Srećna Nova 84.



Srećna Nova 84.

Predstavnici Skupštine stanara tvrde da je javno preduzeće uzurpiralo njihovu kotlarnicu i da žive na buretu baruta. Direktor Goran Petrović odgovara da je pozadina optužbi želja stanara da sebi pribave materijalnu korist





Unutrašnjost solitera „B“ u bloku Pošta-banka vonja na mokraću i kiseli kupus od prošle sezone, sve to pomešano sa mirisom zaprške koja dopire iz stanova. Lift je razdrndan, zidovi u hodnicima ispucali i mestimično išarani. U ovu zgradu sa 48 stanova i oko 200 duša ulazi se kroz mala, gvozdena vrata što dodatno podstiče klaustofobiju. Spoljna fasada solitera, ako se uopšte može nazvati fasadom, izgleda kao posle paljevine. Tek se ponegde ispod gareži nazire boja, i to siva. Okolina zgrade, koja se nalazi u središtu nečega što je zamišljeno kao gradski poslovni centar, još je sumornija. Ovaj prostor ima višestruku namenu jer služi kao rampa za istovar, parking i zgodno mesto da se čovek olakša kad ga stisne muka. Sve u svemu, vaš reporter baš je ovako zamišljao čuveni Stanoblok „Pobeda“ u kome obitava zlosrećni Vinston Smit, glavni junak Orvelove „1984″. Fali samo transparent: „Rat je mir, sloboda je ropstvo, neznanje je moć“.

KLONFER I DIMNjAK

Ali, da se iz ove vratimo 25 godina u budućnost, u ne manje apokaliptičnu 2009. Stanari vranjskog solitera „B“ tvrde da žive na tempiranoj bombi i da jedno javno gradsko preduzeće, mimo svake logike i zakona, ugrožava njihovo pravo na imovinu i ličnu bezbednost. Tomislav TRAJKOVIĆ, predsednik Skupštine stanara i Slavomir TASIĆ, član ovog tela, u ime svojih komšija već neko vreme vode borbu protiv „Novog doma“, optužujući ovo gradsko javno preduzeće da kotlarnicu, koja se nalazi u podrumu zgrade, „mimo svih pravila i zakona“, želi da upotrebi za grejanje drugih delova grada. Ova dvojica tvrde, da je kotlarnica predviđena samo za zagrevanje četiri okolna solitera, a ne i za neke objekte u Lenjinovoj ulici.
– Godinama unazad povećava se broj korisnika koji se greju iz naše kotlarnice koja se iz etažne, prema projektu iz 1974. kada je zgrada napravljena, pretvorila u javnu. Njen kapacitet je za deset puta veći od prvobitno projektovanog, i na nju se sada priključuju i objekti u Lenjinovoj ulici – objašnjava Tasić.
Trajković i on dalje kažu kako nemaju ništa protiv razvoja grada, ni protiv toga da daljinsko grejanje dođe do svakog stana, kuće i lokala u Vranju, ali napominju da kotlarnica u njihovoj zgradi za to, jednostavno, nije predviđena:
– Kad odeš kod klonfera da ti napravi ćunak, on te lepo prvo pita za koji šoret ti treba, pa prema tome odredi prečnik i dužinu, odnosno visinu cevi. Dimnjak u našoj zgradi nije predviđen za javnu kotlarnicu. Zidan je od obične opeke, nema nikakvu izolaciju a dimenzije su mu 80 puta 80 centimetara i 50 metara visine. Dimnjak iz podruma ide naviše kroz nekoliko stanova, uz veliki lift, kad počne grejanje vreo je a spolja izbija garež. Ali to je najmanja muka: bojimo se, naime, da se ne zapalimo – ogorčeni su naši sagovornici.
„Glaven proekt za instalaciata na kotlarnica so mazutara“ uradio je 74. godine Mašinski fakultet u Skoplju i u njega smo imali uvid. U ovom dokumentu, kojeg su naši sagovornici dobili iz gradskog Istorijskog arhiva, piše da se kotlarnica može koristiti samo za zagrevanje četiri solitera u Bloku „Pošta-banka“ i da na nju ne smeju da se priključuju drugi objekti.
– U početku su bila samo dva kotla optimalne snage 1,2 kilovat-kalorija po času, a kasnije su ugrađena još dva, ukupne snage 13,5 megavata. Problem je u tome što dimnjak i ostala infrastruktura u zgradi nisu prilagođeni toj snazi. Na dimnjak predviđen za dva priključena su još četiri kotla – kaže Trajković.
Tasić pokazuje ugovor o kupovini stana u kome, pored ostalog, stoji da je uz stan kupio i šest kvadratnih metara podrumskih prostorija u kojima se nalazi i kotlarnica:
– „Novi dom“, osim što nam ugrožava bezbednost, bespravno koristi našu imovinu. Za proširenje kotlarnice nisu se konsultovali sa nama, nisu tražili ničiju dozvolu. U međuvremenu, požarne stepenice su uništene tako da smo u slučaju nesreće svi upućeni na samo jedan izlaz – kaže Tasić.

PRIJAVA PROTIV NN LICA

Stanari su o svom problemu obavestili sve nadležne adrese. Reagovao je, kaže Tasić, samo Sekretarijat za inspeksijske poslove i zaštitu životne sredine, koji je 25. marta ove godine doneo rešenje kojim se utvrđuje da „Novi dom“ nema upotrebnu dozvolu za inovacije na kotlarnici.
– Ministarstvo za ekologiju oglasilo se nenadležnim u ovom slučaju, upućujući nas na lokalnu samoupravu, ali od toga slaba fajda. Zbog toga smo protiv NN lica podneli krivičnu prijavu zbog ugrožavanja bezbednosti. Nadležni sudija je krajem juna izašao na lice mesta i sad čekamo dalji razvoj situacije – kaže Trajković.
Okolinu solitera već smo opisali, ali još neki detalj neće biti suvišan. Mazutara sa cisternama ukopana je pored zgrade. Pokrivena je nekim limom i opasana žicom, pa podseća na kokošinjac koji su pravila deca na času OTO. Sve je obraslo u travuljinu iz koje koje vire neke cevi:
– Ovaj prostor zamišljen je kao zelena oaza za decu, ali nam je „Novi dom“ i to uzurpirao – kažu sagovornici.
Trajković iz obimne fascikle vadi i dokument sa potpisima svih stanara kojim su još 1993. tražili od nadležnih da se prekine priključivanje na kotlarnicu u njihovom soliteru.
– Samo želimo da živimo bezbedno, mirno i zdravo – šire ruke Trajković i Tasić.


ŠTA KAŽE ZAKON
Kod nas je još uvek na snazi Zakon o protivpožarnoj zaštiti iz 1988. (Sl. List SFRJ 37/88) Ovim Zakonom predviđeno je, na primer, da izlazna vrata na objektu za kolektivno stanovanje moraju biti visoka najmanje 2,3 metara; da u objekte više od 40 metara (Tasić i Trajković tvrde da njihov soliter spada u tu kategoriju) ne sme biti smeštena kotlarnica, već pored i to pod uslovom da bude potpuno zagrađena; u objektima visine od 22 do 40 metara kotlarnica može biti smeštena u zgradi ali samo ako ispunjava određene uslove, na primer da ima poseban izlaz

GORAN PETROVIĆ
STANARI ŽELE DA PROFITIRAJU

Goran Petrović, direktor „Novog doma“ kaže da kotlarnica u soliteru „B“ zadovoljava sve propisane uslove a da stanari negoduju sa ciljem da sebi pribave neku korist, ali ne odbacuje ni mogućnost da čitava priča ima političku pozadinu:
– Sudski veštak mašinske struke, koji je video lice mesta, utvrdio je da je ovde sve po propisu, pa i visina dimnjaka na šta se stanari žale. Imamo sve potrebne dozvole, kotlarnica je naše vlasništvo i nema razloga da to ne iskoristimo jer ona trenutno radi sa 53 odsto kapaciteta. Stanari žele da profitiraju, da im mi sredimo krov koji prokišnjava, da sredimo fasadu i da im damo popust na grejanje, a to ne dolazi u obzir.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar