnji aktivista „Otpora“, koji stoji sa drugarom u bašti hotela „Vranje“, doskorašnjoj bašti noćnog kluba „Drama“, gde je zakazan koktel povodom dodele sedmoseptembarskih priznanja.
Ponedeljak, dakle, 19 časova, ne baš toplo veče, ali na pozivnicama piše bašta i to je to. Možda je bašta određena i zbog toga što je ovo poslednji put da se Dan grada obeležava leti; od sledeće godine moraće da se slavi u zatvorenom prostoru – 31. januara teško da će da bude za baštu.

ODBOR ZA DOČEK

Odbor za doček na ulazu u baštu sačinjava prva četvorka ovog grada: gradonačelnik Miroljub Stjčić, njegov zamenik Igor Andonov, predsednik Skupštine grada Slobodan Stamenković i njegov zamenik Zoran Antić. Izglancane cipele, ispeglana odela, kravate (semo Andonov nema ovaj modni detalj), baš kao što prilika zahteva. Srdačno pozdravljanje sa pristiglim gostima, u iščekivanju da dođe onaj glavni. Mora da je to neki znak: u sedam i sedam minuta, tog sedmog septembra se pojavio i predsednik „Simpa“ Dragomir Tomić, u društvu partijskog i kolege iz firme, poslanika Milana Nikolića. Pre njega je stigao i načelnik policije Stole Filipović, a posle Tomića general Milosav Simović. Predstavnici svih partija iz lokalne Skupštine su takođe bili tu. Narodni poslanici Radoslav Mojsilović (NS) i Goran Stefanović (DS) su bili sa svojim partijskim drugarima. Lale za razliku od većine prisutnih ne nosi odelo, već je obučen kao da je pošao u šetnju – farmerke i džemper. Direktor ZC Vranje Uroš Trajković (G17) bio je sa direktorom Skijališta Nenadom Manićem i pomoćnikom gradonačelnika Draganom Janjićem. Svi uparađeni – koktel je! Dame su, prirodno, u večernjim toaletama, a gospoda u odelima. Negovan Stanković (SPS) sa direktorom vranjske gimnazije Draganom Ilićem „šparta“ tamo-vamo.

BRAVO, BRAVO…

Okupljaju se gosti, baš kao što to protokol nalaže, a u pola osam kreće govor gradonačelnika. Oda uspesima lokalne samouprave u ovim teškim vremenima svetske, a i domaće ekonomske krize. Bravo, bravo, bravo – aplauz! Nakon njega na scenu izlazi trubač Ekrem Mamutović i solo izvodi „Nekad cvale bele ruže“, omiljenu numeru majstora trube Bakije Bakića. A ruže, nema veze što su crvene, ruža je ruža, nikad bolje. Više nego zaslužen aplauz za Ekrema. Sledi i ono zbog čega su se svi okupili. Dodela nagrada. Jedan po jedan, izlaze dobitnici ovogodišnjih priznanja, ostaju na bini, da bi se na kraju slikali za uspomenu. Najjače ovacije dobija Nenad Trajković, kapiten FK „Dinamo“. Kolege iz tima su kao navijači na stadionu, a najglasniji je najiskusniji Dejan Osmanović. Najmlađi dobitnik je šahista Danilo Djorđević, a najstarija Paraskeva Stevanović, član predstavništva SUBNOR-a. Svi dobitnici se slikaju sa gradonačelnikom i onda može da počne zanimljiviji deo večeri – koktel. Konobari jedan po jedan iznose ovale sa đakonijama sa roštilja, a to je već dobar razlog da se oko stolova napravi ne baš mala gužva. Sokovi, pivo, likeri, žestina – ko šta voli. Gradonačelnik, pravi domaćin, sa čašicom u ruci nazdravlja gostima. Mezi se, pijucka, ali i gleda na sat, jer naši košarkaši od devet igraju protiv Španaca. Oko pola devet se gosti polako osipaju. Prema Brankovoj ulici najviše, jer kod Daje je najveći televizor. Vidimo se opet, drugovi. Već u januaru.


DOBITNICI
Plaketu oslobođenja dobio je Gradski odbor SUBNOR-a, specijalno javno priznanje majstor trube Ekrem Mamutović. Javno priznanje “ Sedmi septembar“: „Alfa-plam“; Srboljub Ristić, izvršni direktor proizvodnje u „Simpu“; Zavod za urbanizam; Fabrika hleba i mleka; Fabrika stočne hrane „Nutriko“; Preduzeće „Mita“ iz Vranjske Banje; Javna ustanova „Sportska hala“; Gradimir Stojanović, privatnom preduzetniku iz Vranja; KUD „Sevdah“ i KUD „Bakija Bakić“. Nagradu „Sedmi septembar“: Biblioteka „Bora Stanković“; Borivoje Stojmenović direktor Sektora investicija u „Simpu“; Slađan Velinović, vd šefu Odseka za suzbijanje opšteg kriminaliteta Policijske uprave Vranje; doktor Goran Arsić; Grupa „Izvor“; Nenad Krstić najbolji hemičar na Prirodnomatematičkom fakultetu u Nišu; Nenad Trajković kapitenu FK „Dinamo“; Danilo Djorđević, šahista iz Vranja; Miroljub Nedeljković, kik bokser i Paraskeva Stevanović, članu Predsedništva SUBNOR-a.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar